Da li se kockate sa svojom budućnošću?

Ako niste pretrpeli sajber napad, bili ste izuzetno dobro pripremljeni, ili vrlo, vrlo srećni. Da li ste neverovatno dobro pripremljeni?

166
Da li se kockate sa svojom budućnošću?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bez obzira da li su u pitanju planovi za dizajn, medicinska dokumentacija ili dobri, staromodni detalji platne kartice – neko, negde će to videti kao svoj „obrok“. Većina sajber kriminalaca nije preterano uzbuđena niti uznemirena oko toga od koga kradu. Vi biste mogli biti sledeća žrtva krađe podataka. A to bi moglo uticati na svaki deo vašeg posla. Zato svi u Vašoj kompaniji, a ne samo stručnjaci za bezbednost, moraju razumeti pretnje i kako ih sprečiti, odnosno kako njihove uticaje umanjiti.

Prema Verizonovom izveštaju o sajber krađi podataka, 61% krađa je pogodila manja preduzeća u 2016-oj godini, što je za 8% više nego u 2015-oj godini, a u 2017-oj je taj procenat ostao isti.

Ko se nalazi iza tih napada?

  • 75% napada su izvele osobe koje nemaju nikakve veze sa kompanijom
  • 25% napada su izveli zaposleni u kompaniji

Koje se taktike najčešće koriste?

  • hakovanje
  • malver
  • krađa slabih šifri

Ko su najčešće žrtve?

  • Finansijske kompanije
  • Zdravstvo
  • Maloprodajne radnje i ugostiteljstvo.

Obučite svoje zaposlene da zaštite Vaša sredstva kroz četiri jednostavna koraka.

Edukujte ih. Pružite svojim zaposlenima osovne informacije o internet bezbednosti čim se pridruže Vašoj kompaniji. Neka potpišu kompanijinu (prihvatljivu za obe strane) politiku korišćenja koja opisuje korišćenje računara kao što su e-pošta, korišćenje društvenih medija i slično dok su na poslu. Statistički gledano, zaposleni su jedan od glavnih krivaca viruse i druge pretnje koje ulaze u vašu mrežu.

Obezbedite im individualne naloge. Svi zaposleni bi trebali da imaju svoj nalog za bilo koji uređaj i / ili aplikaciju koja je neophodna da se koristi za izvođenje svakodnevnih zadataka. Individualni nalozi omogućavaju reviziju radnji zaposlenih u slučaju napada i pomažu u otkrivanju da li su se oni dogodili slučajno ili namerno. Ali, neophodno je da se obezbede administrativna prava zaposlenima na tim funkcijama kako bi se ograničili unutrašnji napadi.

Zaštitite sve uređaje. Fizički zaštitie sve svoje uređaje koje koristitie na poslu i / ili za posao, kao i šifre. Svoje šifre možete dodatno zaštiti tako što ćete pri svakoj upotrebi šifre tražiti i neki dodatni vid autentifikacije koji će biti poznat samo Vama. I uvek zaključavajte svoje uređaje kada ih ne koristite. Tako se interni napadi svode na minimum. U slučaju da je Vaš uređaj već kompromitovan, ne čuvajte šifru na uređaju i uvek izaberite opciju „Nikada“ (never) kada Vam iskoči prozorčić sa ponudom da sačuvate Vašu šifru za e-poštu, aplikaciju itd.

Ne koristite javnu bežičnu mrežu (public wi-fi). Koriščenje javne bežične mreže ne samo da ugrožava Vaše lične / poslovne uređaje, već i otkrivaVaš saobraćaj svima ostalima koji koriste istu mrežu. Javne bežične mreže olakšavaju sajber kriminalcima pristup Vašim ličnim i / ili poslovnim informacijama. A ukoliko baš morate da koristite javnu bežičnu mrežu, koristite bezbedne pristupne tačke (hotspot) i isključite „Deljenje“ (sharing).

Izgradite svoju odbranu mudro. Dok napadači koriste nove taktike i trikove, njihove sveobuhvatne strategije ostaju relativno nepromenjene. Njihovo razumevanje je ključno kako biste znali da efikasno odbranite svoju organizaciju od sajber napada.

5/5 - (8 votes)
Prethodni članakRFID kartice, efikasni bezbednosni novitet!
Sledeći članakNASTAVAK USPEŠNE SARADNJE: Sednica IO SAMKB sa beogradskim aerodromom