OPREZNO 1. MAJA: Opasnosti prvomajskog uranka

Međunarodni praznik rada, u znak sećanja na proteste davne 1886. u Čikagu kada su se radnici borili za bolje uslove rada i primenu osmočasovnog radnog vremena, obeležava se 1. maja svake godine. Ovaj praznik se proslavlja tradicionalno u preko 150 zemalja sveta. Zbog načina na koji se proslavlja u našim krajevima poznat je kao „Prvomajski uranak“, koji nalaže da se u zoru pre izlaska sunca ode u prirodu i uz pesmu, piće i obaveznu logorsku vatru obeleži ovaj dan.

265
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Srbiji postoje brojna izletišta, koja su poznata po svojim prirodnim lepotama, nažalost skoro svake godine ova mesta su prepoznatljiva i po mnogim incidentima.

POŽARI

Logorska vatra, roštilj, prase na ražnju, gulaš tradicionalno su nezaobilazni deo prvomajskog izleta. Godinama unazad su se ljudskom nepažnjom i nemarnošću izazvali požari, koji su pored materijalne štete, doveli i do gubitaka ljudskih života.

Izletnicima se savetuje da ne pale vatru na mestima, na kojima nema istaknuto obaveštenje da je bezbedno i sigurno to raditi,  kao i da vatra mora biti konstantno pod ljudskim nadzorom dok se ne ugasi. Ukoliko dođe do požara, građani treba da obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu, baš iz tog razloga na mnogim izletištima dežuraju pripadnici Sektora za vandredne situacije, da ukoliko bude neophodno priteknu u pomoć.

POVEĆAN UNOS ALKOHOLA 

Dobro je poznato da uz bogatu trpezu obavezno ide i povećano konzumiranje alkoholnih pića. Povećan unos alkohola je uzročnik mnogih incidenata jer dovodi do smanjenja pažnje, koncentracije i realnog sagledavanja situacija oko sebe. Zato svaki Prvi maj obeleži poneka tuča, saobraćajna nesreća, izazivanje pomenutog požara pa čak i namerno nanošenje štete prirodi sečom zdravih stabala i grana iako je to zabranjeno zakonom. Postoje brojni primeri tuča i sličnih incidenata koji su pokvarili ovaj praznik kako učesnicima tuče tako i drugima prisutnim na izletištu, a upravo uzrok tome bio je alkohol. Zato veoma je važno da vodite računa kako o sebi tako i o drugima oko vas.

POVREDE U PRIRODI

Obavezno pre nego što krenete proverite da li ste poneli neophodne lekove i opremu za prvu pomoć. Neretko se dešavaju razne povrede, opekotine od vatre, posekotine, udarci i slično. Zato je važno da sa sobom uvek imate neophodna sredstva za saniranje povreda. S obzirom da se praznik u većini slučajeva proslavalja u prirodi posebnu pažnju treba obratiti na zmije, ukoliko dodje do ujeda povređenom pružitii prvu pomoć i transportovati ga do prve medicinske ustanove. Takođe treba biti obazriv prilikom izlaganja suncu, jer celodnevni boravak na suncu može dovesti do sunčanice, mučnina, glavobolje i slično i zato obavezno ponesite sa sobom šešire, kape, kačkete i kremu sa zaštitnim faktorom.

SAOBRAĆAJNE NEZGODE

Još jedna ružna strana ovog praznika je i povećan broj saobraćajnih nezgoda. Iako je prema statističkim podacima prošle godine prvomajski praznih prošao sa manjim brojem saobraćajnih nezgoda zastrašujuća je činjenica da je u proseku za deset godina u Srbiji poginulo 30 ljudi a povređeno više od 800. Kao što smo naveli povećan unos alkohola, zatim umor, neprimerena brzina i povećane gužve dovode do brojnih nezgoda u saobraćaju od kojih je nažalost ne tako mali broj sa smrtnim ishodom.

Analize koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazale su na to da najčešći faktor nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u vreme prvomajskih praznika jeste vožnja pod dejstvom alkohola i neprilagođena brzina. Prema njihovim istraživanjima vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju oko dvadeset puta veći rizik da učestvuju u saobraćajnim nezgodama u kojima će smrtno stradati ili zadobiti teške povrede. Zato se apeluje na građane da poštuju pravila saobraćaja i ne voze pod dejstvom alkohola. Takođe pošto se otvara sezona dvotočkaša, vozači drugih motornih vozila treba da obrate pažnju na bicikliste i motocikliste posebno prilikom preticanja.

Budite pažiljivi,mislite na vašu i tuđu bezbednost i uživajte u predstojećim praznicima.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakImplementacija procedura
Sledeći članakBezbedna online kupovina: opasnosti i zaštita (prvi deo)