PROFIT OD PRIVATNOSTI: Google može da prati svaki vaš korak iako ste isključili lokaciju

„Google je naveo korisnike da veruju da bi promena njihovog naloga i podešavanja uređaja omogućila da zaštite svoju privatnost i kontrolišu kojim ličnim podacima kompanija ima pristup“.

239
- Sponzor članka -hikvision srbija

Vašington DC, Teksas, država Vašington i Indijana najavili su u ponedeljak najnoviju tužbu protiv tehnološkog giganta navodeći da je Google obmanuo korisnike nezakonitim prikupljanjem podataka o njihovoj lokaciji čak i kada su verovali da je takva vrsta praćenja onemogućena.

Google je naveo potrošače da veruju da bi promena njihovog naloga i podešavanja uređaja omogućila da zaštite svoju privatnost i kontrolišu kojim ličnim podacima kompanija može da pristupi“, rekao je državni tužilac Karl Racine. „Istina je da, uprkos Google-ovim izjavama postoji sistem koji omogućava sistematsko praćenje korisnika i ubiranje profita od njihovih ličnih podataka“.

Racine je opisao Google-ove prakse privatnosti kao „smele lažne prezentacije“ koje potkopavaju i ugrožavaju privatnost potrošača. Njegova kancelarija je počela da istražuje kako Google rukuje podacima o lokaciji korisnika nakon što je izveštaj Associated Press-a  2018. otkrio da su mnoge Google aplikacije na iOS-u i Android-u beležile podatke o lokaciji čak i kada su korisnici izabrali opcije privatnosti koje eksplicitno kažu da je praćenje isključeno ili onemogućeno. AP je koordinirao sa istraživačima IT nauka na Prinstonu kako bi potvrdio svoje nalaze.

„Google stranica za podršku na ovu temu se oglasila: „Možete da isključite Istoriju lokacija u bilo kom trenutku. Kada je Istorija lokacija isključena, mesta na koja idete se više ne čuvaju“, preneo je AP.  Kako kaže tužilac „To nije istina. Čak i kada je Istorija lokacija pauzirana, neke Google aplikacije automatski skladište vremenski označene podatke o lokaciji bez pitanja.“

U tužbi se tvrdi da je Google kreirao sistem za praćenje lokacije koji korisnici ne mogu da isključe pri čemu je obmanuo korisnike o tome kako podešavanja privatnosti mogu da zaštite njihove podatke u aplikacijama i na nivou uređaja na Android-u.

Zakon o zaštiti potrošača (CPPA) zabranjuje obmanjujuće i nesavesne poslovne prakse, a kancelarija tužioca Racina sprovodi sudsku zabranu protiv Google-a i nastoji da primora kompaniju da isplati profit koji je ostvarila od nezakonitog prikupljanja korisničkih podataka – obmanom potrošača o njihovoj privatnosti.

5/5 - (4 votes)
IZVORTechCrunch
Prethodni članakISTINA – IZAZOV: Procena rizika i najčešće identifikovani problemi u kompanijama
Sledeći članakNEDELJA PRIVATNOSTI PODATAKA 2022: Koje lekcije nismo naučili?