Osam načina da zaštite Vaš mobilni telefon od krađe

Zamislite šta bi se desilo kada bi neko dobio pristup svim vašim kontaktima, fotografijama, profilima na društvenim mrežama, porukama, pa čak i nalogu u banci? Sve ovo nalazi se na vašem mobilnom telefonu, a mala neopreznost, gužva u gradskom prevozu i spretnost lopova dovoljni su da doživite ovakvu noćnu moru.

2747
Osam načina da zaštite Vaš mobilni telefon od krađe
- Sponzor članka -hikvision srbija

Imaju kameru, GPS, aplikacije za prognozu vremena, muziku – što ih čini neizbežnim kada krećemo na letovanje ili neku drugu vrstu odmora. Međutim, da li ste znali da se najveći broj krađa mobilnih telefona dogodi upravo na odmoru? Vrednost ukradenih mobilnih telefona u svetu meri se milionima eura, a svaki vlasnik smart telefona potencijalna je meta za lopove.

Evo nekoliko saveta da sačuvate Vaš mobilni telefon dok ste na odmoru.

  • Podesite zaključavanje telefona

Ukoliko niste podesili zaključavanje telefona do sada, letovanje je pravo vreme za to. Ono možda neće zaštititi mobilni telefon od eventualnih krađa, ali će barem otežati pristup podacima onome ko to pokuša.

Zato je najbolje da podesite zaključavanje telefona šifrom. Šifra može podrazumevati ukucavanje brojeva koje ste Vi odabrali, ili prevlačenje šablonima po tačkicama koje na njemu pojavljuju. Napredniji telefoni imaju mogućnost otključavanja na otisak prsta. Pored toga, postoji i opcija da ukoliko neko više puta pokuša da otključa telefon, uključi se prednja kamera i uslika lice te osobe.

Posle svake upotrebe možete ručno zaključati telefon, ili ako vam je lakše omogućite automatsku zaštitu tastature telefona (zaključavanje tastature). Odredite vreme za koje će se telefon automatski zaključati. Ovo vreme unosi korisnik telefona i ono može da bude u rasponu od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Obično je dovoljno da to bude oko 10 sekundi, pa i kraće.

Kako uključiti zahtev za zaštitu telefona lozinkom? Ova opcija se nalazi u Podešavanjima, i slična je kod većine telefona: Podešavanja/Settings – Telefon/Phone – Podeš. bezbednosti/Phone – Telefon i SIM kartica, pa izaberite Šifru zaštite/password protection i sledite dalja uputstva. Odrediti šifru koja mora da sadrži najmanje 4 znakova, zavisno od proizvođaća. Takođe odredite i vreme zaključavanja.

Istom lozinkom možemo sasvim da onemogućimo neželjeno korišćenje telefona, a na nekom telefonu možemo da izaberemo da zaštitimo samo memoriju, multimediju…

Neki modeli imaju opciju i Udaljenog zaključavanja. Podešavanja/Settings – Telefon/Phone – Podešavanje bezbednosti/Phone – Telefon i SIM kartica – udaljeno zaključavanje telefona – omogućiti ovu opciju, uneti tekstualnu poruku koju treba upamtiti/upisati negde, ponovo uneti isti tekst za potvrdu i na kraju treba uneti šifru blokade. Telefon ćete zaključati tako što ćete na broj kartice koja je u njemu poslati SMS sa istom tekstualnom porukom koju ste uneli prilikom podešavanja daljinskog zaključavanja, a za otključavanje tražiće da ukucate šifru blokade.

  • Zaštitite podatke sa VPN sistemima

VPN zaštita je definitivno najbolji oblik zaštite podataka koji se nalaze u mobilnom telefonu prilikom putovanja. U tom periodu ne koristite mobilni internet, već obično držite uključen Wifi i tražite besplatne mreže.

Neki hakeri prave slobodan Wifi baš zbog naivnih turista koji se na mrežu prikače. Naravno, ovde se ne govori o slobodnim WiFi mrežama koje zvanično postave turistički centri. Tada se može lako pristupiti svim podacima i šiframa sa vašeg telefona koje se mogu zloupotrebiti. Na svu sreću, postoji način da se od ovih napada zaštitite, a to je VPN.

Njegova uloga je da sačuva sve Vaše podatke sigurnim čak i kada se ulogujete na nezaštićene Wifi mreže. Hakeri tako neće moći da zloupotrebe Vaše podatke, a u zavisnosti od VPN zaštite možete ostati i sasvim neprimećeni.

  • Uključite GPS

Dobro je imati GPS uključen na telefonu naročito ako ste u nepoznatom gradu da bi ste se brže i bolje snašli. Koristeći se mapama možete doći do određene destinacije koristeći se najkraćim putem. Takođe, GPS će poslužiti i ukoliko se dogodi da Vam telefon ukradu. Uključivanjem GPS-a, imate mogućnost praćenja sopstvenog telefona, što Vam može pomoći da ga lakše i pronađete.

