KUC – KUC! Jeste li kod kuće? Evo kako da zaštitite vaš dom dok ste na godišnjem

Stopa provala i krađa u domaćinstvima dostiže vrhunac upravo tokom najtoplijih meseci u godini kada mnogi od nas pakuju kofere i kreću na odmor. U tu svrhu napravićemo mali podsetnik i dati profesionalne savete kako dodatno da zaštitite vaš dom dok ste na putu.

321
- Sponzor članka -hikvision srbija

Posle mukotrpnog rada, najslađi je zaluženi odmor. Usled velike euforije, planiranja i kupovine, veoma često ostavljamo po strani ono najvažnije, a to je bezbednost. Koliko puta se desilo da ste prešli pozamašnu kilometražu, došli do naplatne rampe ili granice i bili u dilemi da možda niste zaključali vrata, prozore ili isključili ringlu. Sa druge strane, opšte je poznato da leti ima više provala nego zimi, a prema statistikama, to je za oko 14% više. Stopa provala i krađa u domaćinstvima dostiže vrhunac upravo tokom najtoplijih meseci u godini kada mnogi od nas pakuju kofere i kreću na odmor. U tu svrhu napravićemo mali podsetnik i dati profesionalne savete kako dodatno da zaštitite vaš dom dok ste na putu.

Zaključajte sve prozore i vrata pre nego što krenete na odmor

Preko 22% provalnika ulazi u kuću kroz nezaključana ulazna vrata ili prozor u prizemlju ili čak na prvom spratu. Vaša prva linija odbrane za zaštitu vašeg doma od uljeza je da se uverite da su prozori i vrata vašeg doma pravilno zatvoreni i zaključani. Ovo se može uraditi nekoliko nedelja pre vašeg odmora da biste sebi dali vremena da unajmite bravara da vam zameni ili promeni brave. Iako je ovaj savet „prevaziđen“, krađe su i dalje ostale u trendu: zato još jednom proverite da li ste zaključali sva vrata pre nego što zakoračite van.

Posmatrajte vaš dom sa plaže

Još jedan način da zaštitite svoj dom je instalacija sigurnosnog sistema. Šanse da vaš dom bude predmet provale je 300 puta manji. Mnogi kućni bezbednosni sistemi nude daljinski pristup i omogućavaju vam da proverite svoj dom direktno sa telefona. Možete čak da koristite svoj uređaj za zaključavanje/otključavanje vrata ili proveru kućnih ljubimaca u realnom vremenu putem sigurnosnih kamera.

Važno je postaviti nalepnice/ obaveštenja u dvorištu u blizini vašeg najočiglednijeg i pristupačnog ulaza kako bi provalnici znali da je vaš dom osiguran video nadzorom i alarmnim siistemom. Mnogi uljezi žele da uđu i izađu bez problema, a kada vide obaveštenje, možda će pomisliti da je ulazak veća šteta nego korist.

Ne zaboravite garažna vrata

Mnogi vlasnici kuća se fokusiraju na centralni deo svog doma i zaboravljaju da obezbede garažu. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih načina da zaštitite svoj dom od provale i kroz garažna vrata ili bočne ulaze. To uključuje instaliranje senzomatik rasvete na uglovima garaže, zaključavanje vrata. Ako ostavite auto na prilazu, obavezno sklonite daljinski upravljač na sigurno. To znači da ključ ili daljinski od garaže nikako ne bi trebalo da ostane u kolima, kako provalnik ne bi dvaput razmišljao o tome da provali u vaš automobil i upotrebi daljinski za pristup vašoj garaži. U tom slučaju ostali bi ste bez alata, vredne imovine u kući i automobila.

Koristite svetlosne tajmere dok ste odsutni

Jedan od načina da zaštitite svoj dom su svetlosni tajmeri. Oni su pristupačni, lako se instaliraju i mogu pomoći u odvraćanju kriminalaca tako što će izgledati kao da ste kod kuće. Izaberite tajmer sa opcijom „nasumično uključivanje/isključivanje“. Ako su vaša svetla podešena da se pale i gase u različito vreme tokom dana i noći, to može otežati provalnicima da utvrde da li je kuća prazna. Ovo je idealan trik za lopove koji su se nameračili na vaš stan.

Postavite senzomatik rasvetu u dvorištu

Dok provalnici lutaju po komšiluku, traže kuće i područja koja su mračna i skrivena. Razmislite o instaliranju sigurnosnih svetla koje se aktiviraju pokretom oko vaše kuće kako biste poboljšali bezbednost perimetra i samog objekta. Ne samo da će uplašiti potencijalnog provalnika, već će i osvetliti područje i učiniti ga vidljivijim i bezbednijim.

Zaboravite na rezervni ključ ispod saksijE ili otirača

Više od jedne trećine provalnika ulazi u kuću kroz ulazna vrata, često koristeći „rezervni“ ključ koji ukućani obično drže na dobro poznatim mestima. Ako se ispod vašeg otirača, saksije ili nekog drugog očiglednog mesta nalazi ključ, najbolje je da te rezervne lokacije promenite ili u potpunosti zamenite svoju tradicionalnu bravu na ulaznim vratima elektronskom  bravom bez ključa, tako da ne morate čak ni da brinete o ključevima.

Koristite sef

Ukoliko imate vredne stvari u vašem domu, onda bi svakako trebalo da razmislite o kupovini sefa, kako biste svoje dragocenosti zaštitili.  Sef treba biti vodootporan i vatrootporan kako bi vaša imovina bila  zaštićena i u slučaju prirodne katastrofe. Da biste dodatno zaštitili svoje dragocenosti, sakrijte sef na mestu na koje je manje verovatno da će provalnici pogledati.

Uredite svoje dvorište pre odmora

Pripremite i zaštitite svoj dom pre odlaska tako što ćete svu opremu na otvorenom – roštilje, bicikle i alate – staviti u obezbeđenu šupu ili garažu. Veoma je važno da održavate travnjak, grmlje i drveće kako se neželjeni gosti ne bi mogli sakriti.

Ako planirate da budete odsutni neko vreme, možda bi bilo dobro da zakažete održavanje travnjaka. Ako je vaš travnjak zarastao, to može biti znak da u kući nema nikoga.

Recite komšijama da ćete biti van grada

Pod pretpostavkom da ste u dobrim odnosima i da verujete svojim komšijama, dobra je ideja da ih obavestite da ćete biti na odmoru i ostavite broj na kom mogu da vas kontaktiraju. Obavestite ih o svakom ko bi mogao da poseti vaš dom dok ste odsutni, kao što je kućna pomoćnica ili šetač pasa. Za dodatnu zaštitu, zamolite svog komšiluka da pazi na bilo kakvu neobičnu aktivnost u blizini vašeg doma. Takođe možete Iskoristiti usluge baštovana ili šetača psa kada ste odsutni duže vreme. Ovo može znatno olakšati zaštitu vašeg doma, posebno ukoliko imate kućne ljubimce.

Proverite uređaje

Zaštita vaše kuće od provale je važna, ali isto tako od svih drugih rizika poput požara i poplava. Isključite uređaje iz struje, zatvorite ventile za vodu. Ukoliko imate sisteme tehničke zaštite, poput video nadzora, detektora dima, alarma, obavezno ih testirajte pred polazak.

5/5 - (3 votes)
IZVORRedFin
Prethodni članakNačela obrade podataka o ličnosti „Zakonitost, Poštenje i Transparentnost“
Sledeći članakNe prezaju ni od čega: Provalnik upao u vrtić pa ga uplašio alarm!