EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI: Obeležen Svetski dan bez automobila u Srbiji

Evropska nedelja mobilnosti organizovana je uz podršku Generalnog direktorata za mobilnost i transport Evropske komisije i obeležava se širom Evrope od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra, a završava se događajem pod nazivom „Dan bez automobila“

331
EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI: Obeležen Svetski dan bez automobila u Srbiji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Cilj kampanje je da podstakne gradove i opštine da uvedu i promovišu mere održivog saobraćaja i ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila. Nedelja mobilnosti je svake godine posvećena određenoj temi u oblasti održive mobilnosti, a ovogodišnja tema i slogan bila je „Kombinuj i kreći se!“ sa ciljem da motivišu na korišćenje različitih opcija transporta.

Ideja organizovanja „Dana bez automobila“ jeste da se javni prostor učini manje zagađenim, prijatnijim i mirnijim, sa ciljem da gradovi postanu održive urbane zone ekološke mobilnosti, a samo tokom prošlogodišnjeg „Dana bez automobila“ zabeleženo je smanjenje saobraćaja od 48 odsto. Više od 2600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miliona stanovnika učestvuje svake godine u manifestaciji „Evropska nedelja mobilnosti“, ne bi li na taj način iskazali svoju solidarnost sa principima održivog urbanog razvoja.

U Srbiji, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) podržala je akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama”. U sklopu Evropske nedelje mobilnosti, da se uključe u akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ pozivani su svi predsednici opština i gradonačelnici sa idejom da ličnim primerom podrže principe Evropske nedelje mobilnosti, tako što će na posao doći bez automobila, odnosno pešice, javnim prevozom ili biciklom.

Od 16. septembra pa do 22. raznovrsnim aktivnostima, manifestacijama i dešavanjima, kao i zatvaranjem ulica za saobraćaj, predavanjima o bezbednosti i drugim aktivnostima, Evropsku nedelju mobilnosti obeležilo je više gradova i opština u Srbiji, a tema ovogodišnje kampanje je multimodalnost – kombinovanje različitih vidova prevoza i zbog toga je odabran slogan „Kombinuj i kreći se!“

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Tim povodom, ministar Trivan ukazao je na značaj promena navika, svesti o uticaju mobilnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, i neophodnost okretanja ka alternativnim, ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

„Svetski dan bez automobila je dan koji nas podseća na to koliko smo tehnološki napredovali, ali istovremeno, da je potrebno da menjamo svoje navike i da se više borimo za bolju životnu sredinu. Saobraćaj u Srbiji jedan je od najvećih izvora zagađenja životne sredine, a kvalitet vazduha u brojnim gradovima Srbije lošijeg kvaliteta“, rekao je ministar Trivan i dodao da je to razlog da se okrenemo drugim ekološki prihvatljivijim sredstvima prevoza.

„U Srbiji je samo prošle godine uvezena 131 hiljada polovnih automobila, od čega je većina na dizel gorivo, a oko 62 posto starije od 12 godina, što sve zajedno znači prekomerno zagađivanje životne sredine, i to će morati da se menja. Ministarstvo će preduzimati  niz mera – od obrazovanja i informisanja i jačanja svesti najšire javnosti, do praktičnih mera koje će podstaknuti prisustvo električnih i hibridnih vozila u Srbiji“, istakao je Trivan i naglasio da „civilizacijski napredak neće moći da se ostvari bez zaštite životne sredine, a ekonomski napredak naše zemlje bez materijalnih ulaganja u ekologiju“.

Ovaj važan datum obeležen je i uručivanjem zahvalnica institucijama, kompanijama i pojedincima koji su se istakli svojim radom i zalaganjem u zaštiti životne sredine i  poboljšanja kvaliteta vazduha. Nagrade su uručene Milutinu Foliću, glavnom urbanisti Grada Beograda, zbog aktivne i predane borbe da Beograd dobije veći broj biciklističkih staza; Udruženju građana „Leka“, zato što u svom humanom radu za pomoć starijim i nemoćnim osobama koristi isključivo bicikl kao prevozno sredstvo i RTB Bor koji je izgradnjom fabrike sumporne kiseline 2015. godine uspeo da Bor kao grad sa jednim od najvećih aero zagađenja u Srbiji pretvori u grad koji je dobio zvezdicu Evropske agencije za zaštitu životne sredine za najveći napredak na polju kvaliteta vazduha.

