ISKRENE ISPOVESTI LOPOVA: Lakše nego što mislite provaljujemo u vaše kuće i stanove

O bezbednosti doma ljudi nažalost razmišljaju tek nakon provale i nepovratne štete. Zbog toga vam po prvi put prenosimo anonimne ispovesti 86 lopova o tome kako uspevaju uspešno da provale u stanove i kuće, šta ih može zaustaviti i da li ih sigurnosne kamere, alarmi i ostala bezbednosna rešenja mogu pokolebati

7394
Iskrene ispovesti lopova: Lakše nego što mislite provaljujemo u vaše kuće i stanove
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kojim bezbednosnim rešenjima raspolažete i šta ste poslednji put učinili za bezbednost svoje kuće i porodice? Ako već imate neko sigurnosno rešenje za svoj dom, pročitajte iskrene odgovore provalnika i preispitajte se šta vam možda nedostaje kako biste bili sasvim spokojni.

Na koji način ste najćešće provaljivali u kuću ili stan?

  • Uvek pre biram da snažnim udarcem nogom otvorim vrata umesto da lomim staklo. Jedan glasan udarac je uvek bolji od bučnog pucanja stakla. Osim toga, rizikujete da se posečete, priznao je jedan od zatvorenika.

Oko 30% zatvorenika jednostavno je ušlo u kuću kroz otključana vrata ili otvoren prozor.

Na kom mestu ste prvo tražili skrivene dragocenosti?

  • Svuda, samo je bitno da brzo razmišljate i reagujete. Od rerne i zamrzivača, preko akvarijuma i vodokotlića, do uobičajenih mesta kao što su fioke i police, rekao je jedan od zatvorenika.

Većina lopova priznala je da prvo pretražuje spavaću sobu, a zatim prelazi na ostatak kuće.

Kada ste uspeli da uđete u kuću, šta je prva stvar koju ste poželeli da ukradete?

  • Nakit, elektronika, kao i gotovina i kreditne kartice mi uvek deluju privlačno. Osim toga, različiti antikviteti su mi zanimljivi, jer se mogu lepo prodati kolekcionarima, glasi ispovest jednog od zatvorenika.

Većina lopova istakla je da je oružje koje su uspeli da ukradu veoma isplativo.

U koje doba dana ste najčešće obavljali pljačke?

  • Između 12:30h i 14:30h. Svako ko je bio kod kuće za ručka je verovatno do tada već izašao i većina dece je uglavnom tada u školi, dok su odrasli na poslu, priznao je jedan od zatvorenika.

Iako smatramo da lopovi „rade” najčešće noću, većina njih rekla je da pljačke obavlja rano ujutru ili popodne.

Da li su vas znakovi da kuća ima neku vrstu obezbeđenja ili zaštite odvraćali od pljačke?

  • Ne znači da ću odustati od primamljivog cilja ako vidim da kuća ima video nadzor, kontrolu pristupa ili alarm, ali ću svakako pre birati kuće za koje procenim da ih nemaju, objasnio je jedan od zatvorenika.

Provalnici su bili prilično podeljeni kada su odgovarali na ovo pitanje. Neki su rekli da ih to što je kuća obezbeđena nije pokolebalo, dok su drugi odgovorili da znaju kako da onesposobe alarme ili da ih izbegnu.

Da li su kućni ljubimci, pre svega psi, ikada bili razlog da odustanete?

  • Psi za mene uvek predstavljaju ozbiljnu smetnju. Veliki i opasni rasni psi me najčešće drže podalje od te kuće, priznao je jedan od zatvorenika.

Ukoliko vlasnik kuće čuva velikog, glasnog i opasnog psa, većina lopova će verovatno odustati od provale. Sa druge strane, mali psi im nisu predstavljali opasnost.

Kada ste pre provale pokucali na vrata i neko je otvorio, šta ste uradili ili rekli?

  • Ponekad se lepo obučem i ponesem upitnik kako bih vlasnika kuće mogao da pitam da li može da izdvoji malo vremena za anonimno istraživanje, rekao je jedan od zatvorenika.

Kada je shvatio da kuća u koju želi da uđe nije prazna, jedan provalnik se samo izvinio kao da je pogrešio kuću, dok je drugi potražio pomoć rekavši da se u tom delu grada izgubio.

Šta ste uradili kada se pri pokušaju provale oglasio protivprovalni alarm?

  • Jednom sam pokušao da ga ugasim, ali kada nisam uspeo, samo sam tražio najbliži izlaz da pobegnem odatle, kazao je jedan od zatvorenika.

Većina  „nepozvanih gostiju” priznala je da je pobegla glavom bez obzira čim se alarm oglasio.

Da li vas sigurnosne kamere mogu odvratiti od pokušaja provale?

  • Moram da priznam da izbegavam objekte koji su pokriveni kamerama zbog toga što je rizik mnogo veći, ali one su mi nekada pokazatelj da u kući ima dosta vrednih stvari, objasnio je jedan od zatvorenika.

Generalno, većina njih je saglasna da ih bezbednosne kamere uglavnom sputavaju i odvraćaju od pokušaja provale.

Kakva kuća ili stan vam je bio idealna meta za provalu?

  • Reći ću vam iskreno, lopovi ne žele da ih svi vide. Zato biramo kuće sa velikim ogradama, pomalo zabačene i izdvojene od ostalih, sa starim okvirima prozora i jeftinim vratima kroz koja se lako ulazi, rekao je zatvorenik.

Ipak, svima njima bez izuzetka, lep dom sa skupim automobilom ispred njega bio je znak da tu mogu pronaći dosta novca i vrednih stvari.

Šta bi vlasnici kuća treblo odmah da urade kako bi se zaštitili od provalnika?

Ugradite kameru i učinite je vidljivom! Sigurnosni prozori i vrata, rešetke i kućni alarm će odvratiti većinu provalnika. Znakovi da kuća nije prazna kao što su upaljen televizor, radio, svetla ili parkiran automobil će nas pokolebati jer niko ne želi toliko da rizikuje, objasnio je jedan od zatvorenika.

5/5 - (6 votes)
IZVORktvb.com
Prethodni članakNova telefonska aplikacija Ping: Upozorava na opasnosti i spašava živote
Sledeći članak8 saveta za bezbednije elektronsko bankarstvo