Rizik najluđe noći

Svake godine građani se putem medija i raznih apela upozoravaju na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine, uglavnom mladih ljudi, u Novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa. Umesto da se deca raduju Novoj godini i uživaju u čarima praznika,redovno nas istraumiraju vesti da je nekom detetu petarda raznela šaku, prste ili da je imalo neku drugu tešku povredu prouzrokovanu upotrebom pirotehničkih sredstava.

384
Rizik najludje noci
- Sponzor članka -hikvision srbija

Iz godine u godinu u Srbiji se beleži enorman rast povređene dece, ali i odraslih od petardi, a ono što posebno brine jeste činjenica da je među povređenima veliki broj onih sa trajnim invaliditetom. Žrtve su najčešće tinejdžeri, učenici viših razreda osnovne i srednje škole, ali nije ni redak slučaj da su to i roditelji. Zbog bacanja petardi, neki zadobiju opekotine, teške povrede, pa čak i amputaciju prstiju ili šake.

“Prošle godine ukupno je bilo 20 povreda, dvadesetoro dece je zbrinuto, od toga je troje dece hospitalizovano, moralo je dvoje da bude operisano“, kaže dr  Đorđe Кravljanac, upravnik Кlinike za dečju hirurgiju. Doktor Кravljanac je ispričao da su imali slučaj eksplozije kada je dečak stavio 30 petardi u džep od pantalona. Takođe, naveo je i slučaj gde su stavljali petarde u usta, pa su se takmičili ko će duže da izdrži dok ona ne eksplodira.

Ukoliko dođe do povrede pirotehničkim sredstvima bitno je pružiti adekvatnu prvu pomoć. Najčešće su to opekotine različitog stepena i zahvaćenosti. Opečeno mesto treba hladiti vodom, pod mlazom, u posudi  ili omotati mokrim peškirom. Hlađenje usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva i širenje povrede na dublja tkiva. Povređeno mesto treba sterilno previti (gazom, čistom ispeglanom maramicom ili kuhinjskom krpom), imobilizovati maramom ili priručnim sredstvom, po potrebi dati analgetik i obavezno se javiti lekaru.

Tokom novogodišnjih praznika, kada se najviše koriste pirotehnička sredstva, nažalost pored ljudi stradaju i kućni ljubimci. Pseća čula, a posebno sluh su mnogo osetljiviji od ljudskih, te zbog toga doživljavaju popriličan stres. Od detonacija petardi mogu da dobiju čak i infarkt srca, procenjuje se da od srčanog udara, izazvanog petardama, godišnje umre 5.000 pasa. Pored toga zbog petardi mnogi kućni ljubimci pobegnu i nikada se ne vrate svojim domovima. Zato se savetuje da imaju mikročip kako bi ih veterinarska stanica ili komunalna policija mogla očitati i vratiti vlasnicima. Takođe se savetuje se da se pre dolaska praznika psi postepeno privikavaju na zvuk petardi, na primer može da im se pušta vatromet ili zvuk petardi sa telefona i to prvo tiho, pa se pojačava ton, da bude svaki put malo glasnije.

Država donošenjem većih kazni u martu 2018. godine želi da preventivno deluje na upotrebu pirotehničkih sredstava. Za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira preti kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ista kazna je i za roditelje maloletne dece. Pravi efekat primene ovog člana ćemo tek videti u narednom periodu. Inače, od početka godine, za prvih 11 meseci podneto je 145 prekršajnih prijava za prekršaje iz navedenog člana, od čega je 89 od momenta kad su stupile ove izmene na snagu, kaže Miroljub Кolarić iz Uprave policije MUP-a Srbije.

Uvek je važno preventivno reagovati da bi se izbegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradaju  mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomerno konzumiranje  alkohola čest je uzročnik takvih nesreća. Najbolja preventiva je nekorišćenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojnih sredstava, jer praznici se mogu proslaviti i drugačije.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakŠTA NAM DONOSI 2019. GODINA? Ovo je 7 trendova koji će obeležiti svetsku sajber bezbednost u 2019. godini
Sledeći članak7 načina da se zaštitite od provalnika tokom praznika