Srpski carinici imaju pune ruke posla: Droga pronađena u patikama i među novogodišinjim slatkišima

Srpski carinici su proteklih dana imali „pune ruke posla”. Na kontrolnom punktu Depce je u ulošcima u patikama jednog makedonskog državljanina pronađeno 423 grama heroina, dok je na graničnom prelazu Gradina među novogodišnjim poklonima i slatkišima pronađen hašiš

493
Srpski carinici imaju pune ruke posla: Droga pronađena u patikama i među novogodišinjim slatkišima
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zbog potražnje miliona korisnika, godišnje svetom kuži na milijarde evra u ilegalnim narkoticima, a krijumčari droge razradili su brojne načine za krijumčarenje i neprestano pokušavaju da pronađu nove.

Koliko se šverceri trude da budu korak ispred carinika, toliko i carinici rade sve – kako bi im onemogućili da budu uspešni u svojim namerama.

Tako je prošle nedelje prilikom pretresa jednog makedonskog državljanina, otkriven nesvakidašnji slučaj krijumčarenja droge u patikama, kada su ispod uložaka u patikama, carinici otkrili dve pvc kese sa 423 grama heroina!

Nedugo nakon toga, je redovnom kontrolom Mercedesa turskih registarskih oznaka, zaplenjena mašinica za mlevenje marihuane, oko 120 grama hašiša, 20mg kanabisovog ulja, kao i čokoladice i keks sa dodatkom kanabisa!

Droga pronađena u patikama i među novogodišinjim slatkišimaDa krijumčari „ne spavaju” dokazuje i treći slučaj kada je tokom redovne kontrole putnika i prtljaga na graničnom prelazu Horgoš, u jednom novopazarskom autobusu zaplenjeno preko 1.1 kilograma marihuane i oko 300 grama zlatnog nakita.

Krijumčarenje opojnih droga zauzima posebno mesto i narkotici se krijumčare svim carinskim putevima, a tehnike koje koriste zavise upravo od puteva koji se koriste za prenos droge. Krijumčari spadaju u vrstu kriminalaca koji su jako inteligenti, sa posebnim darom za improvizaciju, što se i odražava na tehnike koje koriste.

Međutim, iskustvo carinskih službenika, savremena tehnika i tehnologija, međunarodna saradnja i obaveštajni podaci, presudni su za otkrivanje krijumčarene droge. Posebnu pomoć prilikom otkrivanja krijumčarene droge carinskim službenicima pruža savremena tehnika koju koriste. Naime, uz pomoć skenera, fiber optike, bustera i specijalnih vozila, carinski službenici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja drogu mogu otkriti i na nezamislivim mestima.

Upravo je korišćenje skenera i fiber optike koja omogućava snimanje nepristupačnih delova i šupljina vozila, omogućilo carinskim službenicima da pre nekoliko godina na carinskom prelazu Gradina, u jednoj hladnjači otkriju 38 kilograma čistog kokaina, čija je vrednost tada procenjena na preko 2 miliona evra.

5/5 - (4 votes)
IZVORUprava carina
Prethodni članakStanje zaštite podataka u Srbiji zabrinjavajuće: Uskoro javna rasprava o Nacrtu novog zakona
Sledeći članak15 grešaka zbog kojih je vaš dom lopovima laka meta