Potpisan Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ na osnovu koga će, od ove školske godine, pored učenika četvrtog i šestog razreda, policajci držati časove o bezbednosti i đacima prvacima.

224
Potpisan Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“
- Sponzor članka -hikvision srbija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ na osnovu koga će, od ove školske godine,  pored učenika četvrtog i šestog razreda, policajci držati časove o bezbednosti i đacima prvacima.

„Prošle godine su učenici četvrtog i šestog razreda uz pomoć 2.400 aktivnih i penzionisanih policajaca učili kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, kako da reaguju u slučaju poplava, zemljotresa, požara i drugih vanrednih situacija, kako da se odupru nasilju, kažu „ne drogama i alkoholu“ i kako da budu bezbedniji na internetu“, rekao je Stefanović obraćajući se prvacima u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Surčinu.   

Poželevši prvacima sreću u prvim školskim danima, a učenicima viših razreda uspeh u nastavku školovanja, Stefanović je naglasio da je policija tu da bude uz njih i bude stub njihove bezbednosti.

On je dodao da je prošle godine učenicima četvrtog i šestog razreda, u svim školama u Srbiji, održano oko 50.000 predavanja i dodao da će predmet, koji će biti prilagođen uzrastu, od ove školske godine imati i prvaci.

Ministar Stefanović, na čiju inicijativu je prošle godine u osnovne škole uveden predmet „Osnovi bezbednosti dece“, zahvalio se ministru Šarčeviću i zaposlenima u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što su prepoznali značaj ovog programa.  

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da Ministarstvo prosvete ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kroz programe koji se odnose na bezbednost dece u saobraćaju, na internetu, kao i u vezi sa nasiljem u školama.
Kako je naveo Šarčević, Vlada Srbije će tim povodom uvesti ozbiljnu strategiju u cilju zaštite dece.

Šarčević je podsetio i da se radi na digitalizaciji obrazovnog sistema i najavio da će biti novina u obrazovnom sistemu, ali i da stižu bolji dani za prosvetu kada je reč o uslovima rada.

Drug nije meta!

Počela je nova školska godina, a u đačke klupe vraća se oko 900.000 učenika, dok će 67.000 u njih sesti prvi put u životu. Međutim,  za svako četvrto dete u Srbiji, 3. septembar nije samo povratak školi, nego i vršnjačkom nasilju.

Udruženje ,,Drug nije meta“ još od 2015. godine aktivno radi na prevenciji vršnjačkog nasilja kroz edukacije, radionice i aktivnosti koje afirmišu prijateljstvo. Kako kažu, u Srbiji se ipak i dalje o vršnjačkom nasilju najviše priča kada dođe do užasnih incidenata i kada više nema nema mesta za prevenciju, već je neophodno lečenje posledica.

„Setimo se samo slučaja u Aranđelovcu, kada je celo odeljenje maltretiralo svoju drugaricu i sve to zabeležilo kamerom. Podigla se prašina, u medijima se tražio krivac, kako među decom, tako i među školskom upravom i roditeljima, a svi su zaboravili na značaj prevencije. Slučaj je ostao deo prošlosti za manje od nedelju dana, nakon čega je prestala svaka priča o vršnjačkom nasilju“, kažu iz Udruženja ,,Drug nije meta“ i dodaju da je neophodno da se svi kao društvo zajednički aktiviramo u borbi protiv zlostavljanja među vršnjacima.

Priručnik podeljen u više desetina hiljada primeraka, brojne radionice, prve konferencije u Srbiji na temu vršnjačkog nasilja, više od 100 uključenih javnih ličnosti, podrška svih relevantnih institucija i jedinstven program prevencije samo su neki od rezultata trogodišnjeg rada ovog Udruženja.

,,Ambasadori drugarstva“

Koliko je prevencija važna najbolje ilustruje i uspeh programa ,,Ambasadori drugarstva“ koje je Udruženje ,,Drug nije meta“ pokrenulo.

Program ,,Ambasadori drugarstva“ sastoji se od priručnika koji nudi saznanja o tehnikama rešavanja konfliktnih situacija, načinima za poboljšanje komunikacionih kapaciteta i osnaživanje ličnosti i radionica koje omogućuju da učenici u realnim situacijama upotrebe stečena znanja. Dugoročni cilj programa, pored prevencije vršnjačkog nasilja, jeste poboljšanje komunikacije, kako u vršnjačkim grupama, tako i u kasnijem životu.

„Veliki broj dosadašnjih preventivnih programa u školama dao je loše rezultate. Učenici ih mahom karakterišu kao nezanimljive, jer već dosta znaju o samom nasilju, ali ne i kako rešiti problem. Zato fokus preventivnih programa treba da na promeni unutrašnje logike mladih i prihvatanju činjenice da nasilje nije poželjan model ponašanja. Takođe, važno je predstaviti model ponašanja koji poseduje  razvijene socijalne veštine, u sebi uključuje veštine kontrole besa, empatiju i razumevanje ponašanja i emocija drugih ljudi, a koji je u isto vreme dopadljiv mladima. Kada mladi na njima zanimljiv način dođu do takvog zaključka, sami počinju da tragaju za drugim oblicima ponašanja i rešavanja konflikta“, kaže psiholog mr Ljubica Bogetić, koja je u saradnji sa Udruženjem ,,Drug nije meta“ razvila program ,,Ambasadori drugarstva“.

Danas će se u učionicama prvi put naći 67.000 đaka i zadatak celog društva jeste da spreči da na svojoj koži osete zlostavljanje od strane školskih drugova.

„Neki psiholozi smatraju da radionice na teme rešavanja konflikta, poštovanja sebe i drugih, konstruktivne komunikacije i prevencije nasilničkog i agresivnog ponašanja treba da krenu još u vrtiću, a sasvim je sigurno da čim uđu u školski sistem đaci moraju da usvoje način funkcionisanja u vršnjačkoj grupi i u tome im odrasli moraju pomoći. Naši planovi za ovu školsku godinu su veliki jer je takav i problem kojim se bavimo. Paralelno radimo na realizacijama aktivnosti koje će, sigurni smo, biti od izuzetnog značaja za prevenciju nasilja i afirmaciju drugarstva“, zaključuju iz Udruženja ,,Drug nije meta“.

Sve škole i pojedinci koji su zainteresovani da stupe u kontakt sa ovim Udruženjem i zajedničkim snagama rade na prevenciji vršnjačkog nasilja, više informacija mogu pronaći na sajtu http://www.drugnijemeta.rs/

5/5 - (1 vote)
IZVORmup.gov.rs, Srbija Danas
Prethodni članakKo je odgovoran za tragediju u Narodnoj biblioteci?
Sledeći članakFirme koje zapošljavaju na crno biće javno istaknute