Cyber bezbednost počinje od malih nogu

Biti roditelj nosi puno izazova sa sobom, a jedan od značajnijih je i kako zaštiti svoje dete na internetu i istovremeno mu dati slobodu kada dođe vreme za to. Deci moramo staviti do znanja da su oni jedini čuvari svoje privatnosti. U digitalnom svetu, krađa identiteta je zastrašujuća stvarnost i upravo su naši najmlađi oni koji mogu biti najviše ugroženi.

48
Canva
- Sponzor članka -hikvision srbija

Biti roditelj nosi puno izazova sa sobom, a jedan od značajnijih je i kako zaštiti svoje dete na internetu i istovremeno mu dati slobodu kada dođe vreme za to. Sasvim je razumljivo da deca ne mogu u svakom uzrastu biti svesna mogućih rizika, zbog čega je od velike važnosti da roditelji dobro razmotre kada će dete imati samostalan pristup internetu.

Deci moramo staviti do znanja da su oni jedini čuvari svoje privatnosti. U digitalnom svetu, krađa identiteta je zastrašujuća stvarnost i upravo su najmlađi ti koji mogu biti najviše ugroženi. Prema Federalnoj agenciji za trgovinu, cyber kriminalci često ciljaju upravo decu, koristeći prednost njihove  „čiste“ kreditne evidencije kao i pretpostavku da krađa neće biti primećena dugo vremena. To bi moglo dovesti do velikih finansijskih poteškoća u budućnosti deteta. Uloga roditelja i staratelja je takva da moraju postati „štit“ jer je čak 73% porodica sa decom pogođeno krađom identiteta dece i prevarama koje bi potom usledile.

Posledice krađe identiteta dece:

Problemi sa kreditom: Lopov bi mogao da iskoristi identitet deteta da pristupi kreditnim podacima, pozajmi novac ili napravi velike dugove, ostavljajući dete sa lošom kreditnom ocenom koja može uticati na njegovu mogućnost dobijanja kredita ili hipoteka kada za to bude došlo vreme.

Krivični dosije: U nekim slučajevima, lopov može iskoristiti ukradeni identitet za nezakonite aktivnosti i na taj način potencijalno dovesti Vaše dete do kriminalnog dosijea.

Zapošljavanje: Oštećena kreditna istorija može uticati na buduće poslovne prilike, jer neki poslodavci vrše provere kreditnih dosijea kao deo svog procesa zapošljavanja.

Emocionalne posledice: Saznanje o krađi identiteta može izazvati mnogo brige i stresa kako kod deteta tako i kod porodice. Dakle, postavlja se ključno pitanje: Kako možete zaštititi identitet svog deteta od krađe?

Postoje određene stvari koje možete uraditi kako biste učinili i online svet i identitet svoje dece sigurnijim, ma koliko god se to ponekad činilo beznadežnim. Praktični koraci koje možete preduzeti:

Čuvajte tajne, tajnim: Osetljive dokumente, poput izvoda iz matične knjige rođenih i kartica socijalnog osiguranja, držite „zaključanim“. Budite oprezni prilikom davanja ličnih podataka svog deteta i to radite samo onda kada je potrebno.

Informišite svoje dete: Uverite se da Vaše dete zna sve što je potrebno o rizicima deljenja ličnih informacija. I koliko je privatnost zapravo važna. To bi trebalo da uključuje takođe i ponašanje na društvenim mrežama, prepoznavanje internet prevara i razumevanje opasnosti do koje može doći pri razgovoru sa strancima.

Pazite na upotrebu interneta deteta i na koji način ga koristi, pobrinite se da budu pažljivi u vezi sa onim što objavljuju online. Podesite podešavanja privatnosti na društvenim mrežama kako biste zaštitili njihov identitet.

Proveravajte njihov kredit: Deca ne bi trebalo da imaju kreditni izveštaj osim ukoliko im nije otvoren račun. Redovno proveravajte izveštaj svog deteta kako biste bili sigurni da ne postoje neki skriveni računi.

Instalirajte bezbednosni softver: Vodite računa o tome da su uređaji Vašeg deteta zaštićeni najnovijim ažuriranjima bezbednosnog softvera, jer su ona najvažnija za zaštitu od novih pretnji. „Kretanje“ po online svetu  može biti i te kako zabavno, ali je sigurnost ključna.

Čest je slučaj da deca mnogo brže i lakše savladavaju sve tehničke prepreke i razumeju se dosta više od generacija koje nisu odrastale uz internet. I zaista mogu biti vrsni poznavaoci interneta, ali ono što ih čini ranjivim nije njihova sposobnost da se snađu na internetu već njihova nevinost i nesvesnost svih mana online sveta, a to je upravo ono što ih čini „savršenom metom“ za online kriminalce.

Katarina Jonev: Oprez, deca su u sajber prostoru na udaru nasilja

Baš zbog toga, morate ih naučiti  kako da zaštite svoj identitet online baš kao što ste ih učili i neke najosnovnije stvari poput prve vožnje biciklom. Svest o ovome je od izuzetne važnosti i zato se mora posmatrati kao i sve druge stvari kojima ih učite svakodnevno. Razgovarajte s njima o tome šta je to što nikako ne smeju deliti, napravite listu tih stvari: puna imena, kućne adrese i nazivi škole su zabranjene. I ne zaboravite na lozinke – predstavite im ih kao zagonetke, na taj način će ih lakše pamtiti i imati svest o tome da lozinke ne smeju biti toliko jednostavne. Takođe možete razgovarati sa njima i o različitim metodama autentifikacije koje mogu koristiti kako bi njihova privatna prijavljivanja bila dodatno bezbedna.

Neka razgovor o bezbednosti na internetu bude od onih koje ćete uvrstiti među redovne sa njima, jer ovo nije nešto o čemu je dovoljno pričati samo jednom. I možda jedna od najbitnijih stvari, ohrabrite ih da podele bilo koji trenutak koji im se učinio čudnim, bilo da se njima desilo nešto sumnjivo ili da su samo videli nešto neobično što nisu razumeli.

Sve ove korake ćete prilagođavati naravno u skladu sa njihovim godinama. Ali svesni smo činjenice da dosta rano budu izloženi internetu i zato je važno, da u zavisnosti od njihovog uzrasta, na nivou na kom razumeju, imaju svest o svim stranama društvenih mreža.

Ne ustručavajte se da iskoristite i čari tehnologije u svoju korist. Koristite roditeljski nadzor na uređajima i aplikacijama.

Imajte u vidu, internet je kao njihovo igralište. Radeći zajedno, možemo se pobrinuti da deca istražuju, uče i rastu u sigurnom online svetu.

I ne zaboravite, poverenje je ključ. Jer koliko god radili na svim tehničkim stvarima kako bi prevenirali opasnosti, glavnu ulogu igra to da li oni imaju slobodu da Vam se obrate u svakom trenutku. Da li znaju da ćete ih saslušati i biti tu je ono što pravi razliku da li će biti otvoreni sa Vama u slučaju sumnjivih dešavanja. Budite im roditelj, ali pre svega sigurna luka.

5/5 - (3 votes)
IZVORHow to protect your child's identity
Prethodni članak„Sezame, otvori se!“- Sigurnosna vrata za maksimalnu zaštitu
Sledeći članakBREND POSTAVLJA TREND: Lideri security industrije prepoznali značaj Balkan Security EXPO