Veštačka inteligencija: Open AI ChatGPT pretrpeo prvu povredu ličnih podataka!

Brojnost korisnika ChatGPT, kao i ranjivosti koje sa sobom nose nove tehnologije stvaraju izrazito veliki rizik za povredu ličnih podataka.

240
Veštačka inteligencija: Open AI ChatGPT pretrpeo prvu povredu ličnih podataka!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema objavi na blogu Open AI-a u petak, 24. marta razotrkiveni su brojni lični podaci.

Lični podaci – hrana za Open AI

Brojnost korisnika ChatGPT, kao i ranjivosti koje sa sobom nose nove tehnologije stvaraju izrazito veliki rizik za povredu ličnih podataka.

„OpenAI“ kompanija koja stoji iza viralnog četbota „ChatGPT“ saopštila je da je veštačka inteligencija delila četove i poverljive podatke među korisnicima platforme, i da je to glavni razlog njegovog gašenja 20. marta.

Open Ai pretrpeo povredu ličnih podataka Prema objavi na blogu Open AI-a u petak, 24. marta razotrkiveni su brojni lični podaci kao i značajni podaci u vezi sa plaćanjem od oko 1,2% ChatGPT Plus pretplatnika koji su bili aktivni tokom devetočasovnog perioda.

„U satima pre nego što smo u ponedeljak isključili ChatGPT, bilo je moguće da neki korisnici vide ime i prezime drugog aktivnog korisnika, adresu e-pošte, adresu za plaćanje, poslednje četiri cifre broja kreditne kartice i datum isteka kreditne kartice.

Potpuni brojevi kreditnih kartica nisu bili dostupni ni u jednom trenutku“, napisali su zvaničnici Open AI.

Koja bi bila poruka trgovcima i pružaocima usluga u ovom domenu?

Šta možemo da očekujemo budući da se ovakve povrede desile najpopularnijem čet-bot-u na svetu? Veoma je važno da znamo kako korisničko iskustvo da bude deo dobrog marketinga i dobre bezbednosne prakse zaštite njihovih ličnih podataka. Živimo u eri u kojoj ljudi hrane tehnologiju ličnim podacima, pa iz toga proizilazi da je privatnost podataka najvažnija. Brojne vesti o špijunaži, oticanju, dostupnosti podataka, ugrožavanju privatnosti digle su američki Kongres na noge koji je nedavno istresao iz pantalona generalnog direktora TikTok-a.

Zašto je OpenAI uopšte isključio ChatGPT ?

Zvaničnici su rekli da su pronašli grešku u biblioteci otvorenog koda, koja je omogućila nekim korisnicima da vide naslove iz istorije ćaskanja drugog aktivnog korisnika. „Takođe je moguće da je prva poruka novostvorenog razgovora bila vidljiva u nečijoj istoriji ćaskanja ako su oba korisnika bila aktivna otprilike u isto vreme“, rekli su zvaničnici OpenAI.

Kompanija je otklonila grešku i prijavila  tehničke detalje  ovog problema. Međutim, kako je kompanija „zakrpila“ grešku, tada je otkrila da je ista ta greška možda uzročnik povreda  brojnih ličnih podataka.

5/5 - (1 vote)
IZVORCmswire
Prethodni članakTelefoni na meti hakera: Da li je vaš na listi?
Sledeći članakAI izmiče kontroli: Italija zabranila ChatGPT zbog zabrinutosti za privatnost