Demokratija u senci: Korišćen PEGASUS – izraelski malver za špijuniranje ruske novinarke

Prema spisku klijenata NSO koji je procurio 2021. godine, više od 50.000 političara, novinara, aktivista i poslovnih ličnosti je praćeno pomoću malvera.

120
- Sponzor članka -hikvision srbija

Vlade EU prate komunikaciju novinara „bez pravnog leka i nadzora“, rekla je u ponedeljak za Gardijan holandski poslanik Sofi in ‘t Veld. Zakonodavac je odgovorio na navode da je jedna država EU podmetnula malver na telefon ruske novinarke.

Galina Timčenko, koja je osnovala novinski sajt Meduza protiv Kremlja, rekla je za Gardijan u ponedeljak da je njen telefon prisluškivan sa malverom Pegasus koji je razvio Izrael pre nego što se sastala sa drugim ruskim opozicionim novinarima u Berlinu ranije ove godine. Istraga Univerziteta u Torontu i Access Now zaključila je da iza hakovanja stoji država EU.

Timčenko ima sedište u Letoniji, gde je vlada negirala bilo kakvu umešanost. Nemačke vlasti su odbile da komentarišu.

Obe zemlje imaju pristup softveru Pegasus koji je razvila izraelska kompanija NSO.

Prema izveštaju koji je sastavio In ‘t Veld, vlade Poljske, Mađarske, Grčke i Španije su sve koristile Pegaz za praćenje protivnika.

„Ljudi često govore da se cela ova priča o špijunskom softveru poredi sa evropskom verzijom Votergejta. Nije. To je više kao ‘Životi drugih’,” rekla je ona, misleći na nemački film koji prikazuje sveprisutni nadzor istočnonemačkog Štazija.

„Ne kažem da se Evropa već spušta u totalitarizam, ali to su totalitarne metode“, nastavila je ona. „Ako je tačno da je ovo uradila letonska vlada ili druge evropske države, onda nema načina da se sazna. Nema leka i nema nadzora.”

„Vlade [EU] to koriste u političke svrhe, baš kao i nedemokratske. U nekim veoma izuzetnim slučajevima upotreba špijunskog softvera može biti legitimna… poenta je u tome da nemamo načina da saznamo da li je upotreba proporcionalna i legitimna“, zaključio je In ‘t Veld.

Glavni urednik Meduze Ivan Kolpakov tvrdi da je „verovatno da je hakom upravljala neka evropska služba bezbednosti. Ne znamo da li je to bila Letonija ili neka druga zemlja, ali imamo više [prisustva] u Letoniji.”

Pegasus se može instalirati na telefon mete sa ili bez da korisnik klikne na lažnu vezu. Jednom instaliran, Pegasus daje hakeru mogućnost da čita poruke, pregleda fotografije, prati lokaciju osobe, pa čak i uključi kameru i mikrofon bez znanja vlasnika telefona. Prema spisku klijenata NSO koji je procurio 2021. godine, više od 50.000 političara, novinara, aktivista i poslovnih ličnosti je praćeno pomoću malvera.

Kako je CIA decenijama kontorlisala globalnu firmu za enkripcijske programe!

5/5 - (4 votes)
AUTORNulta tačka
Prethodni članakFENG SHUI ZAPOŠLJAVANJE: BEZ PREPORUKE ASTROLOGA NEMA POSLA!
Sledeći članakTEHNOLOGIJA U SLUŽBI DETEKTIVA: GDE POVLAČIMO CRVENU LINIJU?