Video nadzor – Efikasan sistem zaštite Vašeg doma i poslovnog prostora

Stručnjaci veruju da čak 67% provala bude sprečeno zahvaljujući ugradnji sistema video nadzora. Ovi statistički podaci ukazuju na činjenicu da video nadzor ima značajnu ulogu u zaštiti i očuvanju naše bezbednosti.

932
Video nadzor: Efikasan sistem zaštite Vašeg doma i poslovnog prostora
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ipak, ova vrsta tehničkog obezbeđenja služi kao sistem za praćenje i snimanje, što predstavlja obradu podataka pojedinca kome se, u naročitoj meri, zadire u privatnost koja je zagarantovana Ustavom Republike Srbije. Zbog toga, postoje propisi kojih se treba pridržavati prilikom ugradnje i servisiranja.

Kada je 1989. godine objavljen roman Džordža Orvela „1984”, svet se upoznao sa konceptom video nadzora. Ova tehnologija razvijena tokom četrdesetih godina prošlog veka, tek u sedamdesetim godinama počela je da ima širu primenu.

Raniji model naprednog video sistema za ličnu upotrebu sastojao se od velike kamere koja je mogla da vidi spoljašnjost kroz sitne rupice montirane na ulaznim vratima. Video kamera bi zatim poslala zrnaste slike televizijskom monitoru koji je ujedno bio i kontrolni panel, a sa koga je vlasnik kuće kontrolisao kretanje kamere daljinskim upravljačem. Kontrolna tabla (koja se nalazila u odvojenoj prostoriji od kamere) bila je opremljena sigurnosnim funkcijama (na primer, interfon i alarmni taster).

Koncept sistema video nadzora se značajno razvio tokom prošlog veka, a uređaji najnovije generacije  na tržištu su izuzetno pouzdani kada je reč o pružanju sigurnosti i zaštite.

Za razliku od najranijih modela, savremene kamere za video nadzor mogu da budu manje od jednog standardnog mobilnog uređaja. Povezane su na internet i opremljene su snažnim objektivima koji mogu da snimaju ili emituju video snimke visoke rezolucije, a monitoring može da se vrši sa bilo kog mesta. Osim toga, vlasnici sistema za video nadzor mogu takođe da programiraju svoje sigurnosne sisteme da šalju video snimak u realnom vremenu, ako im je potrebno da provere određeno područje.

Postoji veliki izbor kamera jer je mnogo namena, odnosno mesta i situacija u kojima se upotrebljavaju. Zato ne treba brzati sa donošenjem odluke, već se treba informisati. Ipak, postoje određene karakteristike na koje treba obratiti pažnju ukoliko se odlučite za ovaj vid zaštite:

  • Rezolucija – broj piksela koje se nalaze na ekranu prilikom prikaza slike;
  • Noćni režim rada – da li kamera može da pravi dobre noćne snimke i do koliko metara udaljenosti;
  • Vodootpornost – da li je kamera vodootporna i u kojoj meri (ovo je naročito važno za spoljašnju upotrebu);
  • Materijal izrade – od kog materijala je kućište kamere napravljeno, jer od toga zavisi izdržljivost iste;
  • Dimenzije – u zavisnosti od situacije koju imate u prostoru i potrebe da kamera bude/ne bude diskretna.

Postaviti video nadzor je veoma korisno, nije više toliko skupo i značajno odvraća provalnike od njihovih namera, ali treba znati da postoje određeni propisi za ugradnju video nadzora i da, ukoliko ne ispoštujete pravila, možete platiti ogromnu kaznu. U nastavku teksta pročitajte kako da ugradite video nadzor bez kršenja propisa i ugrožavanja tuđe privatnosti.

Propisi za ugradnju video nadzora

Kada je početkom 2017. godine, posle višedecenijskog čekanja i najavljivanja, stupio na snagu Zakon o privatnom obezbeđenju, mnogi nisu ni pretpostavili da je obuhvatio i široku oblast tehničke zaštite.

U Srbiji su, kao i u drugim zemljama Evrope, prošle godine doneti novi propisi za ugradnju video nadzora i izmene Zakona kojim je uređena ova oblast i koji je jasno definisano pod kojim uslovima je moguća ugradnja video nadzora i njegovo servisiranje.

Gostujući na RTS-u, predsednik Grupacije tehničke zaštite Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, detaljnije je objasnio da se ugradnjom svih sistema zaštite (a u koje ulazi i novo pravilo o video nadzoru) podrazumeva samo onaj ko ima licencu prema važećem ugovoru tad može da ugrađuje sisteme za zaštitu. To podrazumeva da ovlašćenje tj. legitimaciju MUP-a mora pokazati svako službeno lice koje vrši ugradnju uređaja video nadzora. Sve ostale firme, u suprotnom, vrše prekršaj a kazne im prete i do milion dinara.

„Samo onaj ko ima licencu može da ugrađuje sisteme za zaštitu. Sve druge firme čine prekršaj i rizikuju da dođu pod udar zakona i da budu kažnjene i do milion dinara“, rekao je Maksimović.

U slučaju da ste ugrađivali sistem video nadzora pre stupanja na snagu ovog zakona tj. pre 1. januara 2017. godine, potrebno je da svako sledeće servisiranje vrši licencirana firma sa kojom ćete sklopiti ugovor o redovnom servisiranju.

„Ako ste pre 1. januara 2017. godine ugradili taj sistem, vi ste samo u obavezi da sklopite ugovor o održavanju tog sistema sa licenciranom firmom i da sistem prilagodite zahtevima Zakona o privatnom obezbeđenju gde se kaže da je, na primer, za video-obezbeđenje potrebno da se arhiviraju svi snimci do 30 dana, da imate ugovor o održavanju i sa time ste vi pokriveni – time ste obezbedili sebi da vam taj sistem koji imate pravilno funkcioniše. Često vi i ne znate da vama sistem ne radi kako treba ako ga ne održavate“, rekao je Maksimović.

Propisi za ugradnju video nadzora u Srbiji

Šta kažu propisi za ugradnju video nadzora?

Ako želite da ugradite video nadzor u svom stanu, to možete uraditi bez problema i neke posebne dozvole. Međutim, ako želite da ugradite video nadzor u dvorište i da pri tom snimate deo neke javne površine, u tom slučaju morate tražiti posebnu dozvolu.

„Ukoliko ste stavili video nadzor na kuću i to tako da gleda oko kuće i zahvata ulicu, vi morate da se ponašate u skladu sa Zakonom, odnosno da vam kamere ugradi firma sa licencom, da sklopite ugovor o održavanju sa istom tom firmom i da snimak čuvate 30 dana“, rekao je Maksimović.

Dakle, ako je video nadzor van kuće, tačnije, ako ste ga stavili na i oko kuće, i ako zahvata pogled na ulicu, tada morate da se ponašate u skladu sa zakonom i da angažujete zvaničnu (licenciranu) firmu za ugradnju i ugovorom ozvaničite servisiranje video nadzora, a takođe da čuvate sve snimke od poslednjih mesec dana.

Kada je reč o video nadzoru poslovnih objekata, neophodno je da uz navođenje naziva poslodavca, grafičkim objašnjenjem (slikom kamere) i tekstualnim upozorenjem (npr. ‚‚Objekat je pod video nadzorom‚‚), nedvosmisleno, treba označiti vršenje obrade podataka, u cilju obaveštavanja svih zainteresovanih lica da se u objektu u kojem se nalaze vrši video nadzor.

Da li se ovo odnosi na već ugrađen video nadzor?

Da, u smislu da ćete morati da nađete ovlašćenog servisera za video nadzor koji će održavati isti, ali za sam video nadzor nije potrebno tražiti nikakvu dodatnu dozvolu. Ovo se odnosi na video nadzor ugrađen pre 1. januara 2017. godine.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakLozinka sa više karaktera sprečava mogućnost zloupotrebe
Sledeći članakKORPORATIVNA BEZBEDNOST U VANREDNIM SITUACIJAMA: Nacrt zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama