OBEZBEĐENJE SPORTSKIH STADIONA: Izazovi i trendovi u security menadžmentu

Iako digitalna tehnologija nastavlja da napreduje, posebno veštačka inteligencija, kvalitetni službenici obezbeđenja su i dalje najveća linija odbrane od bezbednosnih pretnji na stadionu.

375
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nacionalni Američki centar za bezbednost i bezbednost gledalaca u sportu (NCS 4 ) je anketirao 40 direktora obezbeđenja širom Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA), Nacionalne fudbalske lige (NFL), Major lige bejzbola (MLB), Major League Soccer (MLS) i Nacionalnog hokeja Liga (NHL) o stanju bezbednosti mesta u njihovim objektima. Ispitanici su podelili šta opterećuje njihov bezbednosni tim, kao i kako ublažavaju bezbednosne incidente i koje tehnologije postavljaju u svoje objekte.

Kako bi izveštaj i preporuke u obezbeđenju bili relevantni i za evropsko područje, izvršili smo analizu security menadžmenta FIFA stadiona i došli do podjednako sličnih zaključaka i modela fizičko-tehničkog obezbeđenja koji su univerzalni i primenjivi i kod nas.

Bezbednosni izazovi na stadionu

obezbedjenje-sportskih-stadiona-izazovi-i-trendovi-u-security-menadzmentuPrema 95% anketiranih rukovodilaca bezbednosti, nedostatak ljudstva predstavlja značajan izazov. Uobičajeni uzroci ovih nedostataka su izostanak zaposlenih (84,2%) i nedostatak kvalifikovanih kandidata (60,5%). S obzirom na to da skoro se skoro sve branše i firme susreću sa nedostatkom kadrova, Stadioni su uveli podsticaje za zaposlene, kao što su veće plate po satu, besplatna hrana i snižene cene karata za security stručnjake – od vrhovog specijalsite do postave službe obezbeđenja. Zvuči primamljivo i zasigurno se ovakva kadrovska politika pokazala kao dobra strategija.

Još jedan izazov sa kojim se suočavaju lideri obezbeđenja sportskih stadiona je sve problematičnije ponašanje gledalaca (navijača). Jedna četvrtina ispitanika izjavila je da je ponašanje navijača „mnogo gore“ nego pre 10 godina, dok je dodatnih 40% trenutno ponašanje navijača ocenilo kao „gore“. Najčešća problematična ponašanja na stadionima uključuju zloupotrebu alkohola, tuče između posetilaca i materijalnu štetu. Da bi ublažili ove probleme i povećali svest o prihvatljivom ponašanju, rukovodioci obezbeđenja mesta su koristili politiku izbacivanja i konzumiranja alkohola (100%), signalizacije (97,5%), najave javnog obraćanja (95%) i barijere (92,5%). Terorizam kao ozbiljna pretnja ne zaostaje, već se smatra jednom od prioritetnih tema kojoj je poklonjena posebna pažnja kroz sistem organizovanja službe obezbeđenja i korišćene tehnologije. 

Trendovi u obezbeđenju  – Koje tehnologije i tehnike treba uvažiti?

LD-Stadium_RenderLideri bezbednosti stadiona su se takođe okrenuli tehnologiji da bi sprečili i ublažili bezbednosne incidente. Svi ispitanici su izjavili da su postavili CCTV sisteme, elektronske karte, jedinice za detekciju eksploziva K9, stacionarne stubove, signalizaciju i detektore metala kako bi pomogli u obezbeđenju objekata. Druge uobičajene bezbednosne tehnologije uključuju:

  • Antivirusni softver
  • Mobilne komunikacije
  • PA sistemi
  • Poruke na društvenim mrežama – algoritmi za praćenje
  • Dvosmerna radio komunikacija

Navedene tehnologije koristilo je 97,5% ispitanika. Tehnologija pregleda korisnika se koristi u 87,5% ispitanih objekata, a lideri u oblasti bezbednosti su svrstali smanjenje vremena čekanja bez ugrožavanja  bezbednosti kao svoj glavni prioritet za proveru korisnika.

Osnovni koncept bezbednosti stadiona

  • Obuka fizičkog obezbeđenja
  • Napredne bezbednosne tehnologije i oprema
  • Operativni plan zonirane bezbednosti
  • Rafinirani protokoli za evakuaciju
  • Analiza podataka

Bez obzira da li se organizuje sportski događaj ili koncert mega zvezda, mere bezbednosti stadiona moraju da se prilagode oštroj realnosti pretnji velikih i malih razmera. Zaštita svih lica na stadionu zahteva posvećenost terenskih službenika i visokotehnološku opremu za nadzor, a sve to znači postojanje procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja. Napredak u digitalnoj tehnologiji i kriminalističkoj psihologiji transformisao je način na koji stadionske organizacije pristupaju, upravljaju i sprečavaju ozbiljne bezbednosne pretnje.

