Zastrašujući podaci UNICEF-a: Milioni dece širom sveta su žrtve nasilja

Zapanjujući broj dece, od kojih su neka mlađa od 12 meseci, izložena su nasilju, i to neretko od strane svojih roditelja i staratelja, objavio je UNICEF u svom najnovijem izveštaju. Nasilje je prisutno svuda – u kući, u školi i ostalim institucijama, na ulici. Iako deca ne doprinose stvaranju ovakvog okruženja, ona najviše trpe i snose posledice

568
Zastrašujući podaci UNICEF-a: Milioni dece širom sveta su žrtve nasilja
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nasilje  počinjeno nad decom širom sveta predstavlja ogromnu štetu, istako je šef UNICEF-a za zaštitu dece Kornelius Viliams  (Cornelius Williams).

Zastrašujuća činjenica je da nasilje nad decom ne poznaje granice i uzrast, i da se na globalnom nivou na svakih 7 minuta desi nasilna smrt adolescenta.

Kornelius Viliams je naveo da su bebe izložene fizičkom nasilju i to nanošenju povreda u predelu lica. Devojčice i dečaci su prisiljeni na izvršavanje seksualnih radnji protiv svoje volje, dok je veliki broj adolescenata žrtva najekstremnijeg oblika nasilja i ubistva, i to u zajednicama u kojim žive.

U izveštaju su navedeni i statistički podaci o broju žrtava nasilja:

  • Tri četvrtine dece u svetu starosti od 2 do 4 godine (oko 300 miliona) doživljavaju psihološku agresiju i/ili fizičku kaznu od svojih negovatelja kod kuće.
  • Jedno od četiri deteta širom sveta starosti ispod 5 godina (oko 176 miliona) živi sa majkom koja je žrtva svog partnera.
  • Oko 15 miliona devojčica uzrasta od 15 do 19 godina doživelo je prisilan seksualni odnos ili druga prisilna seksualna dela.
  • Približno 6 od 10 jednogodišnjaka, prema dostupnim podacima iz 30 zemalja, su izloženi nasilnom vaspitanju na uobičajenom nivou.
  • Samo 1% devojčica koje su bile žrtve seksualnog nasilja su zatražile pomoć.
  • 90% devojčica koje su iskusile nasilni seksualni odnos su navele da im je poznat počinioc.

UNICEF  navodi da su bolji zakoni za zaštitu dece i veća podrška socijalnih službi ključni za promenu, i poziva vlade svih svetskih zemalja da preduzmu hitne akcije kako bi se okončalo široko rasprostranjeno nasilje nad decom.

Takođe, ukoliko se nasilje nastavi, mogao bi da se ugrozi svetski napredak ka postizanju ciljeva održivog razvoja UN, odnosno plana da se okonča siromaštvo, glad, postigne ravnopravnost polova i zaštiti planeta do 2030. godine.

5/5 - (6 votes)
IZVORunicef.org
Prethodni članakBezbednost je dužnost svih nas: Ovo su obaveze poslodavaca i zaposlenih u cilju zaštite od požara
Sledeći članakOpasan biznis: Krađa bakra je finansijska i bezbednosna pretnja