10 godina nacionalnog CERT-a Republike Hrvatske: Smanjuje se broj sigurnosnih incidenata

Nacionalni CERT Republike Hrvatske (Nacionalno središte za računalnu sigurnost), ove godine obilježava 10 godina svog postojanja. On obrađuje incidente i brine za očuvanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ali i donosi upute, smjernice, preporuke, savjete i mišljenja u području svoje nadležnosti

108
10 godina nacionalnog CERT-a Republike Hrvatske: Smanjuje se broj sigurnosnih incidenata
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nacionalni CERT (Computer Emergency Response Team) osnovan je 2007. godine kada je Upravno vijeće CARNeta prema obvezama Zakona o informacijskoj sigurnosti donijelo izmjene statuta kojima je uspostavljen Odjel za Nacionalni CERT.

Do tada, jedini CERT u Hrvatskoj bio je CARNet CERT koji je osnovan 1996. godine. Od 2013. godine, Nacionalni CERT preuzima sve poslove koje je obavljao CARNet CERT i na ovaj način je omogućena veća briga o sigurnosti javnih informacijskih sustava kroz djelatnost Nacionalnog CERT-a.

Rast Nacionalnog CERT-a možda će najbolje pokazati i usporedba brojki u posljednjih nekoliko godina. Web sjedištu cert.hr 2013. godine pristupilo je prosječno 8.749 jedinstvenih korisnika mjesečno, dok je tokom 2017. godine mjesečni prosjek gotovo 14. 000 jedinstvenih korisnika!

Predviđeni broj incidenata u 2017. godini neće biti mnogo veći od broja obrađenih incidenata u 2015. godini, proaktivnim mjerama taj će se broj pokušati smanjiti. Također, Nacionalni CERT nastavlja s pisanjem novosti iz svijeta sigurnosti informacijskih sustava, te objavom upozorenja o potencijalnim prijetnjama.

Abuse služba, koja se bavi incidentima kada je izvor u carnet.hr domeni, bilježi stalni pad broja incidenata što pokazuje rast osviještenosti korisnika o računalnoj sigurnosti. Tako je u 2013. godini zabilježeno prosječno 494 incidenta mjesečno vezanih uz Abuse službu, a 2017. godine, nakon stalnog pada, mjesečni prosjek iznosi 209 incidenata.

Iz nacionalnog Certa poručuju da će on i u narednim će godinama savjesno i odgovorno obavljati svoj posao kako bi, u suradnji s drugim odgovornim tijelima, očuvao informacijsku sigurnost u Republici Hrvatskoj.

Konstantnom edukacijom zaposlenika, nadogradnjom opreme i alata, suradnjom s odgovornim tijelima na međunarodnoj i nacionalnoj razini, provjerama ranjivosti, objavom sigurnosnih preporuka, podizanjem svijesti korisnika o računalnoj sigurnosti i mnogim drugim aktivnostima, Nacionalni CERT i dalje će ustrajati stručno, kvalitetno i učinkovito koordinirati pri rješavanju računalno sigurnosnih incidenata.

U današnje digitalno doba sve je više računalno sigurnosnih prijetnji, ali zajedničkim snagama može se odgovoriti na njih. Svim korisnicima Interneta u Republici Hrvatskoj, Nacionalni CERT stoji na raspolaganju na dobro poznatim e-mail adresama:

“Zajedno učinimo Internet sigurnijim mjestom” je parola nacionalnig CERT-a.

5/5 - (1 vote)
IZVORcert.hr
Prethodni članakIzmene Zakona o bezbednosti saobraćaja: Za koje prekršaje su pooštrene kazne?
Sledeći članakOprez: Ovo su najčešći uzročnici katastrofalnih požara!