Povuci – Potegni! Uskoro i mališani pod budnim okom objektiva

Brojni bezbednosni incidenti u vrtićima obeležili su 2022.godinu a kako su medijski propraćeni, izazvali su veliko zaprepašćenje i burne reakcije građana. Očekuje se da će video nadzor i fizičko obezbeđenje biti uvedeni kao obaveza u predškolske ustanove.

238
Povuci – Potegni! Uskoro i mališani pod budnim okom objektiva
- Sponzor članka -hikvision srbija

Brojni bezbednosni incidenti u vrtićima obeležili su 2022.godinu a kako su medijski propraćeni, izazvali su veliko zaprepašćenje i burne reakcije građana. Brojne provale, krađe, oštećenja i uništenja imovine, nasilje među decom, zloupotrebe nastavnog kadra, dojave bombi i druge opasnosti dovešće do pojačanja mera zaštite,  te se može očekivati  da će video nadzor i fizičko obezbeđenje biti uvedeni kao obaveza u predškolskim ustanovama kao jedna od proaktivnih mera obezbeđenja u 2023.godini.

SecuritySEE magazine u više navrata stavljao je akcenat na strategiju obezbeđenja vaspitno-obrazovnih ustanova kroz izradu procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, posebno jer je zakonom propisani akt obavezan.  Pročitajte OBAVEZNO!

  1. BEZBEDNOST U ŠKOLAMA: KAKO JE UNAPREDITI?

Bezbednost u školama: Kako je unaprediti?

  1. Bezbednost dece od A do Š: Koliko je vaše dete sigurno u vrtiću i školi?

Bezbednost dece od A do Š: Koliko je vaše dete sigurno u vrtiću i školi?

Kako Danas izveštava, Tijana Šerbula, potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP)  ocenila I uputila je apel na nadležne institucije da je neophodno  uvesti video nadzor u sve vrtiće i da se  obezbede  čuvari na objektima koji su često meta provalnika, da bi se rešilo pitanje sigurnosti dece i imovine. Ona je ocenila da se u vrtiću „Maslačak“ dogodio nezapamćen stepen vandalizma, gde  deca provela dan jer nije imao ko da ih čuva, iako su huligani prethodne noći provalili u to obdanište, urinirali po sobama, bacali pikavce, ukrali tehniku i pojeli i popili svu hranu i piće.

„Iako se hvale sjajnim uslovima za rad i procvatom predškolskih ustanova, Grad već neko vreme ignoriše zahteve roditelja za uvodjenje privatnog obezbeđenja ili video nadzora“, rekla je Šerbula u pisanoj izjavi i dodala da gradska vlast traži da troškove za to snose roditelji.

Ona je dodala da roditelji već plaćaju troškove nabavke čaša, ubrusa, bojica i hartije i ocenila da briga za za najmladje i njihove roditelje i vaspitače nije adekvatna, dok je za njihovu bezbednost nadležan gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Da podsetimo da instalacija video nadzora, pozicije njihove instalacije, odnos naručioca i pružaoca usluga mora biti u strogim zakonskim okvirima i da nema mesta improvizaciji i donošenju odluka “na svoju ruku”.   

Angažovanje “čuvara”, još jedna je greška koja se neretko pravi poistovećujući poziciju domara/ noćnog čuvara sa službenikom obezbeđenja. Bilo koja aktivnost na zaštiti objekta ne sme se sprovoditi ad hoc prema sopstvenim procenama već prema Zakonu o privatnom obezbeđenju, Zakonu o zaštiti podatka o ličnosti, i drugim srodnim zakonima i podzakonskim aktima koji se tiču obezbeđenja objekata. (Zakon o zaštiti od požara, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i drugo).

Za više detalja o proceni rizika i značaju za sprovođenje strategije obezbeđenja pročitajte: PROCENA RIZIKA: Alat strateškog planiranja.

Za konsultacije i izradu akta –  procena rizika u zaštiti lica imovine i poslovanja, kontaktirajte specijalni tim sa odgovarajućim licencama u domenu privatnog obezbeđenja.

 

5/5 - (1 vote)
AUTORDanas
Prethodni članakZnamo li gde su skloništa? Građani Srbije potpuno neobavešteni i neuvežbani za rizične situacije
Sledeći članakDA NE BUDE NESPORAZUMA: Šta smete da ponesete u AVION, a šta ne?