Terorističke organizacije rastu: Zapadni Balkan u stalnom strahu

Kao put koji povezuje Bliski Istok i Zapadnu Evropu, mnogo balkanskih zemalja je izrodilo baze za delovanje islamističkih organizacija. Mnoga istraživanja dala su dovoljno dokaza da je „Al Kaida” vrlo aktivna na Balkanu još od početka 90-ih godina i danas je snažno prisutna u celom regionu. Povoljni uslovi za razvoj terorizma rastu i danas, te je bojazan stanovnika realna i konstantna

468
Terorističke organizacije rastu: Zapadni Balkan u stalnom strahu
- Sponzor članka -hikvision srbija

Povoljne uslove za razvoj terorizma u ovom delu Evrope pružile su pre svega vladajuće elite u Bosni i Hercegovi koje su na vlast došle na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima u SFRJ. Jačanje islamskog nacionalizma napredovalo je delovanjem prvog čoveka bosanskih Muslimana Alije Izetbegovića, koji je još 1970. godine pozvao na ujedinjenje i jačanje verskog korpusa islamskog stanovništva u BiH.

Nakon toga, izbio je verski, etnički i građanski rat u BiH, a ključnu ulogu imao je upravo Alija Izetbegović. Pretpostavlja se da je u tom ratu učestvovalo čak 20.000 mudžahedina. Ogranizovani u mudžahedinske vojne sastave, postigli su veliki uspeh i među lokalnim Muslimanima stekli poštovanje i status „Bele Al Kaide”, čiji pripadnici i danas verno slede njen zločinački program. 

Na njihovu prisutnost i opasnost za bezbednost regiona uverljivo ukazuje to što su SAD i Velika Britanija 2001. godine zbog terorističkih pretnji zatvorile ambasade u Sarajevu, konzulate u Banjaluci i Mostaru, Američku agenciju za pomoć i razvoj kao i Britanski savet sa sedištem u Sarajevu.

Mnogo je organizacija na ovim prostorima koje bi mogle biti logistička potpora terorističkim aktivnostima. Najduži staž na ovim prostorima imaju „Mladi muslimani”, koji šire stavove da islam poseduje filozofsko-religijsku i praktičnu superiornost nad ostalima, a islam se nudi kao optimalan obrazac za organizovanje društva i države. Neminovno je da na deo bošnjačke mladeži imaju uticaj islamističke opcije – od vehabizma do talibanizma.

Prvo javno pojavljivanje mudžahedina u BiH zabeleženo je u avgustu 1992. godine u Travniku, a nepobitni dokazi o njihovom učešću u ratu su pronađeni mesec dana kasnije. Među dokumentacijom koju je pronašla Vojska Republike Srbije, bile su i fotografije na kojima se jasno vide odsečene glave srpskih vojnika.

Pukovnik i profesor Milan Mijalkovski smatra da je samo prisustvo „Al Kaide” na Kosovu velika opasnost, ali da bi trenudno napad na Srbiju bilo kontraproduktivan, jer bi time ugrozili izvore finansiranja na Zapadu, odnosno mrežu trgovine drogom, oružjem i ljudima.

  • Ne verujem da će u skorije vreme napasti Beograd. Ali treba znati da oni imaju osposobljene bombaše samoubice, čije su zapisi pronađeni u logorima za obučavanje terorista koje su u Avganistanu rasturili američki vojnici. S obzirom na to da svaki veći grad u Srbiji ima i albansku zajednicu, opasnost je očigledna, zaključuje Mijalkovski.

On dodaje da je zabluda verovanje da kosovski Albanci nisu toliko radikalni u smislu islama.

Ideja stvaranja globalne islamske države primećena je još tokom Drugog svetskog rata, kada su na ovim prostorima stvorena dve divizije, Handžar i Sandžak, pod direktnom upravom jerusalimskog muftije El Huseinija koji je bio najbliži Himlerov prijatelj, potvrđuje mr Darko Trifunović, predstavnik Insituta za strateške studije iz Vašingtona i predavač na Fakuletu Bezbednosti.

Pukovnik Milan Mijalkovski kaže da je Albanska nacionalna armija (ANA) u stvari najjači kontgent „Al Kaide” u Evropi.

4/5 - (3 votes)
Prethodni članakČuvajte se socijalnog inženjeringa: Najopasnije moderne prevare
Sledeći članakEuropol razbio lanac trgovine ljudima, u Srbiji 119 žrtava prošle godine