#1 – Dinamična obuka pripadnika obezbeđenja

Iako digitalna tehnologija nastavlja da napreduje, posebno veštačka inteligencija, kvalitetni službenici obezbeđenja su i dalje najveća linija odbrane od bezbednosnih pretnji. Prosečan stadion zapošljava različito osoblje za obezbeđenje na različitim pozicijama, kao što su ulazni ekrani i kontrolori, kontrolna soba, logistika i klasični SFO  postavljeni na različitim tačkama na lokaciji. Bez obzira na poziciju, kontinuirana i ažurirana obuka je temelj bezbednosti stadiona.

Centar za komandu, kontrolu i interoperabilnost za naprednu analizu podataka radi direktno sa vladom Sjedinjenih Država na razvoju i sprovođenju standarda bezbednosnih protokola za stadione. Dok se CCICADA fokusira na velike i male taktike, obuka bezbednosnog kadra i dalje je najefikasnija prepreka protiv uspešnog napada.

#2 – Napredna bezbednosna oprema

Bezbednosne organizacije se nalaze na granici tehnologije i ljudskih prava. Zagovornici uvođenja  tehnologija često ne gledaju na invazivne alate, kao što su skeneri tela. Međutim, nakon terorističkih napada 2015. na stadionu u Parizu, postalo je jasno da moderni stadioni zahtevaju moderne bezbednosne tehnologije. CCICADA je razgovarala o upotrebi naprednih alata, kao što su ručni rendgenski aparati i algoritmi za praćenje društvenih medija, kako bi se sprečilo ponavljanje užasnih napada u Parizu. Zajedno sa VTMD-ovima, takođe poznatim kao detektori metala, stručnjaci za bezbednost veruju da su potrebni robusniji alati. To uključuje sisteme za otkrivanje upada putem CCTV-a, bezbednosne dronove i napredne komunikacione sisteme.

#3 – Zonirane operacije

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD detaljno opisuje važnost zoniranih operacija za velike stadione i dvorane, koje se sastoje od slojevitog dizajna obezbeđenja – spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Tokom bezbednosne pretnje, organizacija svake operativne zone određuje koliko brzo, bezbedno i efikasno mogu izaći posetioci kao i ulazak organa i agencija za sprovođenje zakona (državne formacije i privatne agencije). Integrisanje različitih alata i tehnika za praćenje, koje uključuju pešačku patrolu i opremu za nadzor visoke tehnologije, unutar svake zone povećava bezbednost putem kontrole gomile i povećava bezbednost u ranjivijim oblastima.

#4 – Rafinirani protokol evakuacije

Tokom napada većeg ili manjeg obima, gomila koja juriša predstavlja istu pretnju kao i stvarni teroristički napad. Vibracije panike, straha mogu eskalirati pa mora brzo, efikasno i iznad svega bezbedno upravljati masom. U pokušaju da se minimiziraju povrede usled evakuacije, CCICADA preporučuje izradu detaljnog plana zasnovanog na delovima stadiona, lokacijama SFO, tehnikama i sredstvima za masu i infrastrukturnim kapacitetima za sklonište prisutnih.

#5 – Izveštaji o analizi podataka

Kontinuirana integracija digitalnih tehnologija u lični i profesionalni život nudi značajne uvide u bezbednost, navodi CCICADA . Statistička analiza podataka prikupljenih sa stadiona širom zemlje identifikovala je oblasti slabosti u pogledu bezbednosne pokrivenosti i uticaja koji su specifični protokoli imali na učesnike, kao što su dugi redovi za projekcije i zakrčene pešačke staze. Podaci se takođe mogu koristiti za razumevanje ponašanja koje se često doživljava tokom evakuacije. Proučavanje ovih informacija omogućava organizacijama za bezbednost stadiona priliku da usavrše svoj pristup, taktike i alate za veću efikasnost.

Bez obzira koliko naporno radili na iskorenjivanju pretnji, moderni stadioni su primarne mete. Međutim, terorizam nije jedini igrač u ovoj igri. Prirodne katastrofe i nepredviđeni kvar infrastrukture predstavljaju podjednako značajan rizik. Srećom, većina svetskih stadiona prati ove mere bezbednosti kako bi zaštitila najdragoceniji događaj: život.

