Saveti za bezbedniju vožnju tokom letnje sezone

Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava leti , jer je tokom tog godišnjeg doba na putevima najviše različitih vozila, što uz nepoštovanje saobraćajnih propisa i neodgovornost vozača neminovno dovodi do tragičnih posledica.

250
- Sponzor članka -hikvision srbija

Letnje dane mnogi koriste za putovanja, pojačan umor zbog dugih vožnji, neprilagođena brzina i velike vrućine su neki od razloga zbog kojih u letnjim mesecima dolazi do većeg broja saobraćajnih nezgoda, i to najviše na magistralnim i auto-putevima.

Da bi se crne statistike smanjile u vreme letnje sezone potrebno je da vozači budu oprezniji i da uvaže savete kako bi što bezbednije stigli na željenu destinaciju.

Vozite odmorni

Visoke letnje temperature predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer brže dovode vozače u stanje iscrpljenosti i umora. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, posebno u slučaju dugih vožnji, u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Veliki broj vozača pravi ogromnu grešku i kreću umorni na put, vozeći duge deonice puta bez odmora, dobar deo njih vožnju započinje noću kada se osećaj umora intezivira. Da ne biste dovodili sebe u takvu situaciju pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite.

Vodite računa o bezbednosti dece u vozilu

Prilikom saobraćajnih nezgoda, deca najčešće stradaju kao putnici u vozilima. Jedan od glavnih razloga je nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sedišta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije auto-sedišta umanjuju rizik stradanja odojčadi za oko 70 odsto, a kod dece uzrasta 1–4 godine za 54 odsto. Kod dece uzrasta 4–7 godina pomoćna sedišta umanjuju rizik teških povreda za 59 odsto. Sa druge strane veliki broj dece strada od toplotnog udara u vozilu jer roditelji često nesvesni opasnosti ostavljaju decu u parkiranom automobilu na velikim vrućinama. Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40 stepeni ako je napolju 25, a ako je napolju 35, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe.

Pažljivo sa klima uređajem u autu

Često se dešava da vam je automobil stajao dugo na suncu. Nikako nemojte ulaziti naglo u automobil već otvorite sva vrata i pustite da se prirodno rashladi. Temperatura u zagrejanom automobilu može izazvati šok za organizam, a sa druge strane ukoliko koristite klima uređaj u vašem automobilu koji je svakako od velike koristi treba voditi računa o podešavanju temperature. Nasigurnije za vaše zdravlje je da temperaturu naštelujete tako da bude za 5-10 stepeni niža u odnosu na spoljnu. Dalje spuštanje temperature nije povoljno jer takođe može izazvati šok prilikom izlaska iz vozila. Ukoliko nemate klima uređaj u automobilu kao alternativu možete korsititi ventilaciju blago spuštene prozore i obavezno sa sobom ponesite osvežavajuće napitke. Jer šrevelika vrućina u toku vožnje smanjuje koncentraciju i samim tim vašu vožnju čini nedovoljno bezbednom.

Ponesite dovoljno tečnosti i odgovarajuću hranu

Nije preporučljivo unositi veliku količinu hrane u organizam neposredno pre polaska na put, jer velika količina hrane uspavljuje organizam. Idealna užina u toku vožnje upravo je koštunjavo voće kao što su lešnik, badem i slično, a naravno i sveže voće gde se posebno ističu jabuke. U toku vožnje posebno leti češće će vam trebati tečnosti nego hrane, zato je važno da sa sobom ponesete dovoljno tečnosti da ne bi došlo do dehidracije. Slatke sokove treba izbegavati i piti što više vode.

Proverite stanje svog automobila pre polaska

Za vreme tropskih vrućina morate redovno proveravati i dopunjavati tečnost za rashlađivanje motora da ne bi ’’prokuvao’’ pri velikim vrućinama i dugim vožnjama. Posuda sa rashladnom tečnošću može vrlo lako leti da ostane prazna stoga je potrebno da i pre i u toku odmora proveravate stanje tečnosti. Samim tim izbeći ćete neprijatne situacije i moguće kvarove.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakSistem narukvica kao nova mera zaštite žena od nasilja
Sledeći članakDa li će se odložiti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti?