EVROPSKI PARLAMENT: Oprez, zaštitmo decu od štetnog sadržaja na TV i Internetu

Da li znate koliko vremena deca provode na Internetu i gledajući televiziju i da li ste ikada razmišljali koji je način da ih zaštitite od štetnog sadržaja? Čak 60% dece između 9 i 15 godina koristi Internet svakog dana. Deca su u opasnosti da se susretnu sa tekstovima, snimcima i informacija koje sadrže govor mržnje ili nasilje dok provode vreme na mreži

279
- Sponzor članka -hikvision srbija

Komitet za kulturu Evropskog parlamenta predložo je formiranje platforme za razmenu i prijavljivanje štetnog video materijala koji je potrebno ukloniti sa Interneta. Osim toga, reklamiranje duvanskog dima, elektronskih cigareta i alkohola neophodno je zabraniti u dečijim programima i sadržajima koji su njima bliski.

Deca bi trebalo da budu u potpunosti zaštićena, bez obzira na to da li gledaju televiziju, video materijal na Internetu ili imaju bilo koju drugu aktivnost kao što su školski zadaci ili igranje video igrica, saglasni su predstavici Komiteta za kulturu i obrazovanje. Oni su saglasni i u tome da je potrebno pooštravanje odredbi EU o zaštiti dece u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga.

ZAŠTITA DECE OD NASILJA, MRŽNJE, TERORIZMA I ŠTETNOG OGLAŠAVANJA – Cilj platforme biće prijavljivanje sadržaja koji na bilo koji način implicira nasilje, mržnju ili terorizam. Platforma bi trebalo da ima jednostavne mehanizme za korišćenje, kako bi svako mogao da prijavi neprikladan sadržaj i da bude obavšten o preduzetim merama.

Prema rečima članice Evropskog parlamenta Sabine Verheyen, prioritet je bezbednost maloletnika zbog čega će oglašavanje u pojedinim programima biti ograničeno ili potpuno zabranjeno.

OGRANIČENJE REKLAMIRANJA NA TELEVIZIJI I POŠTOVANJE RAZLIČITOSTI – Poslanici Evropskog parlamenta saglasni su sa novim pravilima da reklamiranje zauzima 20% od ukupnog dnevnog sadržaja na televiziji, a da emiter ima fleksibilnost u periodima oglašavanja.

Oni su podsetili da je veoma bitno poštovati kulturnu različitost Evrope i da treba voditi računa o tome da emitovani sadržaj bude plasiran na različitim jezicima.

5/5 - (1 vote)
IZVOReuroparl.europa.eu
Prethodni članakBezbednost novinara kao preduslov slobodnih medija i svakog demokratskog društva
Sledeći članakNIKAD OŠTRIJE MERE ZA PIJANE VOZAČE: Predlažu se oduzimanje vozila i alko-brave