  • Nemojte čuvati telefon u džepu ili ostavljati na vidnom mestu

Pokušajte da ne ostavljate mobilni telefon na stolovima u kafiću, restoranu ili bilo kom drugom mestu, jer će lopovi iskoristiti Vaš trenutak nepažnje.

Ukoliko se vozite gradskim prevozom, pokušajte da mobilni telefon ne vadite iz džepa ili torbe. Iako je najjednostavnije da se telefon stavi u zadnji džep, to se ipak nikako ne preporučuje na putovanjima. Verovatno ćete biti u velikim gužvama, okruženi mnoštvom drugih turista. Svi džeparoši znaju na kojim se destinacijama najviše turista okuplja, pa se oni nalaze u blizini. Velika verovatnoća je da nećete ni primetiti dok ne bude prekasno. Zato, najbolje je da Vaš mobilni telefon, zajedno sa drugim dragocenostima poput novčanika i pasoša držite u torbicama koje se vezuju oko struka ili u rančevima koji se ne otkopčavaju jednostavno.

Takođe, koristite opciju „hands free“ prilikom razgovora. Pomoću „hands free“ slušalica manje ćete držati Vaš mobilni telefon u rukama na javnim mestima, što će smanjiti rizik da budete meta kradljivaca.

  • Uključite zahtev za PIN kod

Zaštita PIN kodom nam je potrebna u slučaju krađe, kada osim što ostanemo bez telefona može da se desi da nam, ukoliko smo postpejd korisnik, neko napravi astronomski račun koji moramo mi da platimo.

Zato, omogućite uslugu Zahtev za PIN šifrom (lični identifikacioni kod). Ukoliko ostavite isključen telefon, svaki put nakon uključivanja, uređaj će tražiti da ukucate PIN šifru . Ukoliko se PIN više puta za redom pogrešno upiše, kartica će se blokirati.

Da bi se kartica odblokirala, treba uneti PUK šifru (lični deblokirajući kod). Ukoliko neko više puta unese pogrešan PUK, kartica će biti trajno blokirana.

Ako koristite Govornu poštu, takođe postavite lozinku. Ovim ćete sprečiti da Vaša pošta bude preslušana od strane osoba koje nemaju vaše odobrenje.

Nikada ne čuvajte vaše lozinke i PIN u telefonu, već se potrudite da ih zapamtite, ili ih čuvajte zapisane negde van telefona.

Takođe, obavestite Vašeg mobilnog operatera o krađi, kako bi isti blokirao karticu i onemogućio lopovima da naprave astronomski račun, naročito ukoliko se krađa dogodi u inostranstvu.

  •  Sačuvajte podatke sa telefona tako što ćete koristiti „sigurna mesta za podatke“

Brojevi, fotografije, video zapisi, dokumenti i mnogo toga se može sačuvati na zaštićenim mestima kao što su ICloud, Google Drive ili Microsoft OneDrive.

Kada se uspostavi veza, smart telefoni nude mogućnost da se svi podaci s uređaja prebace na sistem za skladištenje podataka. Na taj način, ukoliko redovno ažurirate svoje podatke, u slučaju gubitka ili krađe mobilnog telefona, Vaši podaci neće biti zauvek izgubljeni.

Ukoliko koristite „pametni“ telefon instalirajte Firewall i neki od antivirus programa za mobilne uređaje. Takođe, ukoliko instalirate aplikacije, vodite računa o tome da su pouzdane i proverene, jer one mogu da sadrže viruse. Izbegavajte i sumnjive web sajtove i ne otvarajte sumnjivu e-poštu (spam).

  • Jedinstveni broj mobilnog telefona

Dve od tri osobe koje prijave krađu mobilnog telefona ne znaju jedinstveni broj svog uređaja koji se može koristiti za identifikaciju i praćenje uređaja. Ukoliko policija pronađe lopova, identifikacioni broj će pomoći da otkrijete da li se radi o Vašem mobilnom telefonu.

Takođe, zapišite IMEI broj. Za Android uređaje on se nalazi unutar odeljka za bateriju, dok je na Ajfonu on na zadnjoj strani uređaja, a ima ga i u dokumentima kao što su kupoprodajni ugovor ili garancija na telefon. Postoji još jedan način da saznate ovaj broj – ukucajte *#06# i jedinstveni broj uređaja će se pojaviti na ekranu.