Praktična rešenja

Na parkingu

Veliki deo doživljaja utakmice za mnoge navijače bile su aktivnosti pre događaja  – na parkingu. Mrežne nadzorne kamere mogu pružiti sigurnost i sveobuhvatan pregled parkinga. Uz dodatak video i audio analitike i sirena za zvučnike, obezbeđenje može biti upozoreno kada se „zabava otme kontroli“ ili pokaže bilo kakvo antidruštveno ponašanje koje bi moglo da izazove neprijatnost kod drugih obožavalaca, što predstavlja bezbednosni rizik. SFO bi imalo mogućnost da fizički interveniše ili emituje upozorenje navijačima pre nego što događaji izmaknu kontroli.

optus Na kapiji

Čak i pre pandemije, mnogi stadioni su prešli na e-karte, štedeći sebi troškove štampanja i slanja ulaznica navijačima. Iako bi gubitak karata kao suvenir mogao razočarati neke, skeniranje pametnog telefona gledalaca je daleko praktičnije od razmene papirića na kapiji.

To znači da Stadioni traže pametne telefone kako bi prisutnim navijačima predstavili vreme ulaska na stadion. Umesto tradicionalnog stampeda kada se kapije otvore, stadioni mogu da obaveste navijače preko aplikacije za pametne telefone kada je njihov red da stanu u red na određenom terminalu za ulaz.

Uz dodatak analitike upravljanja redovima, stadioni mogu da se pozabave uskim grlima na ulazima u realnom vremenu i automatski obaveste  obezbeđenje kada treba da premeste neke navijače na manje zakrčeni gejt.

Unutar stadiona

U želji da zaštite svoje navijače i zaposlene, stadioni prelaze na beskontaktno i bezgotovinsko poslovanje. Da bi se izbegla gužva u dvorani, sa navijačima u redovima da kupe hranu i suvenire, stadioni usvajaju sopstvenu verziju „klikni i skupi“. Umesto da se okupljaju da jedu u dvorani, obožavaoci postavljaju i plaćaju svoje porudžbine preko svojih pametnih telefona i dobijaju obaveštenja kada su spremni za preuzimanje. Kada pokupe svoju narudžbinu, nova norma nalaže da se vrate na svoja mesta da jedu.

U VIP salonima i barovima, analitika upravljanja zauzetošću se takođe koristi za sprovođenje ograničenja okupljanja prema lokalnim uputsvima. Ako gomila koja se okuplja dostigne prag, osoblje stadiona automatski dobija upozorenje da rasprši grupu na manje grupe.

Osim zdravlja i bezbednosti, stadioni koriste inteligentnu mrežnu video tehnologiju kako bi poboljšali svest o situaciji tokom celog svog rada. Na primer:

  • Sigurnosno upozorenje kada analitika pokreta otkrije da neovlašćena osoba pokušava da uđe u zabranjeno područje kao što je svlačionica igrača, prostorije za novinare, VIP apartmani, kuhinje itd.
  • Nadgledanje kuhinja kako bi se osiguralo da zaposleni poštuju odgovarajuće zdravstvene i bezbednosne protokole prilikom rukovanja i pripreme hrane
  • Nadgledanje aktivnosti na kioscima sa robom i maloprodajnim radnjama kako bi se otkrile krađe i slično
  • Beleženje isporuka na utovarnim stanicama i obezbeđivanje dokaze za utvrđena neslaganja
  • Upravljanje izlazom sa događaja – Ako domaći tim gubi ili je to toliko jednostrana utakmica da je konačan rezultat neizbežan, navijači žele da izađu ranije.

Stadioni istražuju strategije koje će im omogućiti da održe bezbednosne standarde bez previše restrikcija prema navijačima. Tehnološka rešenja mogu pomoći u upravljanju kretanjem velike gomile kako bi se održalo zdravlje i bezbednost, zajedno sa veoma važnim audio komunikacijama kako bi svi bili informisani.

ŠTA KAŽE FIFA?

Upravljanje bezbednošću je krucijalno i bazira se na dobroj organizaciji, planskoj regulativi i u odgovornosti koje je detaljno razrađena i delegirana. Procena rizika i poštovanje smernica obezbeđenja je glavni i primarni uslov koji stoji i na početku javno dostupne dokumentacije FIFA Stadijum Safety & Security.

5/5 - (2 votes)
IZVORSports Management
Prethodni članakTOP 11 uobičajenih grešaka prilikom instalacije video nadzora
Sledeći članakVideo zapisi na društvenim mrežama – Ulazna vrata za krađu biometrijskih podataka