„Lažni Šutanovac pljačkao bogate Amerikanke” : Koliko smo imuni na socijalni inženjering?

Nakon što je prošle nedelje u medijima odjeknula vest o preverantu iz Nigerije koji je iskoristio fotografiju lidera Demokratkske stranke Dragana Šutanovca u uniformi, da bi mu ukrao identitet i pljačkao bogate Amerikanke predstavivši se kao pripadnik američke armije, aktuelizovano je pitanje socijalnog inženjeriga. Jesmo li nekada bili žrtve, a da toga nismo ni svesni?

314
„Lažni Šutanovac pljačkao bogate Amerikanke” : Koliko smo imuni na socijalni inženjering?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zapravo, prevarant Kaleb Kafitete iz Nigerije iskoristio je fotografiju nekadašnjeg ministra odbrane Srbije, da bi se na društvenoj mreži predstavio kao pripadnik američke armije Mark Vilijams.

Veruje se da je Nigerijac na ovaj način pokušavao da prevari bogate Amerikanke, a za sada nije poznato koliko je žrtava imao, niti koliko je novca na ovaj način uspeo da ukrade.

Međutim, tačka na nigerijsku prevaru stavljena je na Facebook stranici ScamHaters United (Ujedinjeni mrzitelji prevara) gde je objašnjeno da se iza lažnog profila krije URL Kaleb Kafitete-a, kao i da se iza prevara ne kriju osobe, već organizovana kriminalna grupa koja već godinama krađe novac od naivnih žena.

Nigerijska prevara nije nov pojam, već oblik socijalnog inženjeringa koji postoji već 15 godina i koji na prvi pogled možda deluje neozbiljno. Ipak, podaci govore da na ovaj način socijalni inženjeri zarade i do nekoliko miliona dolara godišnje.

Kao i kod svih oblika socijalnog inženjeringa, ključni momenat je da žrtva poveruje napadaču. Na taj način je pređena početna barijera, a dalji sled događaja je lako prikupljanje željenih informacija, izazivanje sažaljenja, i sticanje poverenja kod žrtve u cilju dolaženja do novca.

Ništa ređi slučaj nisu ni muškarci koji lažnim predstavljanjem žele da prevare žene širom sveta, i popularno su nazvani romantični prevaranti . Koristeći se tuđim slikama, video snimcima i informacijama uz pomoć kojih prave lažne profile na društvenim mrežama, romantični prevaranti već godinama biraju žene koje smatraju pogodnim metama za prevaru.

„Ovi prevaranti će obično tražiti da sa sajta na kom ste se upoznali pređete na neki drugi vid komunikacije, putem imejla ili telefona. Vrlo brzo će vam izjaviti ljubav, poslati fotografiju koja izgleda glamurozno, ali i realno. Predstavljaju se kao američki građani koji su na radu ili putovanju u inostranstvu, i obično zakazuju viđanje sa žrtvama. To viđanje se onda otkazuje zbog „nesrećnog slučaja“, i na kraju traže novac, iz različitih razloga, zbog putovanja, zdravstvenih problema, hotelskih računa, bolničkih računa za decu, vize, dokumenta, ili zato što su opljačkani. U tom trenutku, oni su već  stekli poverenje žrtve” objavio je FBI 2016. godine u svom saopštenju.

Budući da više niko nije imun na ovakvu vrstu obmane, i da socijalni inženjering iz dana u dan dobija nove i sve sofisticiranije oblike, ljudima se savetuje da budu oprezni.

Nikako ne treba slati novac nekome koga ste upoznali preko interneta, jer su šanse za povraćaj novca jako male, praktično nepostojeće.

U Srbiji je, prema podacima Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prvi slučaj ovakve prevare u našoj zemlji prijavljen još 2009. godine.

4.5/5 - (4 votes)
Prethodni članakKonačno imamo odgovor: Evo koji internet pretraživač je najbezbedniji
Sledeći članakSlobodan Morača: Najteže je menjati svest ljudi i iskoreniti loše navike