Bezbednost hotela: Zadovoljan gost je bezbedan gost

Čak i kad hoteli imaju jako obezbeđenje i stroge procedure kada je bezbednost u pitanju i dalje postoji rizik od sajber napada, provala, krađa, prevara i drugih krivičnih dela. Zato je bitno preduzeti preventivne mere i konstantno proveravati bezbednosne procedure. Što više razmišljate o bezbednosti to ćete više umanjiti rizike

991
bezbednot hotela zadovoljan gost je bezbedan gost
- Sponzor članka -hikvision srbija

Neadekvatne bezbednosne mere ne rezultiraju samo materijalnom štetom. Protiv hotela mogu biti podnete i krivične prijave, građanske parnice i sl. Sledeći saveti su najosnovniji za uspostavljanje dobre bezbednosne politike hotela.

  1. Redovni sastanci posvećeni bezbednosti. Na ovim sastancima bi trebalo razgovarati o bezbednosti gostiju, ali i unapređivati znanja, gledati edukativne video snimke, deliti materijal (brošure, priručnike). Ovo je vrlo praktičan način koji ne košta mnogo, a znatno unapređuje bezbednost gostiju i sposobnost službenika obezbeđenja da uoče sumnjivo ponašanje.
  2. Video-nadzor ne znači mnogo ako nema nikoga ko prati ekrane. Nova tehnologija rešava taj problem. Uz odgovarajući softver kamere sada uočavaju aktivnost u nekom delu objekta i alarmiraju službenike obezbeđenja.
  3. Uradite procenu i unapredite – brzo. Ukoliko se desilo krivično delo, na primer krađa, reagujte brzo. Obezbedite čitav deo hotela gde se krađa desila kako biste sprečili krađe i u susednim hotelskim sobama ili delovima hotela.
  4. Ljubaznost i bezbednost. Jedan od najprostijih načina za podizanje bezbednosti hotela je da uspostavite odličnu komunikaciju sa gostima. Pitajte goste hotela o tome kako ocenjuju boravak u hotelu i kako bi unapredili uslugu. I unapredite je. Na taj jednostavan način možete upoznati goste tako da lako možete da prepoznate nekoga ko nije gost, a došao je u hotel sa namerom da počini krivično delo. Službenici obezbeđenja takođe moraju da obrate pažnju na osobe koje ne odgovaraju profilu tipičnog gosta hotela.

Krađa i prevara: nadzor nad aktivnostima zaposlenih

Hotelijeri se suočavaju i sa krađama i prevarama zaposlenih. Ali krađa i i prevara imaju ogroman uticaj na poslovanje hotela i zadovoljstvo gostiju. Zaposleni u hotelu Renesans u Baton ružu ukrao je 34.000 dolara iz hotelskih sefova i izmenio finansijske izveštaje da prikrije tragove. Zaposleni u jednom hotelu u Talahasiju je ukrao 42.000 dolara tako što je prebacio novac sa računa hotela na privatne kreditne kartice. Postoje načini da se ovakve stvari spreče.

  1. Stvorite osećaj pripadnosti među zaposlenima. Što veći osećaj pripadnosti imaju zaposleni to će i bezbednost biti mnogo veća. Takođe, uvedite neku vrstu podele profita tako da motivišete zaposlene da zaustave ili prijave nedomaćinski odnos prema imovini hotela ili krađe, prevare… Zaposleni su oči i uši hotela. I kada vide neku neželjenu aktivnost vrlo verovatno da će pomisliti “Hej, nemoj to da radiš. Time umanjuješ moj deo profita”.
  2. Uvedite liniju za unutrašnje uzbunjivanje kako bi zaposleni mogli i anonimno da prijave krađu ili pretnje bezbednosti gostiju ili drugih zaposlenih. A kada zaposleni primete ugrožavanje bezbednosti imajte spreman sistem koji će ove prijave tretirati kao prioritetne.
  3. Kvalitetan kadar. U toku traženja kandidata za posao sprovedite bezbednosne provere – krivični dosije, upotreba psihoaktivnih supstanci itd. Kada nekoga zaposlite, upoznajte ga sa sistemom kontrola. Kada postoji video nadzor, manje su šanse da će zaposleni počiniti krađu ili prevaru. I iako deluje ekonomičnije da smanjite broj zaposlenih koji obavljaju isti posao, dugoročno gledano to je loše. Za neke bitne procese, kao što je nošenje torbi sa novcem, trebalo bi da imate bar dva zaposlena. Za neke poslove, recimo finansijske kontrole, možete se opredeliti i za spoljašnje saradnike.
  4. Dodajte aktivni monitoring video nadzoru. Većina hotela ima neku vrstu video nadzora zaposlenih na osetljivim mestima u hotelu kao što su prijavnica ili sefovi. Nova tehnologija omogućava novi nivo monitoringa. Softver omogućava da se određeni trenuci zabeleže (recimo transakcije novca), čime se izbegava potreba da se prate sati video materijala kako bi se uočila određena kriminalna aktivnost. Na primer, softver može da zabeleži trenutak kada se otvara blagajna i slično.

Sajber bezbednost: zaštita elektronskih granica

Kako tehnologija napreduje, tako napreduje i sposobnost kriminalaca da je zloupotrebi. Vlasnici i rukovodstvo hotela moraju redovno da vrše evaluaciju sajber bezbednosti.

  1. Povežite IT sektor sa sektorom bezbednosti. Ova dva sektora moraju da sarađuju, jer je bezbednost bitna za oba. Vrlo jasno utvrdite saradnju i zadatke ova dva sektora, kao i granice nadležnosti. U nekim hotelima ove dve službe imaju istog rukovodioca i zajednički budžet. I ova dva sektora moraju da imaju redovne sastanke na temu bezbednosti, možda čak i jednom nedeljno.
  2. Lokalna mreža. Mnogi sistemi koji su prikačeni na WI-Fi mogu biti u riziku od hakerskih napada. Zbog toga je bitno da instalirate VLAN ili virtuelnu mrežu. VLAN često ne zahteva dodatni hardver, a dodaje još jedan sloj bezbednosti između servera i potencijalnog hakera. Takođe, jedna od karakteristika VLAN-a je mogućnost postavke više bežičnih mreža koje imaju različite nivoe bezbednosti. Kompjuteri koji se koriste za posao imaju visok nivo bezbednosti, a one WI-FI mreže koje koriste gosti imaju niži nivo bezbednosti od ostatka mreže koja se koristi za posao.

Pazite se socijalnog inženjeringa. Ne dešavaju se sve sajber pretnje onlajn. Socijalni inženjering i fizički hakerski napadi na kompjutere su veliki rizik. Zaposleni moraju da obrate pažnju na fizičku bezbednost kompjutera, pristup kompjuterima, lozinke. Menjajte lozinke na svaka tri meseca. Redovnim patrolama proveravajte da li se neko zadržava u službenim prostorijama hotela.

4.5/5 - (4 votes)
Prethodni članakBenefiti fizičkog obezbeđenja
Sledeći članakZaštite lične podatke: 10 saveta za spečavanje krađe identiteta