TOP 11 uobičajenih grešaka prilikom instalacije video nadzora

Konačno ste završili sva istraživanja i odlučili koju sigurnosnu kameru da kupite. Odlično! Ovde dolazi teži deo posla: instalacija. Pročitajte tekst i vidite, da li je vaša greška dospela na listu.

1368
evo-kako-da-izbegnete-uobicajene-greske-prilikom-instaliranja-video-nadzora
- Sponzor članka -hikvision srbija

Instaliranje bezbednosnih kamera može biti izazov iz nekoliko razloga sa kojima ćemo se pozabaviti u daljem tekstu jer su ujedno i najčešće greške koje se prave prilikom njihove ugradnje. Svaka greška će uključivati tip kamere (žičana, bežična ili obe) i šta se događa ako se greška napravi.

Nastavite da čitate da biste videli da li je vaša greška dospela na listu!

1. Instaliranje kamere previsoko ili prenisko

Greška: Sigurnosna kamera je postavljena previsoko, a vidno polje kamere fabrički ograničeno. Druga situacija u ovom slučaju može biti kada je kamera postavljena prenisko pa zbog toga može pretrpeti štetu, uništenje ili potpuno uklanjanje.

Tip kamere: žičana i bežična

Ovo je uobičajena greška za oba tipa kamera; vlasnik kuće želi da vidi „sve“, pa odlučuje da instalira bezbednosnu kameru što je više moguće misleći da je to konstruktivno rešenje. Stativa! Instaliranje sigurnosne kamere na visini većoj od 3,3 metra smanjuje vidljivost vaše kamere. Glavnu ulogu u pozicioniranju kamere imaju i njene performanse u pogledu kvaliteta slike, opsega, zumiranja i slično.

Suprotno tome, instaliranje kamere na nižim tačkama čine je dostupnom za oštećenje ili krađu. Apsurdno je da predmet koji bi trebalo da poboljša vašu bezbednost, postaje predmet koji je umanjuje uz to pravi i dodatne probleme vašem budžetu.

Rešenje : Trebalo bi da pregledate uputstvo za upotrebu, ali preporučena visina je između 2,7m i 3 m. Ovo je preporučena visina jer je dovoljno visoko kako bi se sprečilo da se neko “petlja“ sa njom, ali je i dalje dovoljno nisko da može uhvatiti tačke koje se javljaju na udaljenosti od desetak metara ili više od vašeg imanja.

2. Nemate odgovarajuću dodatnu opremu

Greška: Zaboravljate potrebnu dodatnu opremu i morate da čekate drugu pošiljku ili ponovo odete u prodavnicu.

Tip kamere: Ovo može uticati na sve tipove kamera, ali uglavnom na žičane kamere.

Reč je o skoro svakom dodatnom priboru koji vam može biti potreban za instalaciju. Zaboravljanje pribora je uobičajena greška jer ni vi ni prodavac niste znali da vam je potreban kao što su na primer internet ili drugi kablovi, izolir traka, odgovarajući šrafovi, konektori i slično.

dodata opremaPosledice ove greške ogledaju se u produžetku trajanja posla oko ugradnje. Umesto da se sve instalira za jedan dan, sada je potrebno dva ili tri dana.

Rešenje: Pokušajte da predvidite koji će vam alati i pribor biti potrebni tokom planiranja projekta. Razmotrite najgore mogućnosti u svakoj fazi projekta tako da ste na taj način pokriveni. Predlažemo da ne otvarate nedavno kupljene artikle dok vam ne zatrebaju, jer ako ih ne koristite, možete ih vratiti.

3. Instaliranje NVR/DVR-a na pogrešnom mestu

Greška: Instaliranje NVR/DVR-a na pogrešnoj lokaciji može otežati pristup ili može skratiti životni vek uređaja.

DVR i NVR uređaji su uređaji koji čuvaju vaše nasnimljene video zapise, omogućavaju vam da gledate svoje kamere uživo i pravite druge promene u konfiguraciji. Važno je da ovaj uređaj čuvate na hladnom i suvom mestu kome je lako pristupiti. Pošto ovaj uređaj ima čvrsti disk  gde se kamere povezuju, želećete da imate lak pristup. Jedna od najčešćih grešaka je ugradnja ovog uređaja u potkrovlje. Nemojte instalirati svoj DVR/NVR na tavan jer će to skratiti životni vek vašeg čvrstog diska.

Drugi problem je bezbednost vašeg uređaja. I verujte da ćete poželeti da zaštitite uređaj iz dva jednostavna razloga: ako je ovaj uređaj ukraden, nećete moći da vidite ko ga je ukrao. To znači da  je pristup aktivnostima koje su snimljene video nadzorom dospeo u pogrešne ruke. Ili fizički ili virtuelno (hakovanjem).

Rešenje: Lokacija uređaja će se razlikovati, ali je preporuka da instalirate svoj DVR/NVR u ormar.

4. Rad u prazno, bez prethodne provere ispravnosti

Greška: Zaboravili ste da testirate sve komponente uređaja, a već ste se popeli na merdevine i uveliko završavate posao.

Tip kamere: i žične i bežične kamere.

Druga najčešća greška je da ne isprobate funkcionalnost delova / uređaja pre konačne instalacije. Ovo može biti frustrirajuće jer morate potrošiti vreme na rešavanje problema – PONOVO.

Rešenje: Ovo rešenje je jednostavno. Da ne bi ste „džaba krečili“ izvadite sve iz kutije i testirajte svaku komponentu jednu po jednu. Ako nešto ne radi, zamenite. Ovo će ubrzati vašu instalaciju, uštedeti vreme i zasigurno sprečiti nervozu.

5. Kupovina kamere koja ne odgovara vašim bezbednosnim potrebama

Greška: Na primer, kupili ste bullet kamere a potrebna vam je kamera za pomeranje, nagib i zumiranje.

Tip kamere: i žičan i bežični.

Ovaj problem bi trebalo da se pojavi pre vaše instalacije, ali možda nećete primetiti sve dok se kamera ne instalira. Nakon instalacije, shvatate da vam je potrebna kamera koja se može automatski pomerati ili kamera sa boljim sistemom detekcije pokreta. Ovakva greška može dovesti do mrtvih uglova, neplaniranih troškova na nove dodatne kamere ili uklanjanje postojeće.

Drugi problem je instaliranje kamere koja radi na principu baterija. Na primer, bezbednosnoj kameri su dotrajale baterije i potrebna je zamena, ali je lokacija prekrivena snegom. Dakle nećete moći da zamenite bateriju sve do proleća.

Rešenje: Ovo zahteva više istraživanja o tome šta želite da pokrijete, i koje su to performanse uređaja najbolje za vaš štićeni prostor.

6. Kupovina na osnovu cene

Greška: Kupovina kućne sigurnosne kamere samo zato što je cena niska, ne uzimajući u obzir druge specifikacije uređaja

Tip kamere: žična i bežična

Ovo je izazov jer jeftina kamera možda neće zadovoljiti vaše potrebe, što rezultira dodavanjem sve više i više kamera. Umesto da imate 2 ili 3 kvalitetne kamere, imaćete 4 ili 5 da bi ste obezbedili područje. Kupovina kamera sagledavanjem samo cene, dovešće vas u situacija da bude „skuplja dara nego mera“.

Rešenje: Kupujte na osnovu potreba, a ne troškova. Ako najbolja sigurnosna kamera nije u vašem cenovnom rangu, uštedite dok ne budete mogli da je priuštite.

7. Ne uzimate u obzir brzinu interneta

Greška: Instaliranje sigurnosnih kamera bez razmatranja implikacija propusnog opsega.

Tip kamere: IP kamere (žične i bežične)

Jedan često zanemaren aspekt instaliranja IP kamera je brzina interneta potrebna za bezbednosne  kamere. IP kamere šalju i primaju audio i video putem vaše internet veze, a ako imate manju brzinu, možda ćete imati probleme koji uključuju povezivanje sa uređajem, audio i video prenos i probleme sa drugim uređajima. Druga greška je što se ne uzme u obzir kako udaljenost od rutera utiče na brzinu interneta, sposobnost prenosa i druge faktore.

