Lični podaci na izvolte: Hakeri došli do podataka 31 miliona korisnika Al.typea

Od 40 miliona korisnika virtuelne tastature AI.type na Android i iOS platformama, čak 31 milion korisničkih podataka „procurelo” je sa servera kompanije

676
Lični podaci na izvolte: Hakeri došli do podataka 31 miliona korisnika Al.typea
- Sponzor članka -hikvision srbija

Posebno čudi podatak da Ejtan Fitusi, saosnivač aplikacije AI.type, na serveru čuva korisničke podatke u tekstualnom obliku, bez ikakve zaštite.

Hakerima je na taj način lako postalo dostupno ukupno 577 GB korisničkih podataka, ali nije precizirano koliko je korisničkih podataka ukradeno i preuzeto sa servera kompanije.

Imena i prezimena korisnika, e-mail adrese i adrese stanovanja samo su neki od podataka koji su su bili povezani sa svakim korisničkim nalogom.

U mnogim poljima nalazili su se i znatno detaljniji podaci, poput IMEI uređaja sa kojeg se pristupalo tastaturi AI.type, IP adrese korisnika, podaci o njihovim nalozima na Google uslugama, telefonskim brojevima svih njihovih kontakata, datuma rođenja, pola.

Iako je AI.type od samog početka tvrdio da aplikacija ne sakuplja nikakve korisničke podatke, ispostavilo se da to nije istina, jer je u jednoj od baza pronađeno čak 8.6 miliona podataka koji su zabeleženi upravo kao unosi u AI.type.

Međutim nije retka situacija da male firme, ali i velike korporacije, koje ne ulažu nikakv budžet za ublažavanje rizika od krađe podataka, ovo opravdava objašnjenjem da „Mi zapravo ne čuvamo nikakve poverljive podatke”.

Međutim, reč je o brojevima telefona, lozinkama, e-mail adresama, internet adresama… Tu je i baza od 10.7 miliona e-mail adresa, kao i jedna u kojoj je uskladišteno čak 374.6 miliona telefonskih brojeva.

AI.type je nezvanično saopštio da je kompanija dodatno zaštitila sve korisničke podatke.

Navodno je reč o bazama koje sadrže podatke Android korisnika, dok su oni koji su AI.type koristili na Appleovom iOS-u navodno bezbedni.

Ipak, svima se preporučuje da odmah promene svoje lozinke na svim uređajima na kojima su koristili tu virtuelnu tastaturu.

4.4/5 - (7 votes)
IZVORzimo.dnevnik.hr
Prethodni članakJovana Mladenović, menadžer procene rizika: Kvalitetna procena rizika čuva vitalne vrednosti organizacije
Sledeći članakZoran Ilić, security menadžer hotela Radisson Blu Old Mill: Hotel ne sme da dozvoli da zbog svojih grešaka izgubi gosta