Da li neko može otključati moj auto sa drugom daljinskom tastaturom?

Da li ste se ikada zapitali zašto vašim daljinskim ne možete da otključate vrata na drugom automobilu, istom ili sličnom modelu? I šta tačno sprečava lopove da provale u vaš auto iako koriste isti signal da bi otključali brave?

674
Da li neko može otključati moj auto sa drugom daljinskom tastaturom?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Napredovanjem tehnologije razvijeni su sistemi daljinskog otključavanja automobila – Keyless enrty systems, a to znači da  više nije potrebno “manualno” otključavanje i pokretanje vozila, već je tu ulogu davno preuzeo mali uređaj na vašem privesku. Taj mali daljinski – transmiter signala, postao je standardna oprema svih novijih automobila i rutina svakog vozača –  daljinsko otključavanje vrata pre ulaska u vozilo.

Kada pritisnete dugme na tastaturi, šalje se signal prijemniku u vašem vozilu koji je podešen da primi tu određenu frekvenciju. Ovo aktivira vrata da se zaključaju ili otključaju zavisi koje dugme pritisnete.

Kada bolje razmislite, vi zapravo poveravate sigurnost vašeg vozila jednom malom tehničkom uređaju. Da li ste se ikada zapitali zašto vašim daljinskim ne možete da otključate vrata na drugom automobilu, istom ili sličnom modelu? I šta tačno sprečava lopove da provale u vaš auto iako koriste isti signal da bi otključali brave?

Ovo nije toliko čest metod krađe automobila zato što nije baš jednostavan. Nije nemoguće, ali provalnik treba da poseduje i znanje i tehnologiju i petlju, a sa druge strane, upravo savremena  tehnologija bazirana je na modernom sistemu daljinskog otključavanja poput kodiranja ili enkripcije podataka, što običnom lopovu prilično otežava “obavljanje posla”.

U sledećim paragrafima, objasnićemo zašto ne treba da vas brine korišćenje tuđe daljinske tastature za otključavanje vašeg vozila.

Moderni sistemi za daljinsko otključavanje koriste frekvence između 300 i 400 MHz (megaherca), a svaki uređaj koristi jedinstvenu frekvencu, što znači da vaš daljinski otključava automobil na osnovu jedinstvene kombinacije signala, svojstven samo vašem vozilu. Zahvaljujući sistemu kodova, tzv rolling codes, kada pritisnete dugme za otključavanje vozila, promeni se tačna frekvenca koju prenosi uređaj, a prijemnik u automobilu je podešen da prihvati baš onaj signal koji se emituje od strane predajnika, drugim rečima, signali se rotiraju i svaki put se transmituje drugačija kombinacija koju prihvata uređaj u autu.  Čip kontorlera prima signal i dogovoran je za promenu koda svaki put kada se pritisne dugme za otključavanje ili zaključavanje.

automobilska elektronika i bezbednost

Pre nego što je razvijen ovaj sistem kodova, lopovi su mogli da koriste elektronske uređaje kako bi se zaključali na jedinstveni signal vašeg uređaja. Sa rolling kodovima, signal je svaki put jedinstven, čineći njihov uređaj beskorisnim, pogotovu što svaki daljinski uređaj  sadrži milijarde enkripotvanih kodova koji se nasumično rotiraju.

Međutim, nijedan bezbednosni sistem nije potpuno besprekoran. 2007. godine, grupa istraživača otkrila je ranjivost u algoritmu koji skoro svaki proizvođač automobila koristi za šifriranje svojih sigurnosnih kodova. Sa ovom ranjivošću otkrili su da je moguće otključati bilo koji automobil od istog proizvođača. No, ovo i ne bi trebalo da vas brine toliko, budući da tehnološki postupak izuzetno kompleksan, pa je lopovima lakše i jednostavnije da okušaju svoju sreću razbijanjem prozora.

Koji su to napredniji sistemi protiv krađe? Da li vredi investirati?

Nekoliko proizvođača automobila, posebno onih koji proizvode luksuzne i naprednije automobile, prelaze na sisteme koji koriste pametne ključeve. Pametni tasteri su deo elektronskog sistema koji koristi senzore i mikročipove kako bi automatski otključao vrata i pokrenuo vozilo bez upotrebe ključa. Pametni tasteri su često u obliku plastičnih kartica.

Na sistemima pametnih ključeva poput ovih, vozač treba samo da priđe automobilu, a vrata se automatski otključavaju. Sve dok je pametni ključ negde u vozilu, možda u džepu ili torbici vozača, motor će se pokrenuti. Na ključu se mogu čuvati i informacije poput podešavanja sedišta, retrovizora i drugo.

Koliko su dobri ovi pametni tasteri protiv krađe? Oni takođe koriste rolling kodove. Računar u vozilu prepoznaje rolling code ključa, a zatim ga proverava pre pokretanja motora. Pametni tasteri koje proizvodi BMW takođe koriste mikročipove koji su šifrovani, kako bi sprečili kradljivce automobila da iskoriste ovu tehnologiju u te svrhe. Na ovaj način, niko ne može koristiti bilo koji pametni ključ za otvaranje vrata vašeg vozila ili pokretanje njegovog motora. Tehnologija je možda naprednija, ali efekat je u osnovi isti: vaš ključ odgovara vašem automobilu.

Da li je ovo, naprednije podešavanje tastera bolji način zaštite vašeg vozila? Na mnogo načina jeste, ali istraživači, hakeri i potencijalni kradljivci automobila uvek pronalaze nove načine da pokušaju da ukradu ono što je vaše. Ako i kada ovi kriminalci provale najnoviju tehnologiju, možete biti sigurni da će proizvođači automobila biti spremni da ponude nešto novo.

5/5 - (4 votes)
IZVORhowstuffworks
Prethodni članakATTA usvaja Zakon o bezbednosti turista za bezbednije putovanje!
Sledeći članak6 najbitnijih karakteristika kamera za video nadzor