Sprečite krađu vašeg vozila!

Krađa vozila postaje sve unosniji zanat, a lopovi prate svaki korak u napretku autoindustrije kako bi, doskočili inovativnim tehnološkim promenama i mogli nesmetano da nastave svoj "posao".

572
Sprečite krađu vašeg vozila!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Krađa vozila postaje sve unosniji zanat, a lopovi prate svaki korak u napretku autoindustrije, kako bi, doskočili inovativnim  tehnološkim promenama i mogli nesmetano da nastave svoj „posao“. Povećanjem kvaliteta i vrednosti vozila, povećava se i rizik od krađe. Apsolutna zaštita vozila ne postoiji, te je zato veoma poželjno da preduzmete adekvatne mere zaštite vozila i stvari koje se nalaze u njemu. Predstavićemo nekoliko metoda zaštite koje su se pokazale veoma efikasnim i koje će obezbediti da vaš auto ostane tamo gde ste ga i parkirali.

  1. Mehanička zaštita

Mehanička zaštita je samo jedno od mogućih rešenja i podrazmeva niz različitih mogućnosti:  blokadu volana na vretenu, blokadu volana na obruču – kandža, zaključavanje volana, menjača i upotrebu drugih uređaja koji će srpečiti otuđenje vozila. Mehanička zaštita je izuzetno korisna, ali vam ne garantuje zaštitu od vandalizma, te je nepohodno da auto bude obezbeđen i drugom antivandal opremom kao što su alarmi, kamere ili satelitsko praćenje vozila.

Zaključavanje volana veoma je dobar način da zaštitite svoje vozilo. Kako funkcioniše? Metalna kuka za zaključavanje pričvršćuje se direktno na volan tako da spaja volan sa pedalom kočnice ili gasa i na taj način onemogućava lice da pokrene vozilo. Ovaj metod je od koristi kada ne planirate da vozite auto više dana u kontinuitetu. Na primer, ukolko ste na letovanju i želite da auto bude parkiran narednih 15 dana. Kada kuka nije u upotrebi, mora biti odložena u prtljažniku kako ne bi postala opasni projektil prilikom naglog kočenja, sudara ili nekotrolisanog kretanja vozila. Ukoliko ste često “za volanom“, onda  nema svrhe pribegavati ovoj vrsti zaštite svaki put kada se parkirate i odete u kafić ili pak u kupovinu. Cena je pristupačna i kreće se oko 2000 u proseku.

Ovaj mehanizam zaštite je dobar, ali ga ne mogu savladati jedino amateri, za razliku od kandže i blokade na vretenu koje koštaju znatno više, a profesinalcima zadaju muke. Blokada menjača je moguća bez obzira da li se radi o manuelnom ili automatskom menjaču, stim što se kod manuelnog, barijera lakše neutrališe – pritiskanjem papučice kvačila. Zbog toga se blokada volana pokazala nešto efikasnijom metodom u odnosu na blokadu menjača.

  1. Kamere

Lopovima ne ide u prilog da budu na snimku vaše kamere dok provaljuju u auto, pa se ugradnja kamera tretira kao odlično sredstvo odvraćanja u kombinaciji sa alarmom. Kamere vam omogućavaju da vidite realnu sliku i retroaktivno pogledate snimak. Mogu biti povezane na akumulator ili imati sopstveno napajanje.

  1. Alarmi

Istraživanja osiguravajućih kuća pokazuju da ugradanja alarma smanjuje rizik od krađe za 40% i preko 50% za nove automobile. Alarmi koje se nalaze na tržištu su različiti, od onih bučnih pa do onih “pritajenih” koji ne odaju zvuk, već po automatizmu obaveštavaju vlasnika upozorenjem putem telefona. Alarm može biti od velike pomoći ne samo prilikom krađa već i u drugim situacijama – obaveštavanje vlasnika ako je automobil ogreban na parkingu  i slično.

  1. Tajni prekidači 

Upotreba tajnih prekidača je veoma jednostavna opcija zaštite vozila od krađe, te je od ključnog značaja da prekidač bude dobro sakriven kako ga lopov ne bi pronašao. Tajni prekidač  treba da spreči rad motora i da zaista bude na skrivenom mestu. Preporučuje se  kombinovanje dva ili više prekidača kako bi lopov izgubio što više vremena pokušavajući da pokrene auto. Jedan od prekidača može se povezati sa alaramom, i u slučaju aktiviranja, alarm ne prestaje da radi sve dok se ne deaktivira drugim prekidačem. Preporuka je da vam se prekidači postave u servisu, pogotovo ako je reč o novijem automobilu. No, budite obazrivi, jer ipak postoji mogućnost da servis bude povezan sa potencijalnim kradljivcima.

  1. GPS – satelitsko praćenje

Ovaj model zaštite je relativno pristupačan i veoma pogodan za zaštitu od krađe. Omogućava da u svakom trenutku znate gde se nalazi vaš automobil. Dovoljno je samo da budete povezani preko lapotopa ili mobilnog telefona.

Naveli smo samo neke od mnogobrojnih načina zaštite. Imajte u vidu da lopovi prate trendove i da za svaku postavljenu zaštitnu barijeru mogu primeniti metode koje će vam pokazati da vaša zaštita nije baš dovoljna. Zato je potrebno da pratite inovacije u automobilskoj industriji i budete kreativini kako bi ste pronašli odgovarajući model zaštite vašeg vozila.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakEvo šta treba da poseduje kvalitetan službenik obezbeđenja!
Sledeći članakKako zadržati kvalitetne ljude u oblasti zaštite lica, imovine i poslovanja?