Bezbedna online kupovina: opasnosti i zaštita (prvi deo)

Internet, kao mreža koja je promenila svet, svakodnevno nas iznenađuje svojim mogućnostima i inovacijama, koje konstantno izbacuje na tržište. Ne postoji životna sfera do koje internet nije dopreo i načinio neke promene. Poslednjih godina posebno je aktuelno to što je internet revolucionirao način na koji kupujemo.

733
- Sponzor članka -hikvision srbija

Online prodavnice su izuzetno pogodne, brze i dostupne, štede naše vreme i omogućavaju nam da nađemo željenu stvar po najpovoljnijoj ceni, a da pritom izbegnemo gužvu i čekanje u redu. Sve je više i više online prodavnica traženih među ljudima zbog milionskih proizvoda, koji se prodaju širom sveta preko različitih e-commerce sajtova. Postoji mnogo različitih pogodnosti u poređenju sa tradicionalnom kupovinom, ali pored tih pogodnsti kao i svaki proces koji prati moderno doba postoje i mnoge mane i rizici.

Phishing

Phishing je jedna od tih mana, to je slučaj kada prevaranti šalju poruke, navodno u ime renomiranih kompanija, kako bi ohrabrili pojedince da otkriju lične informacije – kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica.

Phishing je briga broj jedan za trgovce u maloprodaji, prema najnovijoj godišnjoj anketi o kriminalu koju je sproveo British Retail Consortium (BRC). Oko 69% trgovaca ocenilo je phishing kao ozbiljnu pretnju po bezbednost.

„Spear phishing“ je takođe sve veći fenomen, gde ljudi dobijaju prilagođene e-mail poruke napravljene tako da izgledaju kao da su od porodice, prijatelja ili omiljenih prodavaca.

„Potrošači bi trebalo da budu pažljivi sa svojim podacima“, kaže James Martin, savetnik za kriminal i bezbednost u BRC-u. „Ono što je najvažnije, nikada ne bi trebalo da daju lične informacije ili finansijske detalje neproverenom i nepoznatom licu, umesto toga, treba da kontaktiraju kompaniju direktno koristeći poznati i pouzdani e-mail ili telefonski broj.“

Krađa podataka

Krađa podataka  predstavlja veliki rizik po rečima ispitanika u BRC istraživanju. Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR), koja stupa na snagu u maju 2018. godine, postaviće nove standarde u ovoj oblasti. Mnogi prodavci će morati da se pridržavaju ovih propisa i da štite podatke o klijentima.

Kako kaže Martin: „Sa sve većim brojem kupaca koji preko interneta traže najbolje ponude, trgovci značajno ulažu u razvoj odgovarajućih alata i ekspertize svetske klase kako bi se zaštitili od internetskih pretnji, svakako, savetujemo potrošače da budu pažljivi sa svojim ličnim podacima i kupuju samo preko pouzdanih web stranica.“

Zlonameran softver

Softver namenjen za oštećenje ili onemogućavanje računara i računarskih sistema je treći rizik na listi BRC istraživanja.

WannaCry, Cloudbleed i Ekuifak su tri najveća primera napada u 2017. godini koji su kompromitovali lične podatke miliona ljudi.

Trgovci maloprodajnih lanaca imaju takođe odgovornost da osiguraju svoje online sisteme. „Maloprodajni lanci u Velikoj Britaniji imaju jedne od najsigurnijih IT sistema koji se mogu naći u bilo kojem sektoru bilo gde u svetu“ kaže Martin.

Lažne online recenzije

Ocene sa pet zvezdica mogu učiniti čuda za online trgovce, zato treba biti skeptičan kada je reč o pisanjima kojima nedostaju detalji ili su previše pozitivna. Ako niste sigurni u ispravnost recenzije, pokušajte da proverite izvor, jer postoji šansa da je proizvod ispod standarda ili da je možda čak i prevara.

Falsifikovana roba

Veliku opasnost prestavljaju i online prodavnice koje imaju proizvode na svom sajtu koje predstavljaju kao original, a ustvari su imitacija istih. Sve je više ovakvih prodavnica koje nude falsifikovanu robu na kojoj stoji etiketa poznatih svetskih brendova.

 

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakOPREZNO 1. MAJA: Opasnosti prvomajskog uranka
Sledeći članakBezbedna online kupovina: opasnosti i zaštita (drugi deo)