Da li je istina ili mit da Google zna baš sve o nama?

Ako koristite Google za pretraživanje, Chrome za pregledavanje stranica, Gmail za primanje pošte ili Android pametni telefon, ostavili ste gomilu ličnih podataka na raspolaganju Google-u. Iznenadilo bi vas koliko ste ličnih i identifikacionih podataka prepustili Google-u, a da toga niste ni svesni. Google od svojih korisnika prikuplja velike količine podataka – pretraživanja, lokaciju na kojoj se nalaze, stranice koje posećuju, šta slušaju na YouTube-u, čije su slike gledali na Facebook-u, koji im je broj telefona... i teško ga je u tome zaustaviti.

403
da-li-je-istina-ili-mit-da-google-zna-bas-sve-o-nama
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ukoliko želite da vidite koje podatke je Google prikupio o vama do sada, posetite stranicu koja se zove „My Account“ (Moj nalog). Ulogujte se sa svog Google naloga i možete videti sve podatke koje Google ima o vama. Kliknete li na „My Activity“ (Moja aktivnost), možete videti gotovo sve što ste radili na internetu, a ima veze s vašim Google nalogom. Bez obzira koji pretraživač koristite, ukoliko traženu informaciju upisujete u Google, on će je zapamtiti. Kako biste pristupili tim podacima i, što je još važnije, obrisali one koje ne želite da delite sa Google-om, udjite u „My Activity“. Tamo ćete pronaći istoriju pretraživanja, preglede stranica, YouTube-a, vesti koje ste pretraživali na Google-u.

Da li želite da zaustavite Google u praćenju vaših aktivnosti?

Kako biste Google-u ograničili koje podatke o vama može uzimati, a koje ne, morate otići u „My Account“ i pod „Personal info & privacy“ (Personalne informacije i privatnost), odabrati „Manage your Google activity“ (Upravljanje vašim Google aktivnostima). Potom, odaberite „Activity controls“ (Kontrolu aktivnosti) i dobićete popis svih aktivnosti koje Google prati, a koje su vezane za vas. Pronađite „web and app activity“ (aktivnost na webu i aplikaciji) te isključite preuzimanje svih vaših pretraga prebacivanjem prekidača koji se nalazi s desne strane. To znači da od tog trenutka na dalje Google više neće pratiti šta radite, ali ne i da je zaboravio na sve šta ste do tada radili. Takođe je poželjno da ne ostavljate tragove za sobom. Vaše aktivnosti na internetu možete obrisati. Opcija za brisanje se otvara kada kliknete na tri vertikalne tačke, koje se nalaze u gornjem desnom uglu otvorene stranice. Otvoriće vam se padajuća lista, tada odaberite opciju istorija, gde možete obrisati pojedinačnu aktivnost („Delete activity by“), sve („All time“) ili sta ste tržili u određenom vremenskom periodu.

Da li vam je uključena lokacija?

Korisnici pametnih telefona često ostavljaju uključeno utvrđivanje lokacije kako bi lakše i brže pronašli nešto na mapi, ali i kako bi, u slučaju gubitka ili krađe, lakše pronašli svoj pametni telefon. Otkrivanje lokacije može biti i bezbednosno pitanje pa je na vama da odlučite da li želite da otkrivate svoju lokaciju ili ne. Google nudi opciju onemogućavanja praćenja lokacije. Odaberite „Location History“ odnosno „Places you go“ kako biste proverili gde ste sve bili, odnosno šta je Google zapamtio. Jednostavno prebacite prekidač iz uključenog u isključeni položaj. Za brisanje lokacija odaberite dodatnu opciju „Manage Activity“ i potom u donjem desnom uglu kliknite na ikonu kante za smeće. Ako ne želite da Google i dalje pamti vaše lokacije, s leve strane nalazi se „Location History“ (istorija lokacija) koju možete pauzirati. To znači da Google više neće pratiti vaš pametni telefon.

Google takođe pamti i svaku glasovnu naredbu na vašem Androidu ili na iPhone-u. Ako želite da ih čujete dovoljno je otići u „My Activity“ i odabrati „Voice & Audio Activity“ (Glasovna i audio aktivnost).

Kotrolišite odavanje podataka i na YouTube-u

Verovatno ste primetili da na naslovnoj strani YouTube-a uvek možete videti one snimke, koje najčesce gledate, odnosno preporuku za one snimke koji bi vam svideli. To je posledica gomile podataka o videima koje ste pregledavali, a koje je Google zapamtio. Kako bi to kontrolisali udjite u  „Activity Controls“. Možete pogledati koje ste sve snimke pregledavali, ali i šta ste sve tražili. U „Watch History“ možete videti svoje pretrage i obrisati ih. Ako vam sve ovo nije dovoljno, Google ima zanimljivu opciju „Privacy check-up“ (provera privatnosti) koja vas u nekoliko klikova vodi kroz najranjivije delove profila i savetuje vam kako zaštititi svoj profil.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakUticaj veštačke inteligencije na BIOMETRIJSKO PREPOZNAVANJE LICA
Sledeći članakSRBIJA DO GUŠE U ĐUBRETU: Upravljanje i odlaganje otpada u Srbiji nije za pohvalu!