LAŽNE KAMERE ZA VIDEO NADZOR NISU BAŠ PAMETNO REŠENJE, A EVO I ZAŠTO!

Lažne sigurnosne kamere su dizajnirane da izgledaju poput pravih kamera za video nadzor, ali nikada nemaju karakteristike i funkcije pravih. Lako ih je identifikovati kao lažne, a u slučaju provale i krađe, ne mogu pružiti nikakav dokazni materijal.

4428
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kamere za video nadzor su jedna od glavnih komponenti efikasnog sistema obezbeđenja, nadgledaju vašu imovinu i odvraćaju potencijalne uljeze. Opšte je poznato da oko velikog brata nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa provalnicima predstavlja bolnu tačku remeteći im planove, zbog čega često ostanu praznih ruku.

Sistem video nadzora smanjuje verovatnoću neovlašćenog pristupa u kancelarijski prostor ili domaćinstvo. Ipak, instalacija pravog, kvalitetnog sistema obezbeđenja  uključuje finansijska ulaganja, koja se neretko defnišu kao trošak. Troškovi kao takvi naveli su neke ljude da koriste lažne bezbednosne kamere kao vidljivo sredstvo odvraćanja. Međutim, postavlja se pitanje da li simulacija video nadzora ima efekta?

Kamera, sama po sebi ima odvraćajući efekat, što je značajan aspekt, ali sam po sebi nije dovoljan za adekvatnu zaštitu lica, imovine i poslovanja. Korišćenje lažnih kamera nije stvarno rešenje već neefikasna formula za zaštitu kuće ili preduzeća.

Šta je lažna kamera za video nadzor i kako se razlikuje od prave?

Lažne sigurnosne kamere su dizajnirane da izgledaju poput pravih sigurnosnih kamera, ali nikada nemaju karakteristike i funkcije stvarnih. Takođe se nazivaju lažnim kamerama, simuliranim kamerama ili varalicama. U današnje vreme, lažne sigurnosne kamere dolaze u širokom spektru oblika i veličina, kao što su lažne sigurnosne kamere sa detektorima crvenog svetla i pokreta.

Budući da je cena lažnih sigurnosnih kamera na otvorenom mnogo niža od stvarnih, nije ni čudo što su često građene od oskudnih materijala – mnoge jeftine sigurnosne kamere čak nemaju prave sočiva.

  • Fiktivni uređaji video nadzora nisu povezani ni sa jednim stvarnim sistemom za snimanje ili sa alarmnom centralom. Nema funkciju snimanja, niti kontrole putem monitora. Kamera je samo običan predmet koja nema inicijalnu i najvažniju funkciju – snimanje objekta/ prostorija
  • To je uređaj koji simulira rad prave kamere samo izgledom
  • Predstavljaju samo meru odvraćanja koja povlači više rizika (niste zaštićeni od provale)
  • Izrađene su od tanjih kućišta i materijala
  • Koriste plastična sočiva koja se lako mogu prepoznati.
  • Nemaju bitne detalje poput ožičenja

8 razloga zašto ne bi ste trebali da koristite lažne kamere za video nadzor

1#   Lako ih je identifikovati kao lažne. Kamere „simulatori“ možda mogu prevariti provalnika početnika i amatera, ali istrenirano oko odmah uoči razliku. Veliki broj lažnih kamera uključuju trepćuće crveno svetlo koje je retko prisutno na pravim bezbednosnim kamerama. Provalnici će koristiti ove detalje da utvrde da li je u pitanju lažan video nadzor, što ih može dodatno podstaći da provale u vaše vlasništvo, jer prisustvo lažnih bezbednosnih kamera znači da ne postoji funkcionalan sistem obezbeđenja, pa i nije za čuđenje da se provalnici ponašaju kao i da ih nema.

2#    Beskorisne su u slučaju stvarne provale. Ako vam neko upadne u dom ili kancelariju, lažne kamere ne mogu pružiti nikakav dokazni materijal koji će pomoći policiji u identifikovanju, lociranju kriminalaca, a kasnije i u sudskom postupku.

3#   Stvaraju lažan osećaj sigurnosti. Bez obzira da li instalirate lažne kamere za video nadzor u svom preduzeću ili kući, one mogu učiniti da se zaposleni osećaju bezbedno, ali to uvek i nije slučaj. Za kompanije ovo takođe može imati pravne implikacije ako se klijenti i zaposleni dovedu u zabludu. Na primer zaposleni parkira automobil na prakingu i ostavlja svoje dragocenosti u njemu ili prostorijama kompanija na oku bezbednosne kamere. Vraća se i otkriva da su automobil i dragocenosti ukradeni. Kada zatraži da pogleda video snimak koji može identifikovati učinioca, njegov poslodavac nema ništa jer je u pitanju lažna sigurnosna kamera na otvorenom. Dakle, nimalo nije naivno instalirati „varalicu“.

4#   Ne pružaju unutrašnji mir. Jedan od najkorisnijih aspekata stvarnog sistema bezbednosti je duševni mir, jer ste sigurni da se vaša imovina nadgleda i da je zaštićena. Lažne sigurnosne kamere ne pružaju spokojstvo i ostaviće vas dubokoj nedoumici da li je vaše imanje zaista bezbedno.

5#  Stvara se još veči rizik. Instaliranje lažnog video uređaja može biti vrlo primamljiva ideja. Internet je prepun sadržaja u stilu „ uradi sam“ koji objašnjava kako sastaviti fiktivni sistem obezbeđenja.To stvara velike probleme i bezbednosne propuste koje lopovi znaju iskoristiti bolje od bilo koga drugog.

6#   Mnogi od vas kupiće lažne kamere samo radi uštede. Čini se da je široko prihvaćeno da su lažne unutrašnje i spoljne sigurnosne kamere jeftinije od stvarnih kamera, što nije sasvim tačno! Zapravo, postoji i mnogo pravih i jeftinih sigurnosnih kamera u kombinaciji sa dobrim kvalitetom i pristupačnom cenom.

7#   Lažne bezbednosne kamere nikada vas ne mogu obavestiti u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva. Takođe ne znate šta se dešava u vašoj kući ili kancelariji dok ste odsutni, nemate pregled jer ste se opredelili da instalirate igračku. Prava nadzorna kamera (u zavisnosti od vašeg odabira modela) može vam sve reći i pokazati kroz push obaveštenja, e-poštu i zvučni alarm (sirena) kada detektuje pokret i opasnosti.

8#  Kombinacija lažnih i pravih kamera uopšte nije dobro rešenje.  Kada se lažne sigurnosne kamere koje izgledaju kao prave pomešaju sa stvarnim, veća je verovatnoća da će se identifikovati kao prave one „lažne“.

Iako su garancije zaštite sveobuhvatnog sistema za nadzor kamera brojne, garancije simulirane kamere  svedene su samo na odvraćanje, tako da se njena funkcija više može svesti na igračku, a da ne pričamo o njenom potencijalu na polju bezbednosti koji je vrlo oskudan i ograničen. Jedina prednost je cena, jer košta nešto niže, i to ne u svim slučajevima.

Pored toga, postoje brojne opcije u pogledu instalacije stvarnog video obezbeđenja koje ima svoju funkcionalnu primenu. Zaštita kuće ili kancelarije previše je ozbiljna stvar da biste je prepuštali slučaju.

4.3/5 - (7 votes)
Prethodni članak„Let ispod radara“ – korišćenje dronova u kriminalne svrhe
Sledeći članakPartnerstvo Cambium Networks i HIKVision: Integracija smart rešenja za veću bezbednost