IMEI broj će Vam koristi kako bi mogli da blokirate uređaj ukoliko bude ukraden. Prilikom prijave krađe, policiji i mobilnom operateru potrebno je dati ovaj broj. Na osnovu IMEI broja, mobilni operater može da blokira vaš telefon tako da niko ne može da ga upotrebljava dok ga ne pronađete.

  • Aplikacije za praćenje uređaja

Postoje stotine aplikacija koje nude mogućnost praćenja mobilnog telefona. Ukoliko izgubite smartphone, a već imate instaliranu aplikaciju za praćenje uređaja, pomoću GPS-a možete videti poslednju lokaciju gde se nalazio Vaš mobilni telefon.

Ukoliko imate opciju Mobile tracker, obavezno je uključite. Ova opcija je veoma korisna u slučaju krađe telefona. Obično svako ko ukrade telefon baci vašu karticu i umesto nje stavi svoju. Čim se uključi, telefon vam automatski šalje SMS poruke na brojeve koje ste upisali prilikom podešavanja, a u porukama se nalazi broj kartice koja je trenutno ubačena u vaš telefon! Koliko god puta da promeni broj, svaki put će vam stići poruka sa informacijom o novom broju koji se nalazi u vašem telefonu. Na Samsungovom telefonu to bi izgledalo ovako: Security / Mobile tracker / (ako ste uklučili lozinku za zaklučavanje telefona tražiće vam da je ukucate); Mobile tracker /On / Off- uključiti On Recipients/primaoci- upišite brojeve telefona na koji će vam stići poruka o vašem ukradenom telefonu, možete da upišete dva broja po želji, Sender/ pošiljalac- upišite ime pošiljaoca, možete vaše ime, ili ime vašeg telefona Message/poruka – ovde ništa ne treba upisivati. I na kraju, naravno Save/ zapamti.

Za telefone nove generacije postoji još nekoliko mobilnih aplikacija za zaštitu od krađe telefona.

Prey je aplikacija za zaštitu uz koju ćete moći da pratite ne samo svoj mobilni telefon već i tablet i laptop uređaje i druge pametne gedžete koje imate. Aplikacija dozvoljava da jednim nalogom povežete do tri uređaja. Funkcioniše tako što, nakon što registrujete svoj uređaj, u bilo kom trenutku možete prijaviti njegov nestanak na sajtu Preya. Nakon toga, moći ćete jednostavno da uđete u trag svom gedžetu ili da ga zaključate. Takođe, možete kreirati poruku koja će se pojaviti na ekranu telefona (zamislite da lopov odjednom ugleda poruku: „Vrati mi moj telefon!”), podesiti da zvoni alarm, čak i napraviti fotografije telefonom koje će se potom pojaviti na vašem računaru (i tako saznati kako izgleda otmičar vašeg omiljenog gedžeta).

Cerberus je aplikacija koja nudi brojne opcije zaštite. Ne samo da možete zaključati svoj uređaj putem onlajn upravljanja već to možete učiniti i putem SMS poruke, što je korisno posebno u slučaju ako vaš ukradeni telefon nema internet konekciju. Uz ovu aplikaciju, dobićete notifikaciju da je vašem telefonu promenjena SIM kartica, a takođe možete daljinski praviti fotografije ili snimiti video. Možda najbolja funkcija koja izdvaja ovu aplikaciju od drugih jeste AutoTask, preko koje možete podesiti formulu akcije tipa „Ako je uneta šifra pogrešna, oglasi alarm”. Cerberus je dostupan kao besplatna aplikacija tokom prve nedelje korišćenja, nakon čega zahteva godišnju pretplatu koja je jeftinija od većine drugih aplikacija. Predstavlja jednu od najboljih aplikacija protiv krađe, ali joj manjka jednostavnost, te može biti komplikovana korisnicima koji nisu vični tehničkim novitetima.

Where’s My Droid je verovatno najbolja aplikacija protiv krađe telefona. Where’s My Droid nudi većinu opcija kao Cerberus, ali je mnogo jednostavnija za upotrebu. Besplatna verzija dozvoljava vam da daljinski postavite šifru za pristup uređaju, locirate telefon, učinite da on zvoni, podesite notifikacije za slučaj da je SIM kartica u telefonu zamenjena i još mnoga toga. Ukoliko nadogradite aplikaciju premijum verzijom, dobićete, između ostalog, opcije skrivanja ikonice aplikacije kako niko ne bi mogao da je ukloni, zatim fotografisanja putem daljinske kontrole, a uz Elite verziju, koja zahteva godišnju pretplatu, moći ćete i da vidite istoriju lokacija uređaja i statistiku, kao i da postavite zone izvan kojih će se sa telefona oglasiti izabran zvuk.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakUčionice budućnosti: Kamere za prepoznavanje lica koje prate aktivnost na času
Sledeći članakDigitalna pismenost je uslov za bezbedno korišćenje interneta