Telekom Srbija prvi u regionu predstavio platformu za razvoj IoT usluga baziranu na LoRa tehnologiji

Jednostavno upravljanje kućnim uređajima na daljinu, daljinsko očitavanje parametara ljudskog organizma ili upravljanje informacijama o slobodnim parking mestima nisu više daleka budućnost, već realnost koja nas okružuje. Kompanija Telekom Srbija održala je prezentaciju najsavremenije infrastrukture namenjene IoT rešenjima - LoRa mreže.

395
Telekom Srbija prvi u regionu predstavio platformu za razvoj IoT usluga baziranu na LoRa tehnologiji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kao prvi operator u regionu i pedeseti u svetu, kompanija Telekom Srbija” predstavila je najsavremeniju infrastrukturu namenjenu IoT rešenjima – LoRa mrežu.

LoRa mreža omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja i senzora i predstavlja osnovu za razvoj IoT ekosistema, tj. digitalizaciju i digitalnu transformaciju društva u celini. To je tehnologija koja kroz ekosistem senzora obezbeđuje sve preduslove za kreiranje najrazličitijih poslovnih rešenja.

Predstavljanju platforme su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i osnivač kompanije “Bitgear” Dejan Dramićanin.

Jednostavno upravljanje kućnim uređajima na daljinu, daljinsko očitavanje parametara ljudskog organizma ili upravljanje informacijama o slobodnim parking mestima nisu više daleka budućnost, već realnost koja nas okružuje.

Ističući da LoRa mreža predstavlja jedan od stubova procesa digitalizacije u svim sferama života, generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk, izjavio je da je kompanija Telekom Srbija ponosna što prva u regionu pušta u rad IoT mrežu koja je bazirana na savremenoj LoRa tehnologiji.

„Takođe, ponosni smo i što smo sa našim partnerima iz Bitgear-a kreirali senzorski uređaj, jedinstven u svetu, čijom primenom rešavamo decenijski problem kompanije, konačno uspostavljajući bezbednosnu kontrolu nad našom podzemnom kablovskom infrastrukturom, jednim od ključnih resursa za nesmetano poslovanje. Sa dubokim uverenjem mogu da poručim da je Telekom Srbija spreman da pomogne svima, od velikih sistema, malih i srednjih preduzeća do startap kompanija, da zajedno kreiramo digitalnu budućnost“, dodao je Ćulibrk.

Naglašavajući strateški značaj procesa digitalizacije za građane i privredu, kao pozitivan primer za dalji razvoj te oblasti, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je saradnju državne kompanije kao što je Telekom Srbija sa domaćim inovativnim kompanijama poput „Bitgeara”.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je reč o kompaniji koja je, kako je objasnila, potekla u biznis inkubatoru tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Saradnjom države i domaćih startap i inovativnih kompanija, podržavamo razvoj domaćeg IT sektora, dobijamo razvijena rešenja koja su naša intelektualna svojina, povećavamo vrednost domaćih kompanija, javnih i privatnih, a Srbija postaje destinacija koja se prepoznaje kao centar tehnologija i inovativnih rešenja i kao izvoznik znanja“, rekla je Brnabić.

Premijerka je ovom prilikom pozvala i druge kompanije, pre svega javna preduzeća, da identifikuju probleme koje imaju u poslovanju i da pozovu domaće firme, fakultete i institute da zajedno rade na rešavanju tih problema, a da onda od tih rešenja naprave proizvod koji će moći da izvoze iz Srbije. „Vlada će dalje ohrabrivati i pomagati ovakve inicijative“, istakla je Brnabić.

U obraćanju predstavnicima medija, predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je kako je kompanija Telekom pokazala kako treba tržišno razmišljati. „Telekom Srbija je jedna od retkih državnih kompanija koja je rešenje pronašla u saradnji sa domaćom kompanijom, a ovaj proizvod, za kojim će, verujem, biti potražnja na globalnom nivou, napravljen je u Srbiji“, naglasila je Brnabić u obraćanju.

Ističući značaj tehnološkog iskoraka kompanije „Telekom Srbija” za srpsku privredu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je kompanije da se upoznaju se mogućnostima LoRa mreže i da je iskoriste kao platformu za razvoj novih proizvoda i usluga, digitalizaciju i unapređenje poslovanja.

„Privredna komora Srbije će, u sklopu podrške kompanijama da se digitalno transformišu, aktivno raditi na predstavljanju svojim članicama prednosti nove i najsavremenije tehnologije, koju je Srbija primenila prva u regionu. Nastavićemo, kao u slučaju „Bitgear-a”, da podstičemo partnerstva rastućih tehnoloških kompanija i inovativne startap zajednice sa Telekomom, koja će domaćim firmama iz svih sektora privređivanja – od agrobiznisa i energetike, preko industrije do uslužnih delatnosti, doneti efikasnija poslovna rešenja, konkurentnu prednost i obezbediti osnove za pametan rast“, izjavio je Čadež.

Prisutnima je ovom prilikom prikazan i deo praktične primene LoRa tehnologije iz domena bezbednosti i zaštite imovine i infrastrukture.

Dejan Dramićanin, osnivač „Bitgear-a”, tim povodom je izjavio: „Izuzetno nam je drago što je Bitgear prvi korisnik LoRa mreže Telekoma Srbija, koja će, ubeđen sam, biti pokretač razvoja novih domaćih rešenja za digitalnu transformaciju. Naše rešenje na inovativan način koristi najsavremenija svetska dostignuća u telekomunikacionoj i industriji senzora, a projekat koji smo vam danas prikazali spada u red najvećih IoT projekata u Evropi i predstavlja rezultat domaćeg znanja. Radom na ovom projektu smo stekli i referencu za izvoz originalnog domaćeg rešenja, tako da za naš proizvod već postoje interesovanja u Evropi, Južnoj Americi i Africi. Ovo je direktan pokazatelj uticaja Telekomovog projekta na srpsku privredu, a država će od izvoza srpskog rešenja imati višestruki prihod kroz porez na dobit.“

U nedavnom intervjuu za „Večernje novosti“, generalni direktor kompanije „Telekom Srbija“ Predrag Ćulibrk govorio je o ovoj mreži. On je tom prilikom objasnio da postoje tri stuba koja su preduslov za uspešnu digitalizaciju: prvi je klaud tehnologija, drugi ‘big data’ centri odnosno sakupljanje i obrada informacija, i treće takozvane IoT mreže – ‘internet stvari’. Bez IoT mreže nema digitalne transformacije u punom smislu.

„’Internet stvari’ je mreža koja povezuje sve vrste senzora sa posebnim baznim stanicama i dalje do klaud i big data platformi, koje će omogućiti upravljanje stvarima na daljinu. Tako će u zdravstvu, na primer, lekaru u ordinaciji biti omogućeno da na daljinu očitava vitalne funkcije svog pacijenta putem narukvice sa senzorom koju on kod kuće nosi na ruci… Velika je primena i u poljoprivredi, transportu, logistici…“, rekao je Ćulibrk tom prilikom za „Večernje novosti”.

LoRa mreža trenutno pokriva Beograd i njegovu širu okolinu, a uskoro će pokrivati teritoriju cele Srbije.

5/5 - (1 vote)
IZVORTelekom Srbije
Prethodni članakKakva je ideologija najozloglašenije terorističke organizacije na svetu – Al Kaide?
Sledeći članakTehnologija prepoznavanja lica na olimpijskim igrama u Tokiju 2020.