Bezbedna online kupovina: opasnosti i zaštita (drugi deo)

Zbog praktičnosti kupovine na dohvat ruke i velikom izboru ponuda i proizvoda, online kupovina je sve više popularna, ali je ona takođe isplativa mnogim prevarantima i zlonamernim korisnicima, kao što smo već pisali. Pre nego što „krenete“ u online kupovinu razmislite o posledicama vaših akcija na internetu i preduzmite mere predostrožnosti, kako biste na miru uživali u čarima online šopinga.

1098
- Sponzor članka -hikvision srbija

1. Koristite internet adrese sa bezbednosnim sertifikatom

Pre unosa bilo kakvih ličnih ili finansijskih podataka, proverite da li je internet adresa na kojoj se nalazite legitimna i bezbedna. Najlakši način da to proverite jeste da potražite “https” na početku adrese sajta. Ako ne vidite „s“ na kraju „http“, onda sajt nije šifrovan i vaši podaci neće biti bezbedni, jer sva legitimna mesta za kupovinu moraju da imaju potpunu oznaku sa slovom “s”.

2. Koristite pouzdane aplikacije za kupovinu

Preuzimajte samo aplikacije za kupovinu iz pouzdanog izvora kao što su Google Play ili Apple App Store. Često se dešava da zlonamerna aplikacija traži informacije koje nisu potrebne da bi ste obavili kupovinu, kao što je na primer pristup vašim kontaktima ili datum vašeg rodjenja, što više informacija o vama prikupe lakše će ukrasti vaš identitet. Stoga preporučujemo da pregledate komentara pre preuzimanja aplikacije, kao i recenzije aplikacije kako biste se uverili da i ostali korisnici imaju pozitivne stavove o datom proizvodu.

3. Proverite prodavca

Svako ko je kupovao na internetu sigurno se nekada zapitao da li će dobiti željeni proizvod kao sa slike ili čak da li će ga uopšte i dobiti. Mnoge web stranice nude luksuzne predmete poznatih brendova odeće, nakita, tehničkih uređaja po vrlo niskim cenama, uglavnom iza ovakvih sumnjivih stranica kriju se prevaranti čiji je cilj da vam uzmu novac, a za uzvrat ne pošalju željeni proizvod ili pošalju falsifikovanu robu daleko manje vrednosti i koja ni po čemu nije slična opisu u oglasu. Da ne biste došli u ovakvu ili sličnu situaciju potrebno je da proverite izvore od kojih kupujete robu i kupujete od prodavaca sa dobrom reputacijom. Takođe, na mnogim popularnim sajtovima sem ocena prodavaca, postoje i slike koje šalju zadovoljni ili nezadovoljni korisnici ( tagovane slike), na kojima možete videti realan izgled proizvoda.

4. Izbegavajte upotrebu debitne kartice

Kada obavljate internet kupovinu najbolje je da izbegavate upotrebu debitne kartice, s obzirom na to da su one povezane sa vašim tekućim ili deviznim računom u banci, mnogo je veći rizik da se hakuju vaši podaci i zloupotrebi vaš račun. Najbolje bi bilo da imate posebnu karticu koja će vam služiti samo za kupovinu na internetu ili da koristie usluge plaćanja kao što je Paypal.

5. Ažurirajte softer

Ažuriranje softvera je jedna od najjednostavnijih stvari koje možete da učinite da biste zaštitili svoje podatke, ali mnogi ljudi to isključuju. Softverska ažuriranja se često objavljuju kako bi se poboljšala bezbednost i borba protiv novih napada koji se stalno razvijaju. Možda vam je dosadno da čekate da vaš računar prođe kroz ažuriranje i ponovno pokretanje, ali zaštitne prednosti su vredne toga. Sledeći put kada vidite upozorenje da ažurirate softver, uradite to.

6. Kupujte sa uređaja koji ima bezbedan softver

Jedna od prednosti online kupovine je da to možete da uradite bilo gde i sa bilo kog uređaja. Uverite se da svaki uređaj sa kojeg kupujete ima bezbedan softver. Uvek koristite lozinku za pristup računaru ili pametnom telefonu i odjavite se sa računara ili zaključajte ekran kada se udaljite od njega. Kada završite kupovinu obavezno se potpuno odjavite sa sajta pre izlaska i ne dozvolite da uređaj zapamti vaše korisničko ime, lozinku ili podatke o kreditnoj kartici.

Iako se često pominje savet da napravite jaku lozniku, kao i da ne koristite istu za više lokacija, ovaj savet jeste najjednostavniji i najsigurniji način da se zaštitite od hakerskog upada i sačuvate vaše lične podatke od zlonamernih aktivnosti hakera.

7. Instalirajte antivirus program

Bitno je da instalirate antivirus program, kao i da vršite redovno ažuriranje istog, tako ćete se zaštiti od zlonamernog softera.

Još bolje, platite kompletan bezbednosni paket, koji će imati antivirusni softver, ali će se boriti i protiv neželjene pošte, e-mailova sa phishing-om i phishing napada sa web sajtova.

8. Abine Blur (otkriće 2018.)

Jedno od najimpresivnijih rešenja za privatnost na internetu u 2018. godini jeste upravo Abine Blur, koji vam omogućava online šoping bez otkrivanja vaše prave e-mail adrese, broja telefona ili broja kreditne kartice, a upravlja i vašim lozinkama. Ovaj dodatak za pretraživač štiti vaše lične podatke i pomaže vam da ostanete anonimni dok obavljate online kupovinu.

 

Postoji još mnogo načina kako da vaša online kupovina bude sigurna i prodje bez loših posledica po vašu privatnost i bezbednost. Kupujete preko proverenih i poznatih e-commerce sajtova, budite oprezni prilikom korišćenja javne Wi-Fi mreže, proverite uslove isporuke robe, a ako se desi da postanete žrtva internet prevare ili zlonamerne aktivnosti, ne oklevajte da to prijavite i objavite javno kako bi se drugi korisnici upozorili da ne upadnu u istu zamku.

 

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakBezbedna online kupovina: opasnosti i zaštita (prvi deo)
Sledeći članakŠta zakon kaže o video nadzoru u stambenim zgradama?