Najveće pljačke u protekloj deceniji

U Švedskoj je u toku potraga za lopovima koji su u ponedeljak ukrali plen neprocenjive vrednosti- kraljevske dragulje. Dva lopova uskočila su u gliser u blizini katedrale Strangnas na jugoistoku Švedske i, kao na filmu, pobegla s plenom koji datira iz XVII veka. Ukradene su dve krune kralja Karla IX i kraljice Kristine.

742
Najveće pljačke u protekloj deceniji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Policija je pokrenula poteru na kopnu, na moru i iz vazduha – brodovi, avioni, helikopteri i automobili uključeni su poteru, ali sada nema rezultata. Vlasti su izjavile da još uvek ne znaju gde su lopovi pobegli. Ukradeni predmeti bili su zaključani u katedrali iz XIII veka.

Nedavna pljačka kraljevskih kruna i dragulja iz katedrale u malom švedskom gradu izgleda kao scenario za holivudski blokbaster. Ipak, ovo je samo  jedna od spektakularnih krađa koje su se dogodile širom sveta proteklih godina, a tokom kojih su lopovi uspevali da nadmudre naoružane čuvare i alarme i provale u luksuzne juvelirnice, trezore ili izložbe, ne bi li stigli do plena.

Pljačkaši su tako 2013. godine onesposobili alarm i upali u veoma dobro obezbeđene podzemne trezore u dijamantskom centru u Antverpenu, takozvanom „gradu dijamanata“, i pobegli s plenom vrednim oko 100 miliona dolara. Policija je navela da su lopovi „duboko zaronili“ u gomilu dijamanata, zlata, nakita, obveznica, akcija i gotovine i da je plen bio toliko veliki da su mnogo toga morali da ostave za sobom.

Kako 80% neobrađenih dijamanata prolazi kroz Antverpen, ovaj grad je bio često na meti lopova. Ali, pljačka koja je izvršena 16. februara 2003. godine, a koju je isplanirao Leonardo Notarbartolo, izdvaja se od ostalih.

Naime, tri godine pre pljačke iznajmljena je kancelarija u Centru za dijamante, a Notarbarolo se predstavio kao italijanski trgovac dijamantima kako bi stekao poverenje i kredibilitet. Kad je došlo vreme za pljačku, u video nadzor su stavljeni lažni snimci kako bi prikrilo kretanje pljačkaša. Sef je bio zaštićen sa 10 sigurnosnih mehanizama, uključujući infracrvene toplotne senzore, Dopplerov radar, magnetno polje, seizmički senzor i bravu sa 100 miliona mogućih kombinacija.

Policija ni danas ne zna kako je pljačka, koja je prozvana „pljačkom veka“ izvedena. Notarbartolo je uhapšen i osuđen na 10 godina, nakon što jedan od članova grupe pljačkaša nije uspeo da uništi kesu sa dokazima. Drago kamenje vredno preko 100 miliona dolara nikada nije pronađeno.

U januaru ove godine pljačkaši su sa izložbe u Duždevoj palati u Veneciji ukrali dragocene indijske dijamante iz poznate Al Thani kolekcije, uključujući i privezak sa desetokaratnim dijamantom, podseća B92. Snimci nadzornih kamera pokazali su da je jedan od lopova mirno otvorio izložbenu vitrinu, uzeo dragulje i otišao. Policija je navela da se alarm uključio minut kasnije, što je pljačkašima dalo dovoljno vremena da pobegnu.

Meta lopova bila je i poznata američka starleta Kim Kardašijan Vest, koju su, tokom pariske Nedelje mode, u njenom hotelskom apartmanu opljačkali nepoznati počinioci. Ovom prilikom, lopovi su ukrali nakit u vrednosti od oko deset miliona dolara. Optuženo je 10 osoba, a navodni organizator cele pljačke je rijaliti zvezdi poslao pismo izvinjenja iz zatvorske ćelije.

Kan, grad poznat po glamuroznom filmskom festivalu, bio je 2013. godine poprište prave drame. Pljačkaši su ukrali luksuzni Šopar nakit iz vrlo dobro obezbeđene hotelske sobe, a zločin je izveden tako da su se mogle povući izvesne paralele sa događajima iz filma Sofije Kopole, koji je počeo sa emitovanjem te godine.

Samo dva meseca kasnije, usamljeni revolveraš je izveo jednu od najvećih pljački dragulja svih vremena, kada je ukrao dijamante u vrednosti od 136 miliona dolara i to iz kanskog hotela Karlton – lokacije Hičkokovog filmskog klasika „Uhvati lopova“.

Spektakularna krađa dogodila se i 2015. godine na kanskoj Kroazeti, kada su pljačkaši, od kojih je jedan nosio masku starijeg čoveka, usred dana ušli u juvelirnicu Kartije i izašli sa plenom vrednim više miliona dolara.

Evropski aerodromi su u poslednjih nekoliko godina takođe bili „mesta zločina“. U vrlo pažljivo isplaniranoj krađi 2013. godine lopovi su presekli ogradu na briselskom aerodromu, odvezli se do švajcarskog aviona koji je trebalo da preveze dragocenosti u Cirih i uzeli dijamante u vrednosti od oko 50 miliona dolara.

