Black Friday – Pravi raj za online prevare! Evo kako da izbegnete zamke prilikom kupovine na mreži

Omiljena taktika prevaranata je da vas privuku e-poštom koja izgleda izuzetno legitimno, naizgled nudi ekskluzivnu ponudu kod jednog od vaših omiljenih prodavaca. To je klasičan scenario koji se priprema za Black Friday. Ne nasedajte!

125
black-friday-pravi-raj-za-online-prevare-evo-kako-da-izbegnete-zamke-prilikom-kupovine-na-mrezi
- Sponzor članka -hikvision srbija

S obzirom na to da su rasprodaje za Crni petak u toku i da nam u susret stižu Novogodišnji i Božićni praznici, oglasili su se stručnjaci za sajber bezbednost koji će dati prave savete kako da izbegnete prevare prilikom Black Friday kupovine na mreži i sačuvate vaš novac i bezbednost.

Pretnja od sajber prevara je problem koji traje 365 dana u godini kada je u pitanju onlajn kupovina. Kako se povećava stopa kojom vas prodavci bombarduju promotivnim imejlovima i notifikacijama u ovo doba godine, raste i rizik da budete targetirani od kriminalaca koji pokušavaju da pristupe vašem bankovnom računu. U nastavku pročitajte par saveta za bezbedniju kupovinu tokom Black Friday akcija.

„Ako sumnjate da se nešto loše dogodilo, razmislite o promeni lozinke“

1. Uočavanje sumnjive e-pošte

Omiljena taktika prevaranata je da vas privuku e-poštom koja izgleda izuzetno legitimno, naizgled nudi ekskluzivnu ponudu kod jednog od vaših omiljenih prodavaca. To je klasičan scenario koji se priprema za Black Friday.

Važna stvar na koju treba obratiti pažnju je ime domena adrese e-pošte pošiljaoca – da li se to blisko poklapa? Zamislite, na primer, @amaz0n.com. „Na pametnim telefonima takva vrsta detalja je obično skrivena“, savetuje gospodin Meklelan. „Zato dodirnite ga i proverite odakle je e-poruka došla.“ Takođe treba da pazite na pravopisne greške i čudne konstrukcije u emailu.

Ako uopšte niste sigurni, dobra je praksa da odete direktno sa pretraživača na veb stranicu umesto da kliknete na bilo koju vezu u e-poruci koja liči na tu veb stranicu.

2. Lažne veb stranice

Sledeća zamka može biti da vas komercijalna obaveštenja mogu uputiti direktno na stranicu prodavca kako bi ste ostavili  informacije o svom nalogu. To bi moglo izgledati sasvim normalno. Dok vi ubacujete  svoje korisničko ime i lozinku, u pozadini kriminalci preuzimaju te informacije i sami ih koriste.

„Svaka veb lokacija treba da ima važeći bezbednosni sertifikat, a to možete videti po maloj ikoni katanca pored URL adrese! „Ako veb lokacija nema jedan od ovih, nemojte davati podatke o bankovnom računu ili vredne informacije.“ Chris Bluvshtein.

Ovo mogu biti neke od najtežih prevara, ali banke su postale veoma dobre u upozorenju na „neuobičajene prijave“ i označavanju svih lažnih transakcija.

„Ako sumnjate da se nešto loše dogodilo, razmislite o promeni lozinke“, kaže g. Meklelan. „I provera aktivnosti vaše banke.“

3. Prevare sa SMS porukama

Još jedan klasik žanra  – prevare Crnog petka je tekstualna poruka koja sugeriše da imate paket koji čeka kod kurirskih službi, daily express-a, pošte ili nekog drugog dobavljača dostave.

Dobar pokazatelj da nešto nije u redu je ako tekst traži od vas da platite i u nastavku sms-a uključuje bit.ly link ili bilo koji drugi link koji nema nikakve veze sa pošiljkom već sa navodnim plaćanjem. STOP. Nikako ne idite na linkove. Ako ste i nešto naručili i očekujete dostavu, pozovite direktno kurirsku službu i raspitajte se o statusu plaćanja i dostave.

Menadžeri lozinki i mobilna plaćanja

Moderni pametni telefoni i veb pretraživači nude neke korisne ugrađene funkcije koje će vam pomoći da ostanete bezbedni. I jedan i drugi imaju menadžere i generatore lozinki, koji će vam ponuditi nasumične opcije za zaključavanje naloga, a zatim ih čuvati iza glavne lozinke – ili čak biometrijskih podataka kao što su prepoznavanje lica ili otisak prsta. Uzmite u obzir i multifaktorsku autentifikaciju, kaže g. McLellan, za dodatni nivo sigurnosti. Apple i Google Pay su dobre opcije plaćanja ako ih prodavac prihvati, jer štite vaše bankovne podatke. „Najbolje je da ih koristite umesto svoje debitne kartice“.

Podesite prepoznavanje lica na telefonu i koristite ga da zaštitite svoje lozinke

Izbegavajte kupovinu na javnim Wi-Fi mrežama, poput onih koje možete naći na železničkim stanicama i u gradskom prevozu jer je to izuzetna loša ideja. Javni Wi-Fi retko ima bezbednosne protokole kao što su lozinke, a hakeri mogu da ukradu neobezbeđene bankarske detalje i osetljive informacije bez vašeg znanja- Ne samo da vam mogu stići lažne prevarne ponude već vam mogu „izvući“ za manje od par sekundi sve inoformacije iz telefona. Ne znate ko je na Wi- Fi mreži i kome je sve dostupna i koliko je zaštićena. A čim stručnjaci upozoravaju da se izbegava u širokom luku, onda takav savet treba i da primenimo.

online-shoppingPromocije za Black Friday će često pokušati da vas mame ograničenim vremenskim ponudama, upozoravajući vas na njih putem obaveštenja aplikacije, tekstualne poruke ili e-pošte.

Ako je već tako, ne nasedajte ON LINE- kupite na licu mesta.

Šta da radite ako sumnjate da ste prevareni?

Čak i uz najbolju volju na svetu, može doći trenutak kada sumnjate u najgore. Ali pokušajte da se ne uznemiravate – postoje koraci koje možete preduzeti da ograničite štetu ili sprečite da se ona uopšte dogodi. Šteta može biti mala, da budete oštećeni samo za iznos kupovine, a može varirati do nateže, da ostanete bez dinara na računu. Zato OPREZ:

  • Pazite na bankovne račune i ako vidite nešto neobično, stupite u kontakt sa bankom
  • Banke danas imaju veoma snažne kontrole prevara – i zato je najbolje koristiti kreditne kartice ako je moguće.
  • Ako mislite da je neki od vaših onlajn naloga kompromitovan, promenite lozinku i pokušajte da ih ne koristite ponovo kod različitih prodavaca.
  • Prijavite nadležnim organima za visko tehnološki kriminal
5/5 - (1 vote)
IZVORsky news
Prethodni članakFacebook i Instagram uvode novu opciju za zaštitu tinejdžera i njihove privatnosti
Sledeći članakStigla pravila za vozače električnih trotineta!