Da li će se odložiti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti?

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je da će pokušati da ubedi nadležne da odlože primenu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja treba da počine 21. avgusta.

260
- Sponzor članka -hikvision srbija

Marinović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tu mnogo posla, kao i da je letnja pauza, i izrazio bojazan da ne samo institucija poverenika već i drugi neće biti spremni za primenu tog zakona.

„Ne čini veliku razliku ako se odloži za šest meseci“, rekao je Marinović za RTS.

On je naveo da je potrebno povećati broj zaposlenih i izvršilaca u toj instituciji, jer novi zakon uvodi neke, kako je rekao, potpuno nove poslove i nadležnosti. Dodao je da su to specifične oblasti gde je teško naći stručnjake.

Poverenik je naveo da je neophodno menjati Zakon o slobodnom pristupu informacijama, jer ima u sebi neke, kako je ocenio, kontradiktornosti koje su sprečavale njegovu efikasnu primenu. Kao neke od nedostataka, Marinović je naveo da građani ne razumeju koje informacije mogu da traže, čije su nadležnosti, odnosno kome da se obrate, i drugo.

„Bilo bi mnogo praktičnije da je poverenik odabran ranije“, ocenio je gospodin Marinović.

On je kazao da je njega predložila vladajuća Srpska napredna stranka, ali da je to samo „procedura izbora“ i da kritičari mogu da predlože neki drugi način izbora poverenika kada dođe do promene zakona.

„Svakako ja se neću baviti politikom sa ove funkcije na kojoj se nalazim“, rekao je Marinović i dodao da takođe neće trpeti političke pritiske.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakSaveti za bezbedniju vožnju tokom letnje sezone
Sledeći članakU Grčkoj kazna od 150.000 eura za kršenje GDPR-a