BEZBEDNI U KUĆI, BEZBEDNI NA POSLU: Evo kako funkcioniše alarm monitoring i zašto vam je potreban

Opremanje vaše zgrade visokokvalitetnim protivprovalnim alarmnim sistemom jedan je od najpouzdanijih načina da zaštitite svoju imovinu. Nije važno koliko je vaša zgrada velika ili mala, obezbeđivanje sigurnosti svih vaših vrata, prozora i drugih ulaznih tačaka je od vitalnog značaja za čuvanje vaših stvari i dragocenosti u svakom trenutku.

498
- Sponzor članka -hikvision srbija

Alarm monitoring (sistem za nadzor alarma) je deo kompletnog sistema bezbednosti. Predstavlja detaljnu komunikaciju između vašeg bezbednosnog sistema i centralne stanice vašeg provajdera bezbednosti.

Oglašava se alarmom  (izuzetno visokim decibelom, tako da je čujnost velika često i van objekta koji se obezbeđuje), kontrolna tabla registruje hitan događaj i šalje signal centralnoj stanici za nadzor. Nakon oglašavanja alarmne sirene, kompanija za praćenje odmah kreće u akciju – službenici obezbeđenja po hitnom protokolu izlaze na lokaciju vaše kuće ili poslovnog objekta, obaveštavajući i vas i po potrebi  nadležne organe. Kontrolna tabla komunicira sa ostalim delovima sistema, uključujući kamere, senzore prozora i vrata i senzore pokreta, čime se jasno detektuje upad neovlašćenog/neželjenog lica ili otkriva neki drugi bezbednosni problem koji može ugroziti vašu imovinu, ukućane ili zaposlene.

PODSETNIK!

Iako je svrha svih protivprovalnih alarma da otkriju upad ili invaziju, način njihovog rada može varirati. Ovde smo objasnili neke od najpopularnijih tipova alarma:

  • Senzori za vrata i prozore – Ovi alarmi se pokreću identifikovanjem neovlašćenog pristupa kroz vrata i prozore. Postoje dva dela ovih tipova senzora – jedan deo se postavlja na vrata ili prozor, a drugi deo se nalazi na okviru vrata ili prozorskoj dasci.
  • Senzori pokreta – Mogu se instalirati i iznutra i spolja, ovi tipovi senzora pokreću alarm identifikovanjem kretanja. Oni rade tako što stvaraju ‘nevidljivu zonu’ kojoj se ne može pristupiti bez alarma, pa se često koriste za zaštitu područja u kojima se nalaze vredni predmeti.
  • Detektori razbijanja stakla – Ovi tipovi senzora pokreću alarm identifikacijom zvuka lomljenja stakla. Oni sadrže audio mikrofon dizajniran da prepozna frekvenciju lomljenja stakla i obično imaju radijus od nekoliko stopa, tako da se mogu postaviti u sredinu sobe ako postoji više prozora za osiguranje.
  • Senzori za udarce – Ovi tipovi senzora pokreću alarm tako što identifikuju udar/vibraciju uzrokovanu provaljivanjem prozora ili vrata.
  • Sefovi alarmi – Prikačeni na sef, ovi tipovi senzora pokreću alarm identifikovanjem neovlašćenih pokušaja pristupa sefu. Oni mogu da funkcionišu na različite načine – neki su dizajnirani da otkriju kada se sef pomeri, dok drugi mogu da otkriju kada je u njega neovlašćeno ili kada su njegova vrata otvorena na silu. 

Kako funkcioniše alarm monitoring?

Monitoring alarma ima različite tehničke aspekte u zavisnosti od sistema koji imate. Kontrolna tabla vašeg sistema je srce celog bezbednosnog sistema. Većina sistema će uključivati mnogo različitih delova, uključujući senzore, kamere, detektore temperature, detekciju poplava, detekciju dima i još mnogo toga. Kada je sistem aktiviran, sve što ga pokrene poslaće alarm kompaniji za nadgledanje i vašoj mobilnoj aplikaciji. Sa određenim kompanijama, vaš sistem je uglavnom bežični tako da ne morate da brinete o kablovima ili gubitku struje.

Većina kompanija  – provajdera usluga alarm monitoringa, prvo dolazi do vas kako bi se utvrdilo da li je za oglašavanje alarma zaista postojao valjan razlog ili je jednostavno greška. U slučaju da ne odgovorite ili kažete da to nije bila nesreća, kompanija za nadzor alarma odmah obaveštava nadležne. Različiti delovi vašeg sistema će pokrenuti različite delove alarma, koji kompaniji za praćenje govori šta vam je potrebno – policija, hitna pomoć ili vatrogasci.

Vaš sistem kućne bezbednosti šalje kritične informacije centru za nadzor alarma, uključujući identifikaciju naloga (za pristup vašoj adresi i kontakt informacijama) i tip senzora koji je aktiviran.

Na primer, događaj detektora dima će dovesti do toga da služba za praćenje alarma kontaktira vatrogasnu službu, dok će signal sa priveska za medicinsko upozorenje biti preusmeren na hitnu pomoć.

Šta je „nenadgledani“ alarmni sistem?

Nenadgledani alarmni sistemi se ne povezuju sa profesionalnim nadzorom, odnosno ne postoji kontrolni centar niti ljudstvo koje nadgleda aktivaciju alarmne sirene na vašem objektu. Umesto toga, oglašava se samo alarm kako vas obaveštava da postoji problem, a zatim vi morate da reagujete i preduzmete akciju. Ovakvi alarmi imaju zaista dobru zaštitnu funkciju i mogu uplašiti neke uljeze. Često ne čine mnogo više od toga, jer nisu deo profesionalnog monitoringa – deluju sami. Ponekad možete nabaviti senzore za vrata ili prozore koji imaju „lokalne“ alarme koji se samo oglašavaju u celoj kući – ali ih je izuzetno lako deaktivirati.

Nenadgledani „lokalni“ alarmi pružaju neke važne prednosti. Ako ste kod kuće, šum alarma vam daje do znanja da postoji problem i omogućava vam da preduzmete neophodne mere.

Mnogi hitni slučajevi zahtevaju hitnu intervenciju, posebno ako niste kod kuće. Zbog toga uvek predlažemo nadgledane alarmne sisteme, posebno za one koji ne borave često kod kuće ili za poslovni prostor koji je praktičnije obezbediti alarm monitoringom nego angažovanjem fizičkog obezbeđenja. Upravo ta odluka zavisi od procene rizika, koja na sveobuhvatan način „skenira“ opasnosti i propisuje mere, u prvom redu one koje se tiču fizičke i tehničke zaštite prostora.

Iako je primarni cilj bezbednosnih sistema – zaštita lica, imovine, ipak pametna tehnologija je u potpunosti transformisala svoje mogućnosti, zajedno sa očekivanjima korisnika. Ne samo da sistem kućne bezbednosti treba da služi kao moćan zaštitnik od neovlašćenih upada, već bi takođe trebalo da učini vaš dom bezbednijim. Zbog toga je kompatibilnost sa drugim pametnim uređajima od suštinskog značaja – iako ne poseduje svaki bezbednosni sistem ovu mogućnost. Pametne kuće i kompanije koriste wi-fi povezane uređaje za automatizaciju ili pojednostavljenje upotrebe svakodnevne elektronike.

BUDITE BEZBEDNIJI VEĆ DANAS UZ ALARM MONITORING!

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakKompanije u panici! Ransomware hara poslednjih godinu dana: Kako da sprečimo posledice?
Sledeći članakTOP ZABLUDE O TAJNIM AGENTIMA: Holivudski mit ili realnost?