DRUGI DEO: Bezbednost na LinkedIn-u

Posle velike povrede bezbednosti koja se desila 2012. godine, LinkedIn je pojačao mere zaštite i osigurao da se njegovi korisnici osećaju bezbednije kada koriste usluge profesionalnog umrežavanja. Svakako, kao i na svakoj drugoj mreži, budite oprezni u vezi sa informacijama koje objavljujete na LinkedIn-u, i učinite sve što je u vašoj moći da se zaštitite od hakera i drugih zlonamernih korisnika.

572
- Sponzor članka -hikvision srbija

Neki od načina da se osećate bezbednije na LinkedIn-u su :

Uključite dvofaktorsku (two-factor) verifikaciju

Na bilo kojoj mreži gde delite informacije o vama, poželjno je ako imate tu mogućnost da koristite ovu meru zaštite, iskoristite odmah njene prednosti. LinkedIn olakšava podešavanje autentičnosti sa dva faktora za vaš nalog. Kliknite na ikonu „ja“ u gornjem desnom delu vašeg profila, zatim izaberite „podešavanja i privatnost“. (Ako niste dostavili LinkedIn sa brojem telefona, moraćete to da uradite). Kliknite na izmeni i pratite dalje korake.

Uzimajući u obzir koliko bitnih informacija kako o nama, tako i o našem poslovanju delimo na ovoj poslovnoj mreži, bitno je da budemo sigurni da smo adekvatno zaštićeni i da ne dovodimo našu bezbednost u pitanje. Korišćenje dvofaktorske (two-factor) verifikacije posebno je važno ako ste pretplatnik na LinkedIn Premium, jer ste na ovom sajtu ostavili svoju kreditnu karticu.

Ne sinhronizujte svoje profile na različitim društvenim kanalima

Ova društvena mreža je u vlasništvu Microsoft-a, tako da može da se sinhronizuje sa Microsoft Office-om kako bi vam pomogla da napravite biografiju u programu Word. Pored toga, LinkedIn se sinhronizuje sa poslovima i poslodavcima kada delite svoj nalog preko API-ja (često preko dugmeta „Connect LinkedIn“). Može se sinhronizovati i sa vašim Twitter nalogom, tako da željeni sadržaj možete da preusmerite na obe mreže.

Kada povežete sve ove naloge, svi oni dobijaju pristup nekom delu vaših podataka, i svi oni povećavaju rizik od kompromitovanja vašeg LinkedIn profila, jer ako jedna od ostalih mreža bude ugrožena od strane hakera ili nekog drugog zlonamernog korisnika i vaši podaci na LinkedIn-u su u problemu. Dok neke od ovih veza mogu biti zaista korisne, većina njih se ne isplati, samo time povećavate rizik i ranjivost vašeg naloga na poslovnoj mreži. Zato bi bilo najbolje da ukoliko ne vidite prednost od sinhronizovanja sa određenom mrežom, izbegnete tu opciju i odbijete zahtev za povezivanje sa vašim LinkedIn profilom.

Ako ste već povezali servise i želite da prekinete njihovu povezanost, kliknite na ikonu „ja“ u gornjem desnom delu vašeg profila, a zatim odaberite „podešavanja i privatnost“. Odatle, idite na „partneri i usluge“ i naći ćete tri opcije: jedana za upravljanje Microsoft uslugama, druga za upravljanje Twitter-om i trećia koja se odnosi na druge „dozvoljene usluge“. Jednostavno kliknite na njih i pritisnite „ukloni“ i na taj način ćete prekinuti sinhronizaciju sa istim.

Isključite ciljane oglase

Kao i svaka društvena mreža, LinkedIn želi da vam pokaže ciljane oglase na osnovu vaših interesa. Svaka vaša aktivnost na LinkedIn-u i internetu uopšte se prati, shodno tome LinkedIn vam predlaže oglase koji su u skladu sa vašim interesovanjima. Ne možete da sprečite LinkedIn da vas prati, ali možete da ograničite mogućnost da se vaši podaci koriste za personalizovane oglase. Da biste isključili personalizovane oglase, kliknite na ikonu „ja“ u gornjem desnom delu profila, a zatim izaberite „podešavanja i privatnost“.

Odatle kliknite na deo „oglasi“ i dobićete dugačku listu funkcija koje se odnose na podatke koje možete isključiti. Preporučujem da ih sve isključite, ali naročito prve tri opcije, „uvid na osnovu web sajtova koje ste posetili“, „oglasi izvan LinkedIna“ i „podaci profila za personalizaciju“. Prva dva omogućuju LinkedInu da prikuplja i koristi podatke o vašim web aktivnostima izvan LinkedIna, a treći omogućava LinkedIn-u da koristi informacije o vašem profilu.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPRVI DEO: Bezbednost na LinkedIn-u
Sledeći članak5G mreža: Nije to baš tako sjajno