- Sponzor članka -hikvision srbija

Da li ste znali da ste na putu do svoje destinacije kroz Beograd snimljeni oko 300 puta? Većinu tih video zapisa čine i saobraćajne kamere postavljene na ključnim saobraćajnim čvorištima. A imajući u vidu složenost, gustinu putne infrastrukture, koncentraciju vozila i drugih učesnika u saobraćaju, kao i niz drugih faktora poput vremenskih prilika, doba dana i drugo, neće vas prevariti utisak da je, maltene, svaka raskrsnica pokrivena video nadzorom.

Prema dostupnim podacima MUP-a, postavljeno je:

  • 633 kamera na 262 lokacije u Beogradu
  • Od toga 357 fiksnih i 149 pokretnih kamera
  • Od ukupnog broja 127 “saobraćajnih” kamera su povezane na softver koji automatski prepoznaje registarske tablice.

Lov na „divlje“ vozače

Već nekoliko meseci koriste se kamere sa softverom za prepoznavanje registarskih oznaka. Budući da je jedan od najtežih prekršaja vožnja  tokom izrečene zabrane upravljanja, kamera “lovi” vozila  za kojima je raspisana potraga, kojima je zabranjena vožnja i kojima je istekla registracija.

Kako radi i šta snima softver za prepoznavanje tablica?

Kada kamera registruje tablice, na displeju izlaze crveni podaci o vozilu, sa napomenom kada je istekla registracija, ako je displej zelene boje, ti znači da su podaci o vozilu validni.  Sistem funkcioniše tako što kamera prepoznaje registarske oznake vozila i poredi ih sa podacima iz baze podataka, a alarm se oglašava ukoliko vlasnik ima zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom. To naravno ne znači automatski da je vozilo u prekršaju, jer ga je potrebno zaustaviti i utvrditi da li je za volanom zaista vlasnik vozila. Ukoliko jeste, isključuje se iz saobraćaja i procesuira kod sudije za prekršaje.

Čestitke na kućnu adresu!

Kamera istovremeno pokriva dve saobraćajne trake i beleži registarske oznake svih vozila koja prođu. Nije nužno da se za registrovanim nepravilnostima putem kamere odmah i interveniše. Iako automobil nije zaustavljen, vlasnik će svakako dobiti poziv od sudije za prekršaje, a prijava će biti dokumentovana kao validna sa priloženim snimkom koji dokazuje da je na neregistrovano vozilo ipak učestvovalo u saobraćaju.

GdE Su postavljene kamere?

Prisutne u svih deset centralnih beogradskih opština, najviše ovakvih kamera ima na Novom Beogradu (63). Najvidljivija raskrsnica sa četiri “saobraćajne” kamere na ovoj opštini je ona na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Milentija Popovića između hotela Hajat i tržnog centra Ušće. Isti broj kamera je i na raskrsnici ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara, kao i na raskrsnici Vojvođanske i Gandijeve ulice.

Novobeogradska strana Brankovog mosta pokrivena je sa četiri kamere, dok se preko puta, na uglu sa Pop Lukinom ulicom nalazi jedna kamera. Pored te kamere, na opštini Stari Grad nalazi se još njih trinaest. Tri na Trgu Republike, jedna na Zelenom Vencu, dve kod Londona, jednu na Trgu Nikole Pašića…

Isti broj kamera (14) nalazi se i u opštini Zemun, a čak četiri snima ulazak na Pupinov most. Po jedna kamera nalazi se na Karađorđevom trgu, na uglu Ugrinovačke i Vrtlarske ulice, na raskrsnici Aleksandra Dupčeka i 22. oktobra, na uglu Ivićeve i Tošinog bunara…

Deset kamera pokriva opštinu Savski venac. Jedna snima ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a jedna Bulevar Vojvode Mišića kod Sajma. Takođe se kamera nalazi i kod Muzeja 25. maj, kao i kod železničke stanice Prokop.

Na Paliluli, između ostalog, snima se ugao Despota Stefana i Cvijićeve, ulaz na Pačevački most, Višnjička ulica kod broja 82, Zrenjaninski put…

Što se tiče Zvezdare, sa četiri kamere snima se raskrsnica Bulevara Kralja Aleksandra, ulice Batutove i Stanislava Sremčevića. Na Vračaru, između ostalog, pokriven je Trg Slavija, raskrisnice Južnog bulevara i ulice Milorada Mitrovića, kao i raskrsnica Skerlićeve i ulice Bore Stankovića.

Na Čukarici snima se raskrsnica Radničke i Obrenovačkog puta kod Ade Ciganlije, a na Rakovici raskrsnica Patrijarha Dimitrija i Pere Velimirovića.

Kamera: potez Brankov Most
Kamera: potez Brankov Most

Ove kamere prepoznaju širok spektar saobraćajnih prekršaja – prekoračenje dozvoljene brzine, prolazak kroz crveno svetlo, kretanje u suprotnom smeru, kretanje žutom trakom, zaustavljanje na nedozvoljenom mestu, da li je vozilo registrovano…Njihova prednost je što po automatizmu prepoznaje navedene prekršaje, bez potrebe da policijski službenik kontroliše monitore.

To ne znači da nema posla i za policijske službenike. Nakon što kamera snimi prekršaj, službenici obrađuju fotozapise i po registraciji utvrđuju vlasnike vozila. Foto zapis prekršaja, zajedno sa prekršajnim nalogom se potom šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Vreme od činjenja prekršaja do prijema prekršajnog naloga varira, a nije neuobičajeno da prođe nekoliko meseci.

Kolike su kazne?

Po prijemu poziva sa fotografijama, vlasnik vozila može u roku od osam dana ili da javi MUP-u da je on upravljao vozilom, ili da pošalje kod notara overenu izjavu da je to učinio neko drugi. U tom slučaju, vodi se prekršajni postupak. Istovremeno, činiocu prekršaja se šalje i uplatnica preko koje u roku od osam dana može da plati polovinu određene kazne. Ignorisanje kazne vuče sa sobom prekršaj koji se kažnjava između 100.000 i 120.000 dinara.

Spisak saobraćajnih prekršaja je veoma dugačak. Među najblažima spadaju oni koji se najčešće i detektuju nadzornim kamerama. Kazna od pet hiljada dinara se plaća ukoliko se vozi bez vezanog sigurnosnog pojasa ili telefonira u toku vožnje bez upotrebe hands free uređaja. Ista kazna sledi i za vožnju žutom trakom ili nepropisno postavljanje registracione tablice ili nalepnice.

Ozbiljniji prekršaji koji u najblažoj varijanti vuku kazne od 6.000 do 20.000 dinara podrazumevaju vožnja vozila kojem je registracija istekla do šest meseci, vožnja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, prevoz većeg broja lista od onog koji je upisan u saobraćajnoj dozvoli, korišćenje radar-detektora…

Nakon ovih, slede najoštriji prekršaji koji pored visokih novčanih iznosa podrazumevaju i privremenu zabranu upotrebe vozila, ali i zatvorske kazne. Oni obuhvataju odbijanje alko ili droga testa, vožnju noću bez svetlosne signalizacije, drastično prekoračenje brzine, nasilničku vožnju…

 Nove kamere „loviće“ ljude koji koriste mobilne telefone tokom vožnje

Svake godine milioni saobraćajnih nesreća povezani su sa smetnjom u vožnji, a pametni telefoni često su okidači od sitnih saobraćajnih udesa do tragičnih nesreća.

Za poslednjih  pet godina u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginule su čak 442 mlade osobe uzrasta od 15 do 30 godina. Mahom su to mlađi vozači i putnici koji su tek navršili 18 godina, vraćajući se iz noćnog provoda zbog čega je neophodno raditi na podizanju i razvoju svesti mladih vozača o mogućim tragičnim ishodima.

Mobilni telefon je postao svakodnevni saputnik. Pa, postavite sebi jednostavno pitanje: da li se sećate kada ste poslednji put ostavili pametni telefon kod kuće ceo dan?

Ometanje vozača i nepažnja su najčešći uzroci nezgoda na putevima. Pored telefoniranja, posebno je opasno čitanje i pisanje poruka, korišćenje drugih aplikacija.

 

„IGRAČKA  PLAČKA“

Svima je postala navika da ne ispuštamo našu omiljenu igračku, zvanu mobilni telefon. No, u budućnosti bi moglo biti lakše uhvatiti kompulzivne korisnike mobilnih telefona. Nova radarska tehnologija u Nemačkoj otkriva da li vozač koristi svoj pametni telefon, putem nove kamere – monocam koja prati saobraćaj u realnom vremenu.

Veštačka inteligencija obraća pažnju na predmete u ruci kao i na položaj tela osobe za volanom. Čim monokamera otkrije da vozač koristi telefon, automatski snima fotografiju. Obučena policija tada mora da analizira slike.

Policijska uprava nemačke pokrajine Rajna-Palatinat trenutno testira ovu kameru. Tek kada službenici na fotografijama prepoznaju jasan prekršaj, prekršaj se kažnjava. Prema pisanju magazina Autobild, ovog meseca su već uspeli da otkriju tri prekršaja.

Od sledeće godine, monocam bi trebalo da se koristi na celoj teritoriji ove nemačke pokrajine. Za ovu namenu potrebno je deset uređaja, objašnjeno je na veb stranici tamošnje policije. Fotografije koje napravi ova kamera biće prihvaćene i na sudu.

Australija ima sličan sistem već tri godine, a da li će ga imati i Srbija, ostaje nam da vidimo.

5/5 - (5 votes)
AUTORTELEGRAF
IZVORDANAS
Prethodni članakMicrosoft povlači kontroverzni face recognition alat koji može da identifikuje emocije
Sledeći članakTIPOVI PERIMETARSKE ZAŠTITE – Koliko je važna prva linija odbrane?