6 jednostavnih načina da prepoznate lažnu elektronsku poštu

Lažne elektronske poruke, koje su sve češće „mamac” za različite internet prevare nije teško prepoznati. Potrebno je samo malo obazrivosti, koncentracije i nekoliko jednostavnih trikova koje ćemo vam u nastavku predstaviti

577
6 jednostavnih načina da prepoznate lažnu elektronsku poštu
- Sponzor članka -hikvision srbija

U poslednje vreme sve su sve aktuelnije phishing kampanje među korisnicima interneta. Lažne elektronske poruke koje stižu od nepostojećih izvršitelja, upozoravaju na nove zakone ili pak nude nerealne popuste za kupovinu i putovanja, sve lakše pronalaze svoje žrtve.

Spam filteri na e-mail servisima dobro funkcionišu  i nepoželjne mejlove sa sumnjivih adresa često šalju direktno u spam. Međutim, sve češće se dešava da određeni e-mail uspešno prođe sve filtere, stigne u naš inbox, i izgleda sasvim realno.

Predstavljamo vam 6 jednostavnih signala da prepoznate lažne mejlove i ne dozvolite da postanete žrtva prevare:

  • PROVERITE E-MAIL ADRESU. „Izguglajte” mejl adresu, jer ukoliko je reč o prevari, postoje šanse da na internetu već postoje neke informacije o tome. Takođe, možete proveriti da li se mejl adresa poklapa sa domenom ili sajtom institucije ili firme u čije se ime navodno šalje.
  • PROVERITE STIL PISANJA I GRAMATIČKE GREŠKE. Često se dešava da su ovakvi mejlovi nejasni i loše prevedeni. Ukoliko redovno dobijate poruke od neke firme i odjednom se stil pisanja u potpunosti razlikuje od dosadašnjeg, ovo može biti jasan znak upozorenja.
  • TRAŽENJE HITNIH REAKCIJA JE JASAN ZNAK UPOZORENJA. Prevaranti često računaju na to da žrtva neće pažljivo pročitati tekst i da će u žurbi ishitreno reagovati. Ukoliko se od vas traži neka neobična aktivnost koja nema veze sa poslovnim okruženjem u kojem se nalazite ili uplata novca, budite oprezni pre preuzimanja bilo kakvih koraka.
  • BUDITE SVESNI LIČNIH INFORMACIJA KOJE OSTAVLJATE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA. Načini zloupotreba postaju sve sofisticiraniji i neki prevaratni se mogu služiti vašim ličnim podacima i informacijama o kolegama, prijateljima i mestima koja posećujete kako bi napravili ciljane zlonamerne mejlove.
  • OTKRIJTE POREKLO IP ADRESE MEJLA. Email sadrži i korisne podatke, koji vam možda nisu vidljivi na prvi pogled. Na primer, sadrži IP adresu pošiljaoca, na osnovu koje lako možete otkriti zemlju i grad iz kojeg se poruka šalje. Ako neko napiše da je iz Hrvatske, a vi vidite da je email poslat iz Švedske, jasno je da će vam se odmah „upaliti crvena lampica“.
  • KORISTITE DRUŠTVENE MREŽE ZA PROVERU IDENTITETA. Stotine miliona ljudi širom sveta koristi društvene mreže, te su velike šanse da osobu koja vam šalje mejl pronađete na nekoj od njih. Posao će vam olakšati mogućnost da se preko e-mail adrese vezane za nalog na društvenoj mreži pronađe određena osoba, stoga nemojte biti lenji.
5/5 - (3 votes)
Prethodni članakDronovi: Koliko su zaista opasni i pod kojim uslovima se mogu koristiti?
Sledeći članakKako Facebook direktno ugrožava našu privatnost?