Takođe, 2015. godine na amsterdamskom aerodromu Šiphol, pljačkaši su oteli oklopno vozilo sa rampe danskog prevoznika KLM i pobegli sa plenom čija se vrednost procenjuje i do 100 miliona dolara. To mesto je visoko zaštićeno područje na aerodromu, pa je pitanje kako su lopovi uopšte mogli da mu priđu.

Sumnja se da su četiri muškarca dve nedelje pre pljačke ukrala dostavni kamion i uniforme avio kompanije KLM. Na dan pljačke, 25. februara 2005. godine, neprimetno su se dovezli do drugog KLM kamiona koji je prevozio veliku pošiljku neobrađenih dijamanata. Pred brojnim svedocima uz oružje su naterali vozače da im predaju dijamante i pobegli. Kako su znali koji kamion prevozi dijamante, policija je posumnjala da su informacije stigle iznutra.

Pljačke su „izvršavali“ i elegantno obučeni lopovi, pa su tako dva muškarca opljačkala luksuznu juvelirnicu Graf u londonskom Mejfer distriktu, pokupivši oko 62 miliona dolara u ogrlicama, satovima, prstenju i narukvicama.

Slična pljačka se dogodila i u blizini Jelisejskih polja 2008. godine, a lopovi su iskoristili božićnu euforiju. Prodavnica nakita Hari Vinston u Parizu bila je više puta meta za pljačkaše. Ovoga puta, četiri muškarca, od kojih su tri bila obučena kao žene, iz nje su odnela najveći iznos – u nakitu. Dok su kupci šetali ispred jedne od najelitnijih pariskih juvelirnica Hari Vinston u blizini Šanzelizea, naoružani lopovi obučeni kao žene i sa perikama, upali su u radnju i ukrali dragulje i satove čija se vrednost procenjuje na 85 miliona dolara. Kada su „očistili” izlog, prisilili su zaposlene da im otvore trezor, jer im nakit vredan milione dolara koji se nalazio u stalažama jednostavno nije bio dovoljan. Nakon pljačke uhapšeno je 25 sumnjivih lica starih između 22 i 67 godina.

Očigledno da ni strogo čuvani trezori nisu dovoljna prepreka za pljačkaše. Grupa mahom starijih muškaraca izbušila je betonski trezor u londonskom distriktu Haton Garden i uspela da  ukrade oko 18 miliona dolara u nakitu, zlatu i novcu.

Pet filmskih pljački u Srbiji

  1. Milan Koprivica, vozač Delta banke, ukrao je iz banke 5,6 miliona evra. On je dovezao novac iz Šapca u Beograd, u garažu zgrade „Geneks“ na Novom Beogradu. Pljačka se dogodila u trenutku kada su dvojica njegovih kolega deo novca odnosila u trezor. Dan kasnije je uhapšen, a deo novca nikada nije pronađen.
  2. Među policijskim inspektorima i dalje se prepričava pljačka kada su razbojnici glumili – popove! Jedna od „najmaštovitijih“ pljački dogodila se na Božić u Glavnoj ulici u Zemunu. Tom prilikom su razbojnici prerušeni u popove, sa mantijama i lažnim bradama, poželeli srećan praznik radnicima uz reči „Hristos se rodi! Ovo je pljačka.“.
  3. Osmočlana razbojnička grupa upala je u Delta banku u Ulici kralja Petra Prvog u Mladenovcu. Naoružani pljačkaši odneli su 9.500.000 dinara, 2250 evra i pištolje „CZ m57“ i „CZ 99“.
  4. Dvojica naoružanih i maskiranih pljačkaša upala je u Agrobanku u Zemunskoj ulici u Dobanovcima. Pljačkaši su, kao na filmu, naredili svima da legnu na pod, razoružali radnika obezbeđenja i odneli dva miliona dinara.
  5. Beogradska policija prošle godine tragala je za dvojicom maskiranih pljačkaša koji su iz menjačnice u Zemunu odneli oko 30.000 evra. Lopovi su sef odvukli sajlom vezanom za kuku automobila! Sumnja se da je menjačnica tipovana odnosno da su lopovi dobili informaciju da se u sefu nalazi 30.000 evra i da su lopovi danima obilazili lokaciju i osmatrali teren, planirajući kako najbolje da izvedu pljačku.

Ovaj market je već bio na meti lopova i još se prepričava pljačka iz 2012. godine. Tada su dvojica razbojnika naoružana pištoljem i palicom preko krova upala u kancelariju u kojoj se brojao novac. Vešto su izbegavali kamere, došli do kancelarije i uljudno pokucali na vrata. Zatim su uz povike „Ovo je pljačka“ uperili pištolj u službenike koji su brojali novac. Trojici službenika su naredili da otvore sef i iz njega uzeli oko 20 miliona dinara.

Neposredno pre ove pljačke uhapšen je i jedan radnik hipermarketa, jer se ispostavilo da je ukrao pazar. Ukradeni novac je izneo iz firme u mašini za pranje podova, koja se prazni napolju, posle čega je novac pronađen i vraćen.

5/5 - (1 vote)
IZVORTANJUG, B92, Blic
Prethodni članakLokalizovan požar u Zemunu, povređena četiri vatrogasca
Sledeći članakSaradnja srpske i crnogorske policije: Ministri Srbije i Crne Gore potpisali sedam sporazuma i dva protokola