Dvadeset drugog septembra na „Dan bez automobila”, organizovana je biciklijada od Bulevara Nikole Tesle (kod Brankovog mosta) do pešačke zone u Zemunu, kao i pešačka subota od Slavije do Trga Republike.

U okviru „Evropske nedelje mobilnosti“ u Beogradu je održana i manifestacija u okviru kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, koju sprovodi Udruženje parkirališta Srbije uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije.

U okviru manifestacije realizovane su kreativne radionice u kojima su učestvovali deca i studenti, pokazujući inovativne ekološke načine za korišćenje parkinga i delova motornih vozila.

Ovom akcijom u prostoru javne garaže „Obilićev venac“, prve garaže sa „park smart“ sertifikatom u Evropi, predstavljeni su principi održivog urbanog transporta, značaj podsticanja razvoja eko mobilnosti u Srbiji, i uloga lokalnih samouprava u unapređenju životne sredine. U tom smislu, Beograd će biti primer grada u Srbiji sa razvijenim mehanizmima za podsticanje eko mobilnosti, odnosno korišćenje alternativnih, ekoloških prevoznih sredstava, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Čestitajući Parking servisu na sprovedenim akcijama, ministar je naglasio da svaki parking servis ima misiju da svest o životnoj sredini podigne na viši nivo. „Ministarstvo će podržati ovaj vid aktivnosti koji se tiče načina na koji koristimo vozila. Korišćenje električnih vozila mora da uđe u sve veću upotrebu. Podsećam da u Srbiji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 6000 ljudi godišnje umre zbog komplikacija izazvanih respiratornim problemima usled lošeg kvaliteta vazduha. Nemamo drugog puta nego da smanjimo zagađenje iz energetskih kapaciteta, da smanjimo emisiju štetnih gasova iz saobraćaja, a za to postoje brojni načini“, istakao je Trivan.

„Ukoliko naši sugrađani u parking servisu ostave svoj automobil i nastave prevoz biciklom postići će bar tri rezultata – štedeće gorivo, smanjiti zagađenje životne sredine i doprineti očuvanju svog zdravlja“ rekao je ministar, i pozvao građane da daju svoj lični doprinos zaštiti životne sredine“, zaključio je.

Ministarstvo zaštite životne sredine aktivno učestvuje u Panevropskom procesu životne sredine i zdravlja još od 2009. godine, čime su se i zvanično obavezali da odredbe međunarodne deklaracije iz Amsterdama i Pariza implementiraju u srpsko zakonodavstvo.

„Naši sugrađani imaće priliku da u narednom periodu koriste nove pešačke zone i zone usporenog saobraćaja u centru grada, zatim nove zone škola, nove biciklističke staze i parkinge  za bicikle”, rekla je pomoćnica sekretara za saobraćaj grada Beograda Gordana Marković.

Kako je ovogodišnja tema manifestacije „Kombinuj i kreći se!“ predstavnici javnih institucija i Parking servisa ovu priliku iskoristili su i da promovišu sistem „Parkiraj i vozi se” u ulici Vladimira Popovića koji omogućava besplatno korišćenje parkirališta za vlasnike automobila ukoliko poseduju personalizovanu „Bus Plus“ karticu sa važećom mesečnom kartom vozila i registrovali su se u korisničkim servisima JKP Parking servisa.

„Sa malim promenama u navikama možete da budete zdraviji, živite duže, uštedite vreme i novac i unapredite životnu sredinu za sadašnje i buduće generacije. Evropska unija nastaviće da podržava napore Srbije da poboljša multimodalnost u transportu. Na primer, pre samo nekoliko nedelja, nov Žeželjev most, sagrađen iz sredstava Evropske unije, je otvoren i omogućava transport građana Novog Sada, Vojvodine i Srbije peške, biciklom, kolima ili vozom”, izjavio je Pol-Anri Prese, šef službe za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji.

Obeležavanje Svetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Dan bez automobila zamišljen je tako da se svakog 22. septembra određeni delovi grada zatvore za automobile. Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih alternativnih načina kretanja na gradskim deonicama. Ideja o danu bez saobraćajne gužve i zagađenja rodila se još tokom naftne krize 1973. godine, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994. godine.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakOdržana Konferencija o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „POVEŽI SE SIGURNO!“
Sledeći članakPRELIMINARNI PROGRAM 6. MEĐUNARODNE KONFERENCIJE SAMKB 11. oktobar 2018. godine, Hotel Holiday Inn, Beograd