10 saveta za bezbednije radno mesto!

Bilo da su zaposleni na terenu, u fotelji ili rukuju teškim mašinama, postoje opasnosti u radnom okruženju sa kojima mora biti upoznat, što u najvećoj meri zavisi od toga koliko je zaista poslodavac upoznat sa istima.

356
10-saveta-za-bezbednije-radno-mesto
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbedno radno mesto stvara udobnije i pogodnije okruženje za zaposlene da efikasno rade svoj posao, a sa druge strane takođe predstavlja važan deo odnosa sa klijentima koji znatno utiče na kredibilitet i imidž. Ako kancelarija ili radni prostor nisu adekvatno opremljeni i obezbeđeni za zaposlene koji tu borave najveći deo svog vremena, onda definitivno niko nije siguran, pa ni klijenti.

Bilo da su zaposleni na terenu, u fotelji ili rukuju teškim mašinama, postoje opasnosti u radnom okruženju sa kojima zaposleni mora biti upoznat, što u najvećoj meri zavisi od toga koliko je zaista poslodavac upoznat sa istima, na koji način i koliko se pridržava zakonske regulative u pogledu primene mera za bezbedan i zdrav rad.

Ako vaš poslodavac nije upoznat sa svojim zakonskim obavezama, napomenućemo samo neke od brojnih potencijalnih opasnosti u radnom okruženju kako bi ste izbegli povrede na radu i moguće  neprijatnosti. U daljem tekstu ćemo objasniti od A do Š, šta je bezbednost na radnom mestu, ko je zadužen da se pobrine da radno okruženje bude bezbedno i usputno dati par saveta kako da vi i vaše radno mesto budete što bezbedniji. Takođe više infomracija o ovoj tematici možete naći OVDE.

Ko je zadužen za bezbedno radno mesto?

U nekim razgranatim organizacijama, odeljenje za ljudske resurse bi trebalo da bude zaduženo za poštovanje i primenu relevantnih standarda bezbednog radnog mesta. Druge kompanije možda nemaju predstavnika za ljudske resurse, i u tom slučaju, menadžment i supervizori bi trebali da obezbede da radno mesto bude sigurno. U manjim firmama, to je svakako osnivač/ direktor po položaju. Međutim, na kraju dana, odgovornost je na svima nama. Ukoliko svi mi zajedno ne učestvujemo u kreiranju bezbedne kulture i ne primenjujemo mere za bezbedno i funkcionalno radno okruženje, onda je određeni akt samo mrtvo slovo na papiru, koji nema svoju funkcionalnu primenu u praksi.

Evo šta sve možete da uključite u svoju dnevnu rutinu

  1. Pravilno koristite alate, opremu i mašine

Pravilna upotreba alata i mašina može sprečiti povrede. Rukujte samo mašinama za koje ste obučeni ili sertifikovani da ih koristite i obezbedite da se redovno čiste i održavaju. Ukoliko niste imali obuku od strane poslodavca, skrenite mu pažnju da je to njegova zakonska obaveza. Uvek treba da koristite mašine i opremu za njihovu namenu, nikako za improvizacije. Ukoliko zaposleni radi sa teretom, neophodno je da mu se obezbede adekvatna sredstva kako bi mogli efikasno da završe radne zadatke bez naprezanja. Na primer, kolica ili viljuškar će pomoći da podignu i pomere teške predmete, što iziskuje da za svako radno mesto budu definisani radni uslovi, kvalifikacije, odnosno da postoji akt o sistematizaciji radnih mesta i Akt o proceni rizika za svako radno mesto. Zaposleni treba biti upoznat sva svojim pravima i obavezama i sa sadržinom pomenutih dokumenata.

  1. Prijavite sve što je štetno i opasno

Niko i ništa nema prava da ugrožava vašu egzistenciju. Ono što je do vas, pokušajte da Ispravite. Sve nebezbedne uslove ili opasnosti  koje se javljaju na radnom mestu pokušajte sami da otklonite ukoliko je to prihvatljivo vašim mogućnostima i ne predstavlja rizik. Ukoliko postoji znatan rizik da vaša bezbednost, zdravlje, život budu izloženi štetnostima ili opasnostima,  prijavite ih odgovornom licu čim ih primetite.

  1. Nosite svu neophodnu zaštitnu opremu

Uvek nosite neophodnu zaštitnu opremu koja je propisana za to radno mesto. Odgovarajuća zaštitna oprema na vašem radnom mestu može biti reflektujuća oprema, vatrootporna odeća, industrijska radna odeća ili nešto jednostavno poput neklizajućih cipela. Obavezno uvek nosite masku za disanje ako u vašem prostoru ima prašine, ili ako morate da se nosite sa toksičnim ili opasnim hemikalijama ili isparenjima.

  1. Sredite nered

Zvuči kao dobro poznat roditeljski savet, ali je zaista tako.  Čist radni prostor će pozitivno uticati na vaše zadovoljstvo poslom, motivaciju i elan, a takođe svakako utiče i na vaše kolege i klijente sa kojima se susrećete. Sređen sto ostavlja poruku, a ne sređen ostavlja utisak. I ne samo to, lom i nered svakako utiče i na bezbednost. u lomu do guše vaša opreznost bi zatajila i mogli biste se spotaknuti i pasti preko razbacanih predmeta. To u praksi svakako povlači i druge, najčešće latentne opasnosti, one koje ne vidite.

  1. Unosite dovoljno tečnosti

Zvuči kao bakin savet, no hidratacija je jako važna posebno na visokim temperaturama, nevezano za prirodu posla. Voda je pokretač našeg organizma. Dovoljan unos vode pomaže da se održi potrebna budnost i pažnja. Čak i zimi, neophodno je da ostanete hidrirani vodom i toplim tečnostima kako biste sprečili vrtoglavicu i nedostatak fokusa.

  1. Vežbajte dobro držanje kada sedite

Koristite ergonomske stolove i tastature da biste izbegli naprezanje zglobova i ruku. Loše držanje može uzrokovati opterećenje na leđima, vratu i ramenima, što može dovesti do ozbiljnih povreda.

  1. Pravite redovne pauze

Kako biste izbegli naprezanje očiju, redovno gledajte u stranu suprotnu od ekrana računara. Redovne pauze omogućavaju vašem telu da se odmori od zadataka koje obavljate. Kada se vratite, bićete koncentrisaniji i imaćete viši nivo koncentracije. Takođe, važno je da napomenemo redovne sistematske preglede i zdravstvene provere za radna mesta sa ekranom.

  1. Budite svesni svog okruženja

Biti svestan svog okruženja je najvažnije jer se na taj način stvara kontekst mogućnosti, opasnosti i znate kako da iskoordinirate datim situacijama i izbegnete povrede na radnom mestu.

Evo nekih stvari kojih treba da budete svesni u svom okruženju:

  • Potražite prolivene klizajuće supstance ili predmete na podu koje bi uzrokovale okliznuće i pad.
  • Obratite pažnju na odgovarajuću bezbednosnu opremu i opremu za svaki zadatak koji obavljate – da li imate sve po spisku, i da li je sve ispravno.
  • Izaberite mehanička pomagala kao što su viljuškar ili kolica da biste pomogli u podizanju predmeta i podstakli druge da učine isto.
  • Održavajte sve evakuacione izlaze prohodnim kako bi bili dostupni u slučaju nužde.
  • Pravilno koristite alate i mašine da biste izbegli povrede i podstakli druge radnike da učine isto.
  • Označite opasna područja i materijale odgovarajućim oznakama.
  • Budite upućeni gde se nalaze kompleti prve pomoći i koji zaposleni su obučeni da pruže prvu pomoć ako dođe do povrede.
  • Znati procedure za hitne slučajeve u slučaju požara, poplave ili zemljotresa.
  • Koristite samo sigurne, stabilne merdevine i nikada ne koristite kutije ili bilo šta drugo kao improvizovane merdevine.
  • Prvo testirajte ograde pre nego što ih upotrebite da biste bili sigurni da su pravilno pričvršćene.
  1. Nikada nemojte koristiti „prečice“

Postoje procedure da bi radnici bili bezbedni. Iako vam preskakanje koraka ili nenošenje zaštitne opreme može uštedeti vreme, ne vredi se povrediti. Koristite svaki alat i mašinu prema uputstvima.

  1. Budite upoznati sa novim bezbednosnim procedurama

Iako je odgovornost kompanije da obavesti osoblje o novim bezbednosnim procedurama, vaša je odgovornost da se uverite da u potpunosti razumete informacije. Ako niste sigurni u vezi sa novom procedurom, postavljajte pitanja.

 

5/5 - (2 votes)
AUTORDijana Pavlović
Prethodni članak3, 2, 1! „Inovacije pred vašim očima“ na 64. MEĐUNARODNOM SAJMU TEHNIKE od 24. maja!
Sledeći članakUVOĐENJE VIDEO NADZORA I U DOMOVE ZDRAVLJA: Trend ili potreba?