Pojačana obaveštajna aktivnost vodećih političkih subjekata: Provociranje ili odmeravanje snaga?

Ako nema sukoba, provociranja, nadigravanja, odmeravanja snaga, prepucavanja, podmetanja i iritiranja između službi bezbednosti, onda kao i da nema ozbiljnih sukoba interesa između vodećih svetskih država

258
Pojačana obaveštajna aktivnost vodećih političkih subjekata: Provociranje ili odmeravanje snaga?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Jedno je kada se daju izjave zvaničnika na konferencijama za štampu, nakon bilateralnih sastanaka ili međunarodnih skupova i susreta. Drugo je kada se od strane medijske i stručne javnosti iznose analize i procene nakon istih. Potom slede konkretne akcije izvršnih organa i političkih subjekata, a onda se sumiraju rezultati i iznose dalje procene i koraci.

Ipak, pre svega toga, delom i kada politički proces otpočne, odvija se jedan paralelni svet, svet obaveštajnih i kotraobaveštajnih aktivnosti. Treba znati namere suprotne strane i do kojih granica je spremna da ide, koliko je rada da popusti, šta o tome misle saveznici, kolika je politička, a kolika ekonomska šteta ukoliko se ne uspe, koja je rezervna varijanta suprotne strane.

Da je politički proces u odmeravanju snaga vodećih svetskih država, a pre svih Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije, već odavno na sceni i da su službe već uključene u njegovo planiranje i rešavanje, govore i aktivnosti i međusobne optužbe i prvociranje bezbednosnih sektora, pri čemu se ne biraju ni sredstva, ni metode, ni načini.

Tajni upad u rusko Diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) u SAD ili rutinska kontrola objekta?

Isti događaj, koji se odigrao sredinom septembra ove godine, ruska i američka strana tumače na potpuno drugačiji način. Dok ruska strana tvrdi da su pripadnici američkih službi bezbednosti pokušali tajno da uđu u objekat ruskog DKP-a u San Francisku (San Francisco), čime su prekršili međunarodno pravo i svoje zakonodavstvo, dotle američka strana navodi da je reč o rutinskoj kontroli objekta.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije se odlučilo da na neuobičajen način prikaže pripadnike američkih službi bezbednosti, kako proveravaju ulaz u zatvoreno diplomatsko-konzularno predstavništvo Ruske Federacije u San Francisku, koje su ruske diplomate napustile. Oni su to uradili na osnovu odluke Stejt departmenta (The United States Department of State) da se smanji broj ruskih diplomata, koja je usledila nakon zahteva Ruske Federacije da se ograniči  broj američkih diplomata u diplomatskoj misiji u Rusiji.

Na snimku, koji je objavljen na Facebook stranci Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, vide se dva pripadnika službe obezbeđenja, ili službe bezbednosti, kako u noćnim satima, proveravaju ili pokušavaju da nasilno uđu u zaključani objekat.

Zanimljiv je način plasiranja informacije od strane ruskih zvaničnika, da video zapis ispred konzulata postave na jednoj od društvenih mreža. Moguće je da su pretpostavili da je ovo efikasniji način plasiranja informacije, zbog mogućnosti kontrolisanja medija od strane SAD-a na područjima gde imaju uticaja. Sa druge strane, moguće je i da se šalje poruka da se sve može kontrolisati putem video nadzora, i da se nikada ne zna kada bilo ko može da bude uhvaćen u nezgodnoj situaciji kada je reč o obaveštajnim aktivnostima.

Američka strana je ovih dana otišla i korak dalje, kada je sa zgrade generalnog konzulata u San Francisku i sa zgrade ruske trgovinske misije u Vašingtonu (Washington) , koja je takođe napuštena od strane ruskih diplomata, skinuta zastava Ruske Federacije što je izazvalo oštar protest ruske strane.

Ipak, provokacije ili bolje rečeno odmeravanje snaga i dokle je ko spreman da ide, se i dalje nastavljaju.

FSB ugrožava taktiku engleske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2018. godine?

Međusobne provokacije idu toliko daleko da su Englezi najavili da će u sklopu fudbalske reprezentacije Engleske na Svetskom prvenstvu u u fudbalu, naredne godine u Rusiji biti i pripadnici službe bezbednosti. Oni bi fudbalere i stručni štab trebalo da zaštite od špijuniranja od strane Rusije. Izjavom, navedenoj u engleskim, a preuzetoj od strane ruskih medija, najverovatnije se misli na zaštitu od  terorističkih i fizičkih napada ili provokacija, a ne na kontraobaveštajnu zaštitu fudbalske taktite.

Kako izgleda nepostojeći obaveštajni napad na Kubi?

Da je obaveštajno diplomatski rat u punom jeku i da je u obaveštajnim igrama sve  moguće i da je granica ljudska mašta, pokazuje slučaj američkih diplomata na Kubi koji su zatražili lekarsku pomoć zbog ozbiljnog oštećenja sluha.

Da nije reč o slučajnosti i da ne postoji organizovani napad, ne bi 16 službenika američke diplomatske misije na Kubi, već neko vreme osećali ozbiljne zdravstvene posledice, zbog tzv. „zvučnog napada“.

Kako su naveli američki zvaničnici, njihovi službenici angažovani na Kubi, pretrpeli su „napad na zdravlje“, izazvan određenim akustičnim uređajima, koji se, ukoliko je tačno, mogu nazvati i oružjem. Istraga koju je sprovela američka strana, nije dala rezultat i odgovor na pitanja kada tačno i na koji način je neko preduzeo aktivnosti, koje su narušile zdravlje diplomatama.

Ako je reč o akustičnom uređaju koji emituje određne talase na izvesnoj frekvenciji, onda se postavlja pitanje, kako to da su samo američke diplomate osetile zdravstvene posledice, a ne građani i druge osobe u neposrednoj blizini diplomatskog objekta gde su radili i boravili.

Sledi zaključak da je takav uređaj bio lociran u neposrednoj blizini ili u objektima u kojima su boravili američki državljani i da su očigledno sklonjeni posle nekog vremena, jer navodno američka strana, kako je istakla, nije pronašla uređaj i opremu.

Na Krimu uhapšena dva ruska državljanina zbog špijuniranja!

Svedoci smo nedavnog susreta visokih zvaničnika SAD-a i Ruske Federacije u Beogradu, u vezi sa političko-bezbednosnom situacijom u Ukrajini. Ne mnogo pre, odnosno u vreme priprema za navedeni susret, Federalna služba bezbednosti – FSB Ruske Federacije uhapsila je na Krimu, u gradu Simferopolju (Симферополь), dva svoja državljanina. Jedan od njih je vojno lice, a razlog hapšenja je odavanje državnih tajni ukrajinskoj obaveštajnoj službi. Reč je o poverljivim informacijama u vezi aktivnostima Crnomorske flote.

***

Ukoliko se politički odnosi budu zaoštravali oko gorućih kriznih pitanja, poput Sirije ili Severne Koreje, utoliko će se još više komplikovati obaveštajne aktivnosti. Ceo proces podseća na santu ledu, koja samo jednom trećinom stoji iznad vode, dok se dve trećine nalaze ispod.

4.9/5 - (7 votes)
Prethodni članakDijalog na Zapadnom Balkanu u fokusu Beogradskog bezbednosnog foruma
Sledeći članakOprez: Koliko su bezbedni lični podaci građana u MUP-u?