E-stonija: Kada može online glasanje, zašto ne bi i porođaj bio online?

Sredinom oktobra je cela Estonija pokrivena bežičnim Internetom. Ova zemlja je uvela kompletni elektronski servis kako za građane, tako i za upravu. Zanimljivo je da je ovo jedina zemlja na svetu koja ima online glasanje, a na poslednjim izborima je čak trećina Estonaca glasala preko Interneta

203
E-stonija: Kada može online glasanje, zašto ne bi i porođaj bio online?
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Estoniji deca od 7. godine uče informatiku, a građanima je na raspolaganju 1.000 elektronskih usluga, među kojima se kao najbitnije izdvajaju Internet bankarstvo i zdravstvo.

  • To su usluge do kojih je ljudima stalo. To ih oslobađa korupcije i stajanja u redovima. Samo tri stvari morate da uradite van kuće, a to je da se venčate, kupite imovinu i porodite. Sve ostalo možete da uradite onlajn iz svog stana, rekla je bivša ministarka spoljnih poslova Estonije Marina Kaljurand na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Ova tehnološki napredna zemlja je prva uvela i digitalni potpis i ovim potezom ostvarila ogromne uštede. Na godišnjem nivou, to je ušteda od čak 2% BDP.

Uprava bez papirologije nudi građanima ogromne benefite, štedeći im i vreme i novac. Ovo je moguće jedino uz pomoć transparentne uprave koja je otvorena prema građanima, i kojoj su građani na prvom mestu.

  • Za dobro funkcionisanje elektronske uprave ključno je poverenje između građana i države. Za to je potrebno vreme. Ljudi neće da slede ono što im se nameće odozgo, već žele da im se obezbedi ono od čega će imati koristi. Estonci su želeli da žive u demokratskoj zemlji kojom se upravlja na otvoren i transparentan način, navela je Kaljurand.

Među hiljadu usluga koje zajedno obezbeđuju država, lokalna samouprava i privatni sektor, izdvajaju se Internet bankarstvo, plaćanje računa i poreza, kao i online zdravstvo.

Kada je reč o Srbiji i procesu digitalizacije, zaključeno je da je važno da postoji jasna podela posla u državi, i svenacionalni pristup koji će uključiti kako političare i akademsku zajednicu, tako i privatni i civilni sektor.

5/5 - (1 vote)
IZVORTanjug
Prethodni članakOvo je ključna osobina uspešnih menadžera bezbednosti
Sledeći članakSlužbe bezbednosti kao igračka u rukama političkih protivnika