Preduslovi bezbedne vožnje

Poznavanje propisa, pridržavanje istih, kontrola nad vozilom i Vaše osobine opredeljujući su faktori bezbedne vožnje! Vozačka sposobnost predstavlja sve ono što vozač može da uradi u određenom trenutku, pri čemu krucijalnu ulogu imaju psihomotorne, mentalne i perceptivne sposobnosti. Njihova manifestacija reflektuje se kroz uspešnost u ovladavanju obuke, saobraćajnim situacijama, percepciji, brzini reagovanja

328
Preduslovi bezbedne vožnje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta je to bezbedna vožnja?

Poznavanje propisa, pridržavanje istih, kontrola nad vozilom i Vaše osobine,  opredeljujući su faktori bezbedne vožnje!

Osobine vozača smatraju se presudnim faktorom bezbedne vožnje, budući da u najvećoj meri određuju postupke u različitim saobraćajnim situacijama.

Faktori koji opredeljuju ponašanje i postupke u vožnji pa i sam tok odvijanja događaja  i ishoda u saobraćaju su: karaterne osobine, temperament, individualne sposobnosti, stepen obrazovanja, starost, zdravstveno stanje, moral, znanje, iskustvo.

Vozačka sposobnost predstavlja sve ono što vozač može da uradi u određenom trenutku, pri čemu krucijalnu ulogu imaju psihomotorne, mentalne i perceptivne sposobnosti. Njihova manifestacija reflektuje se kroz uspešnost u ovladavanju obuke, saobraćajnim situacijama, percepciji, brzini reagovanja.

Pored navedenog, bezbednu vožnju ne čini samo jedan faktor – jedan vozač i njegove sposobnosti, već niz kombinovanih faktora, adekvatna signalizacija i obeležavanje saobraćajnica i rizičnih deonica, zakonska regulativa i pridržavanje iste, kvalitet puteva, stanje i opažanje drugih vozača, tehnička ispravnost vozila, (ne)prilagođena brzina i drugo.

Trening bezbedne vožnje

Imajući u vidu navedno, veoma je važno i kakvog ste instruktora vožnje imali. U prilog tome izdvaja sa NAVAK – Nacionalna vozačka akademija, ujedno i prva škola bezbedne vožnje u Srbiji koja omogućava sticanje iskustva u kontrolisanim i bezbednim uslovima, testove, ispitivanja i takmičenja.

Kompleks ispitno-edukativnog centra nalazi se u mestu Subotište čija udaljenost od Beograda i Novog Sada iznosi oko 40km, u neposrednoj blizini Aredroma Nikola Tesla i saobraćajnice Beograd-Zagreb.  Upravo lokacijska izolovanost je jedan od ključnih preduslova za fokus, bezbednost i uspešnost treninga.

Strastvenim vozačima i ljubiteljima vožnje omogućavaju se napredni treninzi na brojnim poligonima pri brzini od 120km/h, čime se postiže doživljaj realne situacije umesto puke simualcije što je i cilj samog koncepta NAVAK.

NAVAK je trenutno jedini centar u Srbiji koji je prema urbanističkim i generalnim planovima namenski određen isključivo za centar bezbedne vožnje, a sami treninzi namenjeni su svim vozačima bez obzira na prethodno znanje i iskustvo  i obuhvataju sve kategorije motornih vozila.

Zadatak trenera je da vozaču pomoću simulatora, predavanja i brojnih vežbi na poligonima i stazi usade prave instinkte i reflekse za pravovremene reakcije u kritičnim situacijama u saobraćaju. Asfaltna pista, dužine 3 km, brojni terenski poligoni sa preprekama, profesionalizam i etičnost instruktora NAVAK omogućava nadgradnju  neprocenjivog iskustva koje podiže Vašu bezbednost, a po automatizmu i bezbednost drugih vozača i učesnika u saobraćaju.

Bezbedan vozač je svesniji i savesniji vozač, sa većim pouzdanjem, koji greške drugih učesnika u saobraćaju može da predvidi i izbegne.

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakTAIGA – Telefon koji je nemoguće špijunirati
Sledeći članak5 vojnih inovacija u civilnoj upotrebi