Zamka za provalnike: Kako najbolje pozicionirati sigurnosne kamere za kuću?

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u kućnim provalama najviše se kradu nakit i elektronki uređaji. Statistike Odeljenja za suzbijanje teških krađa, pokazuju da je najčešće reč o pojedincima, ali nije retkost da su lopovi organizovani kao kriminalna grupa. Oni veoma često operišu u prvi sumrak ili u jutarnjim satima, kada su građani odsutni iz svojih domova

1734
Zamka za provalnike: Kako najbolje pozicionirati sigurnosne kamere za kuću?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dobro postavljena sigurnosna kamera može pomoći u odvraćanju i pronalasku lopova, ali može i povećati mogućnost pronalaska ukradenih stvari preciznom identifikacijom počinilaca.

Sa druge strane, loše pozicionirane sigurnosne kamere ili postavljene u pogrešnim delovima kuće, mogu pružati samo privid bezbednosti.

Predstavljamo vam nekoliko saveta za optimalno pozicioniranje sigurnosnih kamera, kako bi one „uradile najveći mogući posao” za bezbednost kuće i porodice.

  • ULAZNA VRATA. Procenjuje se da 34% provalnika ulazi u kuću kroz ulazna vrata, pa se podrazumeva da jedna kamera bude pozicionirana upravo na njima. Najmanje što možete da uradite je da uz interfon ugradite sigurnosnu kameru, kako biste videli ko je ispred vrata pre nego što ih otvorite. Odlično i povoljno rešenje je i bežično Wi-Fi zvono sa senzorom pokreta sa IR noćnom kamerom i prenosnim zvoncem.
  • ZADNJA ILI BOČNA VRATA. Ostalih 22% provalinika i neželjenih gostiju se odluči da uđe kroz zadnja ili bočna vrata, pa ukoliko ih imate, sigurnosne kamere pozicionirajte na ovim mestima. Ne zaboravite da ih postavite van lakog domašaja ljudskih ruku, jer lopovi razmišljaju o svemu. Savet stručnjaka je da instalirate kameru za spoljnu montažu otpornu na različite vremenske uslove, bez slepih uglova, i sa mogućnošću noćnog snimanja.
  • PROZORI KOJI NE GLEDAJU NA GLAVNU ULICU. Razbojnici često ulaze u kuće razbijanjem zadnjeg prozorskog stakla, jer na taj način smanjuju rizik da budu viđeni i uhvaćeni od strane komšija i slučajnih prolaznika. Osim toga, mnogi od njih neće očekivati kamere na mestima koja su daleko od ulice. Savet stručnjaka je da su najbolja opcija za bočne prozore bežične sigurnosne kamere kojima je moguće upravljati preko pametnog telefona ili preko tableta. Mnoge od njih su malih dimenzija i biće prava zamka za provalnike.
  • DVORIŠTE I KAPIJA. Skupocene stvari i predmeti koji stoje u dvorištu mogu veoma privući lopove. Osim instaliranja sigurnosnih kamera, budite sigurni da vam je dvorište odlično osvetljeno, a dobro rešenje za velike površine i travnjake su senzori pokreta. Za razliku od nekih drugih pozicija, savet stručnjaka je da kamera na kapiji bude veoma vidljiva i očigledna. Mnogi provalnici su priznali da će ih sama činjenica da kuća ima ovo bezbednosno rešenje navesti da odustanu.
  • PODRUM ILI GARAŽA. Mnogi podrumi i garaže imaju ulazna vrata i kapije koje su loše i nedovoljno obezbeđene. Ovakva vrata kao da predstavljaju otvoren poziv provalnicima. Osim što je dobro da imate kvalitetna vrata, postarajte se da sigurnosnu kameru instalirate na stepenicama koje iz podruma vode ka kući. Savet stručnjaka je da je za ovaj prostor savršeno rešenje kamera sa senzorom pokreta koja reaguje i u potpunom mraku. Infracrvene diode emituju neprimetnu svetlost, nevidljivu za ljudsko oko, ali sasvim dovoljnu da kamera zabeleži jasan snimak svega što se dešava u obezbeđenom prostoru.

Koliko sigurnosnih kamera je potrebno vašoj kući kako bila potpuno bezbedna, pre svega zavisi od njene veličine i izgleda. Prvo se mora razmotriti i analizirati veličina prostora koji želite da obezbedite, broj prostorija, kao i uglove snimanja da biste ustanovili koliko vam je kamera potrebno. S obzirom na to da svaka kuća, stan ili dvorište imaju svoje specifičnosti, savetuje se da pre ugradnje kamera konslutujete stručnjake.

4/5 - (4 votes)
IZVORsafety.com
Prethodni članakKamere MUP-a će uskoro nadgledati tehnički pregled vozila
Sledeći članakHrvatske firme na vodećem sajmu nacionalne sigurnosti u Parizu