Šta su infracrvene barijere i kako rade?

Senzor infracrvene barijere je jedan od najefikasnijih tehničkih sistema koji garantuje besprekornu zaštitu praktično bilo koje vrste lokacije.

490
- Sponzor članka -hikvision srbija

ZAŠTITITE SE PAMETNO!

Šta je infracrvena barijera?

Perimetarske barijere su idealne za bezbednost industrijskih zgrada ili drugih vrsta preduzeća. Opremljeni su tehnološkom komponentom koja ima dvostruku funkciju. S jedne strane odvraćaju neovlašćene osobe, a sa druge otkrivaju neovlašćeni pristup zaštićenom području.

Kada neko upadne u zaštićeni perimetar, ovaj alarmni sistem bi se ugasio i počeo da radi. Centrala ili odgovorna kompanija bi proverila šta se dogodilo i obavestila policiju ako je potrebno. Povezana sa alarmom i dizajnirana je da zaštiti zajedničke prostore, bašte, bazene, itd. Infracrveni  senzor barijere  može biti posebno pogodan za  nadgledanje i zaštitu prostora kao što su vrata, hodnici, kapije . U stanju je da oseti neke aspekte okoline i, u nekim slučajevima, takođe da izmeri toplotu objekta dok detektuje njegovo kretanje. Zbog toga niko ne može pristupiti Vašem zaštićenom području bez prethodne dozvole.

Kad god nešto ili neko  pređe prostor između dva snopa, a naravno nije transparentan za IC, možemo reći da je snop „pokvaren“.

Infracrveni barijerski  senzor  je zasnovan na  infracrvenim optičkim ćelijama , koje predstavljaju jedan od najpopularnijih senzorskih modula u bezbednosnim elektronskim uređajima. Na neki način, senzori koji se koriste sa infracrvenom barijerom su slični ljudskim vizionarskim sočivima, kada se koriste za  otkrivanje prepreka  i stoga je njihova primena u bezbednosnim uređajima „u realnom vremenu“ prilično uobičajena.

Koje vrste infracrvenih barijera su dostupne?

Zahvaljujući širokom spektru infracrvenih talasa, ovaj bezbednosni sistem nam omogućava da se zaštitimo od stranaca u velikim zatvorenim i otvorenim prostorima, u velikim komercijalnim prostorima ili drugim vrstama poslovanja.

Izbor perimetarskog alarmnog sistema zavisiće od potreba zaštite onih područja u kojima drugi uređaji ne rade. Infracrvene barijere se obično razlikuju prema načinu na koji dobijaju energiju.

Postoje dve vrste koje moramo uzeti u obzir: solarni i električni.

1. Solarne barijere

Infracrvena solarna barijera detektuje prolaz ljudi, bilo kroz vrata, hodnike ili prozore. Karakteriše ga predajnik koji emituje dvostruki snop infracrvene svetlosti koja nije vidljiva ljudskom oku.

Kada infracrveni zraci budu prekinuti prolaskom ljudi, ovaj alarm se aktivira. Ovaj bežični uređaj se napaja solarnom energijom i treba ga instalirati tamo gde prima direktnu sunčevu svetlost.

2. Električne barijere

Naprotiv, električnim barijerama je potrebna električna struja da bi funkcionisale. Međutim, njegova svrha je ista tako što brzo i efikasno štiti pristup objektima ili bilo kojoj drugoj spoljašnjoj zgradi. Ima široko vidno polje i različite kapacitete da svoju konfiguraciju prilagodi okruženju objekata.

U osnovi postoje dva tipa senzora infracrvenie barijere: pasivni infracrveni senzori i aktivni infracrveni senzori. Pasivni infracrveni senzori (PIR senzori) ne zahtevaju infracrveni izvor za rad. PIR senzori detektuju emitovane infracrvene zrake.

A da li su infracrveni senzori bezbedni?

U kućnoj bezbednosti, infracrveni senzori se obično koriste za detekciju pokreta i kamere. Pošto je IR tehnologija bezbedna, pouzdana i jeftina, uređaji koji koriste IR detekciju poznati su i po tome što su bezbedni, pouzdani i jeftini.

Koja je glavna opasnost od infracrvenog zračenja?

Produžena izloženost infracrvenom zračenju izaziva postepeno, ali nepovratno zamućenje sočiva. Drugi oblici oštećenja oka usled dugotrajnog izlaganja IR-u uključuju gubitak vida usled oštećenja mrežnjače. Čak i apsorpcija IR niskog nivoa može izazvati simptome kao što su crvenilo oka ili otok.

Da li infracrveni senzori rade kroz zidove?

Ne, termo kamere ne vide kroz zidove, barem ne kao u filmovima. Zidovi su generalno dovoljno debeli – i dovoljno izolovani – da blokiraju bilo kakvo infracrveno zračenje sa druge strane. Ako termalnu kameru usmerite ka zidu, ona će detektovati toplotu iz zida, a ne ono što je iza njega.

Uopšteno govoreći, visokokvalitetni infracrveni senzor barijere može se prilagoditi svakom prostoru sa ciljem detekcije kretanja. Obično funkcioniše zahvaljujući emiterskoj strani  koja šalje snop nevidljive IR svetlosti na prijemnik koji je osetljiv na istu svetlost i pozicioniran u suprotnom smeru.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članak10 fascinantnih činjenica o telohraniteljima koje sigurno niste znali!
Sledeći članakUloga video nadzora na gradskim ulicama: Da li bezbednost isključuje privatnost?