TOP saveti za bezbedno poslovanje tokom praznika

Kako zaposleni koriste godišnji odmor, a preduzeća rade sa pomoćnim radnicima ili bez njih, novogodišnji praznici i Božić lopovima pružaju izuzetnu priliku da ostvare svoje zamisli - bez da budu otkriveni.

152
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nova godina i Božić su pred nama i to je uvek vreme za porodicu i prijatelje i dobro zasluženu pauzu nakon protekle 2021. u kojoj su se teškoće iz 2020. prilično odrazile i na poslovanje i na svakodnevni život. Kako zaposleni koriste godišnji odmor, a preduzeća rade sa pomoćnim zaposlenima ili bez zaposlenih, novogodišnji praznici i Božić lopovima pružaju izuzetnu priliku da ostvare svoje zamisli bez da budu otkriveni.

Gledajući statistike, jasno je da sa Božićem dolaze i rizici. Na osnovu analize podataka i dosadašnjih praksi u proteklih nekoliko godina, identifikovali smo neke jasne zakonitosti i trendove koji negativno utiču na korporativnu bezbednost. Pa da vidimo:

  • Poslovni sektori koji su najviše ugroženi za vreme božićnih praznika su: trgovine i ritejleri, skladišta i gradilišta, ali nisu izuzeti ni komercijalni kancelarijski prostori
  • Najprometnije doba dana tokom decembra i početka januara pada između 18 časova i ponoći. 39% svih kriminalnih aktivnosti usmerenih na preduzeća se odvija tokom ovih sati.
  • Subota i nedelja su najprometniji dani u nedelji i čine 34% svih pokušaja izvršenja krivičnih dela koja ugrožavaju imovinu i poslovanje

Dakle, šta možete učiniti da sprečite provale i gubitak zaliha? Srećom, postoji veliki broj taktika koje možete primeniti. Pročitajte u nastavku.

  1. Uverite se da je perimetar vaše lokacije dovoljno osvetljen

Osvetljenje je vaša prva linija odbrane jer obezbeđuje jasno uočavanje potencijalnih uljeza. Dobro osvetljeno mesto je manje privlačno za lopove od mesta sa senkama i tamnim mrljama. Dovoljno osvetljenje takođe otežava lopovima da isplaniraju posao, tako da će te u većini slučajeva ovakvom zaštitom i odvratiti provalnike.

  1. Nikako ne ostavljajte objekat prazan

Sasvim je uobičajeno da se poslednje zatvaranje pred Novu godinu i Božić prepusti jednoj osobi ili zatvori na nekoliko dana. Kada ostavite samo jednog radnika, ostavili ste mogućnost  za oportunističke lopove koji žele da dobiju pristup vašim prostorijama, jer jedan , kao nijedan. Sam radnik je slaba karika koja je laka meta za provalnike, pa se često dešava da u takvim situacijama izvučete deblji kraj nego da ste radnju i zaključali. Najbolja mera da zaštitite svoje zaposlene i posao je da ostavite zaposlene u paru ili da angažujete fizičko obezbeđenje koje će vršiti kontrolu i patrole na objektu 24h do momenta ponovnog otvaranja i aktiviranja poslovanja.

  1. Budite upućeni ko ulazi i izlazi

Božić može biti radno doba godine za mnoga preduzeća. To znači povećanje isporuka i povećanu fluktuaciju novih lica koja ulaze i izlaze iz vaših prostorija. Kriminalci to često iskorišćavaju tako što se prerušavaju u vozača dostavljača ili zaposlenog na lokaciji. Prerušavanje je često jednostavno, dovoljno je nabaviti fluorescentni prsluk ili čak uniformu pa da njegov pristup bude neotkriven. To će svakako zahtevati unapređenje bezbednosnih, kadrovskih i tehničkih mera zaštite, koje, između ostalog najčešće podrazumevaju da:

  • Postavite kamere na ulazu – proaktivan i reaktivan pristup kojim se sprečava ili u trenutku registruje neovlašćeni upad na perimetru ili služi kao dokaz u sudskom postupku
  • Instalirate sistem kontrole pristupa za sve ulazne tačke
  • Posedujete sistem automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR) – sistem za praćenje registarske tablice
  1. Uspostavite procedure zaključavanja

Veoma je važno da postoji jasna procedura zaključavanja. Upoznajte se sa zaposlenima i uspostavite protokol zaključavanja. Na primer, u koje vreme bi svo osoblje trebalo da izađe iz prostorija, ko je odgovoran za zaključavanje, ko je određen za kontrolu.

  1. Naoružajte se – proverite vaše tehničke sisteme zaštite obavezno!

Ako koristite uslugu CCTV sistema ili drugih sistema tehničke zaštite (protiv-provalna, protiv-požarna zaštita, kontrola pristupa), uvek je dobra ideja da ponovo pogledate svoj protokol i izvršite kontrolu pre božićnog raspusta. Vaš bezbednosni sistem bi trebalo da bude potpuno naoružan tokom nedelje kada niko nije prisutan i vaš provajder treba da bude svestan svake moguće aktivnosti koja bi mogla da se pojavi dok je sistem potpuno operativan. Iako zvuči očigledno jer se ovo „podrazumeva“ i „to znamo“, mnogi na bezbednost jednostavno zaborave.

  1. Postavite jasna obaveštenja

Ako imate postavljen sistem video nadzora, obavestite ljude o tome jasnim natpisima. Ne samo da je izuzetan mehanizam odvraćanja već je i zakonska obaveza. Isticanje obaveštenja o upotrebi video nadzora na objektu može odvratiti mnoge potencijalne kriminalce.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPraznična euforija RAJ za provalnike: Sačuvajte Božić u par koraka!
Sledeći članakRED ČAŠICE, RED CIGLE, A BEZBEDNOST? Alkoholizam na radnom mestu – ima rešenja i za to!