Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, a sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu za očuvanjem same životne sredine.

216
Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Datum 5. jun je odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

„U proteklih deset meseci, koliko postoji Ministarstvo za zaštitu životne sredine, mnogo toga je urađeno. Vide se prvi rezultati i sada je postalo očigledno da se nešto zaista uradilo, da se promenilo i u svesti ljudi“, rekao je ministar zaštite životne sredine Dragan Trivan. On je objasnio da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine u znaku borbe protiv zagađenja plastikom, koje je jedno od najvećih globalnih ekoloških problema, kao i da razvijeni svet donosi mere koje vode ka ukidanju plastike iz upotrebe. „Srbija će u tome slediti moderan svet. Ministarstvo planira kako upravljati plastičnom ambalažom, a uporedo sa merama smanjenja, potrebno je da se promeni i svest građana koje je pozvao da daju svoj lični doprinos zaštiti životne sredine“, istakao je gospodin Trivan.

Budući da je cilj ovogodišnjeg 5. juna bio da promoviše različite načine na koje svako može da doprinese borbi protiv zagađenja plastikom, na ušću Topčiderske reke u Čukarički rukavac predstavnici Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, kao i čelnici grada Beograda, učestvovali su u čišćenju priobalja Savskog jezera od PET ambalaže.

Pored premijerke Ane Brnabić i ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, u ovoj akciji su učestvovali i Siniša Mali, Zlatibor Lončar, gradski zvaničnici Nikola Nikodijević, Goran Vesić, Andreja Mladenović, kao i predstavnici različitih organizacija, i institucija, ali i mnogobrojni građani.

„Srbijašume“ na Voždovcu organizovala je uklanjanje divlje deponije, a ministar Trivan je priredio i svečanost u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu. Na svečanosti je govorila i ambasadorka Indije, Nj.E. gospođa Narinder Čauhan, čija je zemlja domaćin obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine.

Pored ovih mnogobrojnih dešavanja, održana je i XIV regionalna konferencija „Životna sredina ka Evropi“ u prostorijama Privredne komore Srbije, na kojoj su održana predavanja stručnjaka, a obratili su se i ambasadori  predstavnici brojnih institucija i kompanija.

Konferenciju je organizovalo strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije, a ove godine bila je posvećena temi „Zaštita prirode – razvoj odgovoran prema prirodi“.

Stručnjaci okupljeni na Konferenciji ukazali su na moguće posledice razvoja neodgovornog prema prirodi i pokrenuli su na razmišljanje o tome da li je priroda zaštićena.

U planiranju odgovornog razvoja, pri donošenju odluka o suštinskim pitanjima ‒ kao što su saobraćaj, energija i poljoprivreda ‒ mora se uzeti u obzir njihov uticaj na prirodu i životnu sredinu, zaključeno je Konferenciji.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakPredstavljen projekat „SAMOODBRANA POD STRESOM” u opštini Savski venac
Sledeći članakNOVI SKANDAL KOMPANIJE FACEBOOK? Deljeni lični podaci sa još 60 kompanija, među njima Apple, Microsoft i Amazon!