Uspešno održan prvi Woman4Cyber Forum

Imajući u vidu da sajber sektor trpi veliki rodni jaz, jedan od glavnih ciljeva Women4Cyber Foruma je ohrabrivanje i podsticanje žena da postanu deo sajber sektora, osnaživanje sajber zajednice i promovisanje sajber bezbednosti kao struke.

273
- Sponzor članka -hikvision srbija

U sredu 08. juna, u Beogradu, uspešno je održan prvi Women4Cyber Forum u organizaciji AFA asocijacije  – Women4Cyber Serbia na temu „Budućnost sajber bezbednosti – izazovi i trendovi“ . Svi prisutni na događaju mogli su da čuju veoma korisne informacije i savete u pogledu trendova i izazova sa kojima se suočavamo, kako izbeći sajber kriminal, kao i dobro poznatu problematiku rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u sajber sferi.

Ko je AFA asocijacija?

AFA je rodno raznovrsna zajednica koja radi sa kompanijama, organizacijama, investitorima, ekspertima, biznis liderima, institucijama i vladom kako bi omogućila ekonomsko osnaživanje žena kroz inovacije i tehnologije kao glavne pokretače ekonomskog i društvenog razvoja.

Prema statističkim podacima iz 2021. žene u sajber bezbednosti čine samo 7% u Evropi, 5% na Bliskom istoku i 8% u Latinskoj Americi. Ovi statistički podaci ne samo da ističu izgubljenu potencijalnu radnu snagu za industriju bezbednosti, već i dovode žene u opasnost, produbljujući rodni jaz još više.

Postoji potreba da svaki deo tehnološkog sektora prevaziđe svoju inherentnu pristrasnost i da se fokusira na raznolikost u celini. Potrebni su različiti načini razmišljanja da bi se zaista pružilo adekvatno rešenje problema na jednom višem nivou.

Za sektor sajber-bezbednosti, ovaj nedostatak zastupljenosti žena takođe predstavlja i priliku, u kojoj se jaz u veštinama može rešiti u isto vreme kao i problem raznolikosti.

Ko su učesnici događaja?

Uvideći značaj tematike, Dell Technologies, Oblak tehnologije, ambasada Izraela i NALED, ispratili su događaj kao strateški partneri AFA asocijacije.

Forum je okupio preko 50 domaćih i međunarodnih stručnjaka iz sajber bezbednosti. Događaj je otvorila  predsednica AFA Corporate Boarda i članica Saveza za eUpravu Diana Gligorijević, predsednica Women4Cyber Europe Anett Madi-Nator, predsednica Women4Cyber Serbia Sanja Kekić i ambasador Izraela Yahel Vilan. Forum su vodli vrsni eksperti u svojoj oblasti,a  jedna od njih je ekspertkinja iz Izraela May Brooks i senior menadžer Dell technologies Miroslav Vraneš.

Ambasador Izraela Yahel Vilan

Imajući u vidu da sajber sektor trpi veliki rodni jaz, jedan od glavnih ciljeva Women4Cyber Foruma je ohrabrivanje i podsticanje žena da postanu deo sajber sektora. Takođe,  sajber bezbednost je jedno od najbrže rastućih zanimanja budućnosti, a u njemu je trenutno samo 20% žena u odnosu na ukupnu radnu snagu. Takođe, cilj sveukupnog rada AFA organizacije je podjednako uključivanje žena u kreiranju buduće digitalne civilizacije jer su društva u kojima su žene podjednako uključene u ekonomiju jedna od najperspektivnijih društava.

Prema rečima Valentine Čolić Mihajlović, menadžerke razvoja u AFA, glavni cilj događaja je osnaživanje sajber zajednice i promovisanje sajber bezbednosti kao struke, jer je to jedna brzorastuća oblast koja sve više dobija na značaju u svim sektorima, a paralelno nailazi na velike izazove, uključujući i nedostatak kadrova, ne samo rodni jaz.

 

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakAUTO – KAMERA: “oči ” koje gledaju za vas! Izbegnite kazne, zabrane, zatvor i oduzimanje dozvole!
Sledeći članakVODIČ KROZ KORPORATIVNU BEZBEDNOST: Šta svaki lider treba da zna?