Ovim jednostavnim trikovima učinićete vaš dom sigurnijim mestom

Sigurnosni sistemi za kuće i stanove se iz dana u dan usavršavaju, zbog toga što i provalnici pronalaze sve sofisticiranije tehnike krađa i ugrožavanja privatnosti doma i bezbednosti ukućana. Čak i kada su bezbednosna rešenja za koja ste se opredelili moderna i efikasna, ne možete sa sigurnošću znati da li su ona dovoljno pouzdana

244
Ovim jednostavnim trikovima učinićete vaš dom sigurnijim mestom
- Sponzor članka -hikvision srbija

Iz tog razloga, dobra ideja je da imate što više „nivoa” bezbednosti svog doma.

Morate biti svesni da su potencijalni provalnici veoma promišljeni i spremni na sve, a jedini cilj im je da iz vaše kuće uzmu šta im je potrebno i izbegnu susret sa vlasnicima!

Naravno, podrazumeva se da ste se već odlučili za odgovarajuće bezbednosno rešenje kao što je interfon, alarmni sistem, video nadzor ili kvalitetan sistem za kontrolu pristupa, ali dodatne taktike učniniće vas mirnijim i spokojnim.

OSVETLJENJE

U vašem dvorištvu ne bi smele da postoje neosvetljene oblasti koje bi lopovima „olakšale posao”. Detektori pokreta su odlično rešenje, ali detektori prisustva reaguju čak i na najmanji pokret i pale svetla uvek kada se neko nađe na objektu ili kada nivo prirodnog svetla nije dovoljan. Takođe, uverite se da su bar ulazna vrata osvetljena cele noći.

PROTIVPOŽARNA SIGURNOSNA VRATA

Kada ste poslednji put promenili bravu na ulaznim vratima? Brava i ključ jesu neophodni, ali nisu dovoljni kako bi vaš dom bio bezbedan i sačuvan. Danas postoje vrata koja su sigurnosna, ali vas ujedno i štite od požara i na taj način čuvaju vašu imovinu i živote ukućana. Ne zaboravite da zaključate vrata i kada ste odsutni, pa čak i na nekoliko minuta ili kada idete do prodavnice, jer lopovi čekaju vaš svaki trenutak nepažnje.

BLINDIRANI PROZORI

Ne zaboravite da je svaki otvor u vašem domu prilika za one koji žele da uđu bez dozvole, dok su loši prozori kao poziv za besplatan upad. Sigurnosni prozori odavno više nisu luksuz već neophodnost, a ukoliko se i desi pokušaj provale, oni će brzo odgovoriti provalnika od prvobitne ideje, jer niko ne želi da rizikuje da bude  uhvaćen na delu”.

PAS ČUVAR

Čuvanje psa retko ko posmatra i kao odličnu meru bezbednosti. Ljubitelji mačaka, žao nam je, ali ne kaže se slučajno da je pas čovekov najbolji prijatelj, koji na vreme upozorava na sve neobične zvukove van i unutar kuće. Lavež će vas kao alarm upozoriti ukoliko je neko blizu vaših prozora ili ulaznih vrata. Istraživanja pokazuju da će lopove lakše osujetiti pas čuvar nego neke vrste alarmnih sistema.

Pored navedenih sistema zaštite stručnjak za bezbednost Ilija Životić predlaže i sledeće:

  • Protivpožarni aparat (obavezno)
  • Kutija za slučaj opasnosti u kojoj osim prve pomoći treba da bude i: baterijska lampa, sveća, šibica ili upaljač, mali ali oštar nož, spisak važnih telefona, rezervni ključevi svih vrata i vozila.
  • Građani nekih zemalja, npr. Amerikanci, imaju i baklju u crvenoj boji, nacrtanu putanju do najbliže bolnice, i ako se radi o velikoj stambenoj zgradi ili poslovnoj sa više desetina kancelarija nacrtan put za evakuaciju.
  • Takođe potrebno je sa ukućanima svakih par meseci uraditi vežbu kroz igru šta raditi u slučaju požara, zemljotresa, ulaska lopova u kuću ili napada terorista u kraju.

Ovo su samo neki od trikova za bezbednost vašeg doma, dok mere bezbednosti najbolje funkcionišu kada su kombinovane i prilagođene vašim potrebama. Prkasa je pokazala da je poželjno da imate pouzdanog komšiju koji će obilaziti vaš dom kada ste odsutni i skupljati pristiglu poštu, jer puno poštansko sanduče mnogi lopovi posmatraju kao jasan „poziv na akciju”.

5/5 - (6 votes)
IZVORmyalarmcenter.com
Prethodni članak4 jasna pokazatelja da je vašoj firmi potreban stručnjak za sajber bezbednost
Sledeći članakKako je panik taster postao uređaj od kojeg se ne odvajam?