Rešenje: Pre instaliranja kamera, informišite se o jačini bežičnog signala na svakoj lokaciji. Pored toga, izvršite test brzine na ovim lokacijama. Trebalo bi da sprovedete ove testove jer vašu internet vezu koriste i drugi uređaji. Ako je veza loša ili nestabilna, razmislite o dodavanju proširivača dometa vašoj mreži. Iako proširivač dometa neće rešiti sve probleme, trebalo bi da pomogne u jačini signala.

8. Pokušavate sami da instalirate kamere

Greška: Mislite da je postavljanje sigurnosnih kamera posao jedne osobe.

Tip kamere: Uglavnom žičane sigurnosne kamere

Ovo je uobičajena greška, pokušaj da se instalira ceo bezbednosni sistem bez ičije pomoći. Idete sa jednog kraja kuće na drugi, trčeći u podrum po žice i druge delove, pa nazad na drugi sprat jer se nešto zapetljalo, pa opet jurnjava niz stepenice jer dužina žice nije dovoljno duga i tako u nedogled. Ako imate vremena na pretek, onda ovo i nije neki problem.

Rešenje: Pitajte prijatelje ili angažujte profesionalne instalatere sistema tehničke zaštite.

9. Ne razumete kako funkcioniše night vision

Greška: ubeđeni ste da noćni vid podrazumeva snimanje u boji

Tip kamere: žična i bežična

Neki korisnici sigurnosnih kamera imaju utisak da noćni vid podrazumeva snimanje u boji noću. Ovo nije slučaj sa većinom sigurnosnih kamera. Osim nekoliko novijih kamera, većina snima crno-belo. Sigurnosnim kamerama je potrebna svetlost za snimanje boja. Korisnici takođe ne razumeju da je udaljenost koju kamera vidi noću zasnovana na broju LED dioda koje okružuju sočivo. Uglavnom, što je više LED dioda, kamere dalje mogu da vide noću.

Rešenje: Instalirajte nadzorne kamere oko svetla ili instalirajte svetla oko kamera. Ovo će omogućiti kamerama da snimaju u boji danju i noću. Što je svetlo bliže sočivu, to će kamera moći bolje da vidi noću.

10. Instaliranje bezbednosnih kamera iza drugih objekata

Greška: Instaliranje sigurnosnih kamera iza drveta ili drugog nepokretnog objekta.

Tip kamere: i žičan i bežični

Ova uobičajena greška je zbog lošeg planiranja. Postavljanje sigurnosne kamere gde je deo vidnog polja blokiran velikim drvetom. Trebalo bi da uložite sve napore da ovo izbegnete jer to stvara veliki nedostatak u obezbeđenju. Ovo može dovesti do korišćenja dodatne kamere za jednu lokaciju.

Rešenje: Pravilno planiranje će pomoći u sprečavanju ove uobičajene greške. Takođe, podesite ugao kamere tako da se vidno polje kamere ne ometa.

11. Neodržavanje sistema za video nadzor

Greška: Mislite da ste završili kada instalirate sigurnosne kamere.

Tip kamere: žična i bežična

Poslednja uobičajena greška je mišljenje da je vaš posao završen onda kada instalirate sve kamere. U stvari, trebalo bi da razmotrite period održavanja kada instalirate svoj kućni sistem obezbeđenja. Zapitajte se da li ćete moći da pristupite nekoj kameri zimi ili da li će neka druga kamera biti blokirana duvanjem lišća ili drugog otpada.

Rešenje: Ovo bi trebalo da bude rešeno tokom faze planiranja vašeg projekta.

5/5 - (2 votes)
IZVORthe security camera guy
Prethodni članakKo snima i ko prati? Ne zna se da li kamere na Nikšićkom trgu rade i u čijoj su nadležnosti
Sledeći članakOBEZBEĐENJE SPORTSKIH STADIONA: Izazovi i trendovi u security menadžmentu