Održana Konferencija o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „POVEŽI SE SIGURNO!“

Dobra međunarodna saradnja, brza i efikasna razmena informacija, kao i partnerstvo javnog i privatnog sektora mogu da obezbede efikasan sistem informacione bezbednosti, zaključili su učesnici Konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „Poveži se sigurno!“

665
odrzana-konferencija-o-visokotehnoloskom-kriminalu-i-informacionoj-bezbednosti-povezi-se-sigurno
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dvodnevna konferencija o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „Poveži se sigurno!“  održana je u četvrtak 20. i petak 21. septembra u Palati „Srbija“ u Beogradu.

U uvodnom delu Konferencije, koja je svečano  otvorena u četvrtak 20. septembra u 9 časova, obratili su se predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je i otvorio Konferenciju, izjavio je da je Specijalno odeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala tokom 2018. podnelo 77 krivičnih prijava protiv 82 lica, i podsetio da je za prethodnih 10 godina, koliko postoji to odeljenje, podneto čak 881 krivičnih prijava protiv 1906 lica.

Govoreći o Konferenciji koja se po prvi put odražava u Srbiji, Stefanović je istakao da borba protiv visokotehnološkog kriminala treba da uključi sve međunarodne aktere, javni i privatni sektor Srbije, ali i strane kompanije iz regiona i sveta.

„Prva decenija 21. veka označila je računare i računarske mreže i internet kao globalne fenomene. Svi aspekti života su se preselili na internet – od industrije, zabave, preko bankarstva, elektronskih knjiga, svih oblika komunikacija i marketinga“, rekao je Stefanović i dodao da je pored svih pozitivnih, humanih i obrazovnih prednosti svoj virtuelni oblik dobio i kriminal u vidu nasilja, dečje pornografije, terorizma, lažnih vesti, pranja novca i ugrožavanja ličnih prava i sloboda.

Šteta od sajber kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svetu, i ta suma je svake godine veća, ukazala je premijerka Ana Brnabić na Konferenciji i istakla da tehnologija na dnevnoj osnovi brzo napreduje i da zato moramo kontinuirano razvijati sposobnost odgovora na bezbednosne izazove.

Brnabić je ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali i primetila da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo.

Srbija je, međutim, spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti, izjavila je premijerka. U tom smislu, ona je podsetila da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Ona je dodala i da srpski MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala, kao i to da Srbija u oblasti informacionih bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.

Brnabić je ovom prilikom podsetila da je, između ostalog, doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine, čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, te da je 2016. godine usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba za informacionu bezbednost i tehnologije.

Konferencija o viskotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti pod nazivom „Poveži se sigurno“ okupila je ministre i predstavnike EU i zemalja van EU, predstavnike međunarodnih organizacija i EU agencija, kao i eksperte iz oblasti sajber tehnologija.

Na prvoj sesiji pod nazivom „Visokotehnološki kriminal i informaciona bezbednost“, govorili su ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu, ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski.  

Na završnoj sesiji Konferencije ocenjeno je da je za informacionu bezbednost ključna saradnja svih dobronamernih korisnika sajber prostora, kako na međunarodnom, tako i na nacionalnom nivou, jer visokotehnološki kriminal ne poznaje granice, a njegove posledice mogu biti globalne.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a Srbije Slobodan Nedeljković ukazao je da su sajber pretnje narastajući problem i da uspešne borbe protiv visokotehnološkog kriminala nema bez široke saradnje javnog i privatnog sektora, građana, međunarodne zajednice i policija.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova otvoreno je za saradnju i spremni smo da ponudimo svoje kapacitete kako na međunarodnom, tako i na nacionalnom nivou, svima onima koji žele da zaštite sebe i druge“, poručio je Nedeljković.

Zamenik načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije Dragan Jovanović istakao je da je partnerstvo sa privatnim sektorom izuzetno značajno za uspešnu borbu protiv visokotehnološkog kriminala i da je takva saradnja uvek davala dobre rezultate.

Na sesiji na kojoj su eksperti predstavili rezultate međunarodnih akcija u borbi protiv visokotehnološkog kriminala predstavnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Vladimir Vujić istakao je da je jedna od najznačajnijih akcija ove godine bila „Power off“, u kojoj je veliku ulogu, u saradnji sa Evropolom i holandskom policijom, imala i srpska policija.

On je ukazao da je reč o akciji obaranja jednog od najvećih servisa za distribuciju DDOS napada u celom svetu. Vujić je objasnio da je sajt imao više od 136.000 korisnika i da je preko njega do aprila obavljeno više od četiri miliona napada.

„Sajt je omogućavao korisnicima da uz naknadu, plaćanjem najčešće preko virtuelnih valuta, izvrše DDOS napad na bilo kojoj adresi za registraciju, a korisnici su uz naknadu koja se plaćala pejpalom ili virtuelnim valutama mogli da napadnu sa bilo koje IP adrese, a mete su bile najčešće serveri za industriju igara, a ređe serveri državnih organa“, rekao je Vujić.

Viši stručni analitičar u Evropskom centru za visokotehnološki kriminal (Evropol) Nikol van der Mejlen istakla je da je u operaciji  „Power off“ učestvovalo 18 policija iz celog sveta i da tu saradnju nije bilo lako organizovati. Prema njenim rečima, prevare sa kreditnim karticama su u porastu, a na meti su sve više i kriptovalute i finansijske transakcije, koje su samim tim i jači izazov za policiju.

„I pored toga ubeđena sam da se veći deo sajber zločina ne menja i da su mnogi oblici stalni“, objasnila je Nikol i dodala da je tržište na „dark vebu“ izuzetno bitna komponenta sajber kriminala i kriminala koji zavisi od njega, zbog čega je osnovan poseban tim maja ove godine.

Policijski oficir za vezu u Ambasadi Velike Britanije Bil Vud istakao je da je Srbija u akciji „Power off“ učestvovala od samog početka i da su informacije sa našom zemljom razmenjivane na vrlo profesionalan način od najranije faze. On je istakao da je brzo i efikasno otkrivanje osumnjičenih na teritoriji Srbije omogućilo napredak u istrazi i dodao da je u ovoj globalnoj operaciji  Srbija igrala veliku ulogu.

Piter Traven, ekspert iz FBI objasnio je da, kada je u pitanju visokotehnološki  kriminal, nije pitanje da li će do sajber napada doći, već kada će se on desiti i dodao da je za uspeh u istragama ovih krivičnih dela ključna svakodnevna komunikacija istražnih organa i saradnja.

„Ne možemo da radimo sami. Moramo da sarađujemo, jer samo tako možemo imati širu sliku onoga što je pred nama. Stalnom interakcijom moći ćemo uvek da budemo spremni na odgovor. Virusa će uvek biti, ali mi moramo biti spremni da odreagujemo na njih“, rekao je Traven.

On je ukazao da, kada je u pitanju visokotehnološki kriminal, korisnik predstavlja najslabiju kariku i da u budućnosti posebno treba obratiti pažnju na industrijske sisteme, koji mogu biti meta napada.

Dobra međunarodna saradnja, brza i efikasna razmena informacija, kao i partnerstvo javnog i privatnog sektora mogu da obezbede efikasan sistem informacione bezbednosti, zaključili su učesnici Konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti „Poveži se sigurno!“.

Na Konferenciji je zaključeno i da je neophodno raditi na razvijanju svesti i edukaciji korisnika interneta, kao i na obezbeđenju stručne pomoći za žrtve i jačanju mehanizama za saniranje posledica.

Preventivno delovanje u sprečavanju sajber pretnji, jačanje kapaciteta i pravnih i informatičkih mehanizama nužno je kako bi se sprečila krivična dela visokotehnološkog kriminala, još jedan je od zaključaka Konferencije.

Veštačka inteligencija u borbi protiv sajber kriminala

Na Konferenciji održanoj prošle nedelje, posebnu pažnju izazvali su štandovi kompanija kao što su Huawei, Comtrade, Unicom Telecom i drugi, koje su imale priliku da predstave najnovija rešenja u oblasti borbe protiv visokotehnološkog kriminala.

Novitet u borbi protiv visokotehnološkog kriminala su sistemi koji koriste veštačku inteligenciju kako bi naučili mašine da deluju preventivno, ali i ukoliko do napada na sistem dođe.  Mašine tada alarmiraju sistem i saniraju štetu.

Softveri imaju zajedničku bazu podataka pomoću koje mogu da prepoznaju opasnosti i pretnje detektovane u nekim drugim sistemima. Ovo je inovativan i bezbedan pristup informacijama, jer se podaci filtriraju pre nego što uđu u određeni sistem.

Jedan od takvih noviteta na tržištu, predstavljen na Konferenciji je Darktrace. Darktrace ima ugrađen softver koji predstavlja mesto na kome se skupljaju i filtriraju podaci pre nego što dospeju u sistem. On koristi veštačku inteligenciju za učenje, kako bi identifikovao i odgovorio na sajber pretnje. Mašina tako vremenom uči da prepozna opasnost.

Kompanija Huawei je na svom štandu predstavila inovativne modele radio-telefonske veze za policiju i vojsku. Predstavljeni modeli radio veza imaju kamere visoke rezolucije sa prednje i zadnje strane, ugrađen sistem za pozive, kako pojedinačne tako i grupne, automatsko povezivanje sa drugim službama. Radio-telefonske veze su imaju sopstvenu mrežu preko koje korisnici mogu komunicirati, a snimci se direktno upload-uju na Cloud.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakOBEZBEĐENJE JAVNIH SKUPOVA: Obuka kao ključ uspeha
Sledeći članakEVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI: Obeležen Svetski dan bez automobila